Cum le explicăm copiilor că greşesc fără a le stârni sentimente de culpabilizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situaţiile în care greşim pot reprezenta oportunităţi de creştere şi învăţare dacă suntem suficient de deschişi să acceptăm şi părerile celorlalţi.

Psihoterapeutul Iulia Cruţ, autoarea volumului „Trei săptămâni cu trei copii“, explică de ce este important să le vorbim copiilor despre greşeli, dar fără a atrage sentimente de culpabilizare. „Cuvântul «greşeală» este o etichetăcare are o conotaţie «grea», care nu are cum să nu aducă după sine şi sentimente de culpabilizare şi devalorizare. Aşa că, pentru început, a reformula din «ce am greşit» în «ce anume este de îmbunătăţit» cu privire la un comportament, o situaţie, este o modalitate mai mult decât bine-venită“, scrie Iulia Cruţ.

Regula propusă de aceasta, atât pentru adulţi cât şi pentru copii, este „pune-te o clipă în papucii celuilalt“. Specialistul crede că evitarea cuvântului „greşeală“, „nu va pune copilul în sitaţia de a se simţi devalorizat, incapabil, pe de altă parte, atunci când este întrebat despre cum crede el că s-ar putea îmbunătăţi ceva, se simte şi ascultat, simte că şi modul său de a gândi contează, se simte încurajat să propună, să găsească singur soluţii pe care le va şi accepta ca mod de acţiune concretă mult mai uşor decât atunci când i se impun de către altcineva“.

Specialistul consideră că a oferi feedback corect comportamentelor şi acţiunilor celor mici este foarte important: „Comunicat corect, fără a cădea nici în extrema culpabilizării, dar nici în cea a atitudinii de tipul «ţinutul în globul de sticlă», feedback-ul rămâne sursă sigură de creştere şi oferă şi şansa de a seta o pozitivă în ceea ce priveşte critica. Astfel, copilul va primi cu deschidere sugestiile celorlalţi, nu va interpreta ca fiind «personale» observaţiile colegilor, profesorilor, va şti să cântărească şi să discearnă“.   

Citeşte şi:

Cum pregătiţi casa pentru un nou animal de companie. La ce trebuie să fiţi atenţi în primele zile după instalare

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite