Culisele unui atentat cu bombe şi muniţie de război dejucat de SRI. Cine e „Jafar“, raketul căutat de Poliţie de un deceniu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cei mai căutaţi infractori români, Dumitru Chetreanu, zis „Jafar” sau „Dima“, a fost adus în ţară de autorităţile române după ce, timp de un deceniu, s-a sustras executării unei pedepse de 14 ani de închisoare. Faptele arată curajul de care dădeau dovadă, la mijlocul anilor 2000, interlopii din zona Moldovei. Chetreanu a adus la Iaşi bombe şi muniţie de război, planificând un atentat asupra unui duşman din lumea interlopă.

Dumitru Chetreanu, un temut raket basarabean aciuat la Iaşi în anii 2000, a fost prins după aproape un deceniu de la momentul la care a fost aproape de a comite un asasinat. El a coordonat punerea unei bombe sub maşina cămătarului ieşean Tiberiu Cristodorescu, fiind găsit vinovat de instigare la omor şi condamnat la 14 ani de închisoare. La fel ca cel pentru care a lucrat atunci, Vasile Rodideal - dat şi el în urmărire internaţională, Dumitru Chetreanu a fugit înainte de a fi condamnat din România.

Dumitru Chetreanu (45 ani) a fost prins în Franţa fiind adus în România, sub escortă, în data de 27 iulie. „Faţă de cel în cauză, Tribunalul Bucureşti a dispus, în anul 2008, condamnarea la 14 ani de închisoare pentru asociere la o grupare de criminalitate organizată, deţinere fără drept de muniţie destinată armelor militare şi instigare neurmată de executare la săvârşirea infracţiunii de omor calificat, sentinţă rămasă definitivă în anul 2013. De asemenea, pe numele celui în cauză, autorităţile române au emis, în anul 2011, un mandat european de arestare“, au transmis poliţiştii. Aceştia au mai arătat că Dumitru Chetreanu ar fi comis faptele în anul 2005, alături de un alt complice, atunci când au pus la punct uciderea lui Cristodorescu (foto jos).

cristodorescu

„Cel în cauză ar fi deţinut fără drept 48 de cartuşe de calibrul 5,45 mm, ar fi căutat şi încercat să determine persoane din Republica Moldova şi Ucraina să săvârşească acţiuni violente ce ar fi avut drept rezultat uciderea unei alte persoane. În baza cooperării dintre Poliţia Română şi autorităţile din Franţa, bărbatul urmărit a fost depistat, reţinut şi ulterior arestat de către autorităţile franceze, fiind demarate procedurile în vederea predării“, au mai transmis poliţiştii.

Hazardul l-a salvat pe cămătar

Vasile Rodideal şi Tiberiu Cristodorescu au fost parteneri de afaceri la începutul anilor 2000, însă primul dintre ei dorea ca prin eliminarea lui Cristodorescu să deţină monopolul în lumea interlopă a Iaşului. „Vreau să distrugă maşina astfel încât să nu mai rămână nimic din ea“, comanda Rodideal, telefonic, într-o discuţie purtată cu Dumitru Chetreanu.

image

În septembrie 2005, două dintre persoanele tocmite de Rodideal, Alexandru Lazarev şi Mihail Mocanu, treceau graniţa cu o bombă artizanală pe care ar fi trebuit să o folosească pentru a arunca în aer maşina lui Cristodorescu. Timp de o lună, cei doi basarabeni l-au urmărit aproape permanent pe cămătarul ieşean, însă nu au găsit momentul prielnic pentru a duce planul la bun sfârşit, deoarece Cristodorescu locuia, la acea vreme, pe aceeaşi stradă cu Liviu Zanfirescu, fost şef al Poliţiei Iaşi, iar prin zonă patrulau aproape continuu maşini de poliţie. Rodideal s-a reorientat şi i-a comandat lui Dumitru Chetreanu să-i faca rost de un pistol-mitralieră de tip UZI şi de 48 de cartuşe folosite de KGB, de tipul celor care explodează în momentul în care ating ţinta. Înainte de a-şi duce planul la bun sfârşit, anchetatorii au descins peste Rodideal şi Chetranu şi i-au reţinut.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite