Cum a ajuns o specialistă în creşterea vacilor în Consiliul Superior al Magistraturii. Soţia unui deputat schimbă funcţiile publice ca pe şosete

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mugurel Cozmanciuc s-a lansat în politică fiind sprijinit de Relu Fenechiu FOTO Adevărul
Mugurel Cozmanciuc s-a lansat în politică fiind sprijinit de Relu Fenechiu FOTO Adevărul

Roxana Teodora Cozmanciuc, soţia deputatului Mugurel Cozmanciuc şi fina lui Relu Fenechiu, a devenit recent consilier juridic la Inspecţia Judiciară din cadrul CSM. În prealabil, ieşeanca a lucrat în ministerul Transporturilor şi la Garda Financiară Iaşi. Ea este doctorandă în creşterea vacilor şi licenţiată în drept la o universitate privată.

Alături de soţul ei, deputatul Mugurel Cozmanciuc, unul dintre protejaţii baronului Relu Fenechiu, Roxana Teodora a avut o carieră spectaculoasă în domeniul public. 

Specialistă în creşterea bovinelor, ieşeanca a schimbat în ultimii ani ca pe şosete funcţiile publice, totul culminând la începutul anului trecut atunci când Relu Fenechiu, ministru al Transporturilor la acea vreme, a numit-o directoare a Corpului de Control din cadrul ministerului.

Roxana Cozmanciuc a fost admisă, recent, pe un post de consilier juridic la Inspecţia Juridică din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Ieşeanca de 32 de ani este una dintre cele trei persoane admise la examenului desfăşurat la începutul acestui an de către Inspecţie iar funcţia sa, potrivit regulamentului concursului, este asimilată magistraţilor. 

roxana cozmanciuc

Pentru a ajunge pe un post la Inspecţia Judiciară, instituţie condusă de magistratul ieşean Rica Cravelos, Roxana Cozmanciuc a avut de trecut trei probe. Prima dintre ele a fost la limba engleză (Vezi AICI subiectele), unde zoologul a luat notă aproape maximă. De remarcat că în CV-ul Roxanei Cozmanciuc (foto dreapta, sursă Ziarul Evenimentul) aceasta arată că nivelul său la limba engleză este B1, adică mediu. A doua probă a fost cea teoretică, unde au fost verificate cunoştinţele de Drept, iar ultima a fost proba orală. 

Tamara Manea, purtător de cuvânt al Inspecţiei Judiciare, a precizat că un consilier juridic de la CSM participă la acţiunile derulate de această instituţie şi poate reprezenta unitatea în instanţă, în cazul acţiunilor introduse de Inspecţie. “Salarizarea aferentă consilierilor juridici de la CSM este aferentă funcţionarilor publici”, a explicat Manea. 

Familia “da Vinci”: soţii Cozmanciuc se pricep la toate

Zoologul Cozmanciuc a ajuns în Capitală încă din ianuarie anului trecut, cu ajutorul direct al naşului. Înainte de a ajunge în puşcărie, Fenechiu a numit-o pe nevasta pupilului său director al Corpului de Control din cadrul ministerului condus de el. Ulterior condamnării baronului, Roxana Cozmanciuc a fost şi consilier personal al succesoarei lui Fenechiu, Ramona Mănescu (PNL). Ieşirea liberalilor de la guvernarea pare să o fi determinat pe Roxana să se reprofileze. 

Înainte de funcţiile deţinute la minister, Cozmanciuc a fost comisar la Garda Financiară din Iaşi. În 2005, ea a devenit inginer diplomat în Zootehnie la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară “Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi. În timp ce învăţa zootehnia, Cozmanciuc studia şi Dreptul, la Universitatea privată “Petre Andrei” din Iaşi. Avea, ulterior, să obţină un master în Drept European la aceeaşi “Petre Andrei”, dar şi un doctorat în

“Activităţi didactice în cadrul disciplinei de creşterea bovinelor”.

Mugurel Corneliu Cozmanciuc este şi el un nume prezent de-a lungul timpului prin organigramele mai multor instituţii publice. Deputatul de 36 de ani este licenţiat la universitatea privată “Mihail Kogălniceanu” şi cu master în drept la “Petre Andrei”. Aventura în sistemul public a lui Cozmanciuc a început acum 10 ani, când a devenit, la 26 de ani, consilier local din partea PNL. Ulterior, a ocupat şi fotoliul de consilier judeţean, director al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi, director al compartimentului juridic de la falimentara CET Iaşi, secretar de stat la Ministerul Mediului şi Pădurilor, deputat PNL. 
 

“Adevărul” i-a sunat ieri atât pe Mugurel Cozmanciuc cât şi pe Roxana Teodora Cozmanciuc, însă aceştia nu au răspuns la telefon. De asemenea, reporterii noştri au solicitat un punct de vedere şi de la şeful de cabinet al deputatului ieşean, Ionuţ Dulgheriu, care însă nu a mai revenit cu un răspuns până în prezent.

Averea familiei “da Vinci” Cozmanciuc

Potrivit declaraţiei de avere a parlamentarului Cozmanciuc, acesta deţine două terenuri agricole de 1.400 şi 5.600 de metri pătraţi în comunele Bârnova şi Rediu, dar şi un teren intravilan de 1.400 de metri pătraţi în comuna suceveană Pojorâta, pe care Mugurel îl împarte cu Ciprian Cozmanciuc, fratele său.  Soţii “da Vinci” au două apartamente în Iaşi, tablouri, icoane sau bijuterii de 5.000 de

euro

image

şi au împrumutat în nume personal diferite persoane fizice cu 45.000 de

euro

image

. Firma SC Eastern Publishing SRL, unde este asociată mama lui Mugurel Cozmanciuc, a fost şi ea creditată de Cozmanciuc cu suma de 265.000 de lei. 

Citeşte şi: 


Moştenitorii lui Fenechiu de la PNL Iaşi: "Trădătorul" Cozmanciuc, şef interimar. Liberalii îl agrează mai degrabă pe Cristian Adomniţei

Marea trădare din PNL. Cum a fost vândut Fenechiu pentru publicitate de către un apropiat din partid

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite