Beneficiile laptelui matern. Cum trebuie să alăptezi corect un bebeluş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alăptatul la sân are avantaje pentru nou-născut şi pentru mamă FOTO Shutterstock
Alăptatul la sân are avantaje pentru nou-născut şi pentru mamă FOTO Shutterstock

Laptele matern este cel mai de preţ aliment pe care îl poţi oferi nou-născutului. Cu toate acestea, multe femei evită să le dea copiilor lapte de la sân. Medicii spun că alăptatul la sân are numeroase beneficii pentru cel mic, apărându-l de infecţii şi alergii.

În zilele noastre multe femei aleg să înlocuiască alăptatul la sân cu prepararea laptelui praf. Nimic însă nu este mai bun pentru un nou-născut decât laptele matern.

Medicii atrag atenţia asupra acestui lucru şi enumeră avantajele laptelui matern: îl apără pe bebeluş de infecţii şi alergii, favorizează dezvoltarea copilului, ajută la recuperarea mamei după naştere. 

„Laptele matern asigură protecţia împotriva infecţiilor şi a alergiilor. Mai mult, favorizează dezvoltarea fizică şi intelectuală a copilului. În plus, beneficii sunt şi pentru mamă. Prin alăptare, se ameliorează starea de sănătate şi se reduce riscul hemoragiilor uterine după naştere’’, spune medicul Mădălina Nour-Ciuhodaru, de la Maternitatea „Elena Doamna“ din Iaşi. 

Este recomandat ca alăptarea să se facă de cel puţin 8 ori în 24 de ore. Mai mult, medicii oferă şi sfaturi pentru păstrarea lactaţiei. Cea mai importantă este alimentaţia corectă: lactate, fructe, legume, evitarea cafelei. 

„Ar fi indicat să se evite varza şi fasolea pentru că provoacă balonare. Nu le recomand mămicilor care alăptează să consume sucuri cu acid sau mâncare de tip fast-food“, mai spune doctorul Mădălina Nour-Ciuhodaru. 

Laptele matern trebuie să fie unicul aliment pe care îl primeşte un bebeluş până la 5-6 luni. 

Vă mai recomandăm:

Alimentele de pe lista neagră atunci când alăptezi. Ce nu trebuie să consumi dacă îţi hrăneşti bebeluşul la sân

IaşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite