VIDEO Revolta din Hunedoara a băgat un cartier în izolare. Mărturii de pe strada „militarizată”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Opriş, legitimat de poliţişti. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Daniel Opriş, legitimat de poliţişti. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Cartierul din Hunedoara unde poliţiştii au fost atacaţi cu pietre a devenit de sâmbătă una dintre cele mai bine păzite zone, spre nemulţumirea tot mai multor localnici.

Strada Batiz din cartierul Micro 6 al Hunedoarei a devenit, de sâmbătă, un loc „militarizat”, spre nemulţumirea tot mai multor localnici, care se plâng că prezenţa echipajelor de Poliţie, Jandarmerie şi Poliţie Locală le creează disconfort.

Sâmbătă, în ajunul Paştelui, aici a avut loc o adevărată revoltă în care mai mulţi localnici au atacat cu pietre autospecialele Poliţiei, iar patru oameni au fost arestaţi ulterior pentru tulburarea liniştii publice şi ultraj. Mulţi dintre ceilalţi locatari susţin că ei măsurile aplicate ulterior de autorităţi în zonă sunt prea dure.

„Acum stăm în case şi privim de la balcon şi de pe ferestre la patrulele de poliţie şi la jandarmii care patrulează însoţiţi de câini. De fiecare dată când ieşim afară suntem legitimaţi. Deja au trecut patru zile şi ne-am săturat să fim supravegheaţi de forţele de ordine, din cauza altora care au făcut scandal”, spune o localnică, de la balconul unui apartament de bloc.
 

Daniel Opriş (45 de ani), un bărbat cu patru copii şi cu o soţie însărcinată, susţine că familia sa a rămas traumatizată după incidentele de sâmbătă, deşi nu a avut nicio implicare directă în ele.

„Am două fete mici care au ajuns să se teamă de poliţişti şi să îmi spună că aceştia vin şi mă împuşcă sau îmi dau cu spray în faţă”, a relatat bărbatul.

În ziua incidentelor din cartier, povesteşte el, un poliţist a intrat în scara blocului în căutarea unui individ care fugise de Poliţie şi a dat cu picioarele în toate uşile, înjurând.

„Am băgat familia în casă, să nu vadă copiii ce se petrece. Apoi, la auzul băcăniturilor, am pus frigiderul în dreptul uşii să nu intre peste noi. Ne-am baricadat în casă. Până la urmă am deschis. Mi-au dat cu spray paralizant în ochi. Apoi am fost amendat cu 5.000 de lei. Un poliţist a scos pistolul la mine”, se plânge bărbatul.
 

revolta

Revolta din Micro 6

La rândul lor, forţele de ordine care patrulează prin cartier susţin că o fac spre binele oamenilor şi pentru a preveni răspândirea virusului şi le cer oamenilor să respecte regulile.

În Hunedoara, un cartier întreg a fost pus, începând de sâmbătă, sub paza echipajelor de Poliţie şi Jandarmerie, după ce în Ajunul Paştelui aici a izbucnit o adevărată revoltă împotriva forţelor de ordine. Incidentele au început sâmbătă după-amiază, când un echipaj de Poliţie a oprit pe Strada Batiz, din cartierul Micro 6, pentru a legitima mai multe persoane aflate în faţa unui bloc. Poliţiştii au dat peste un bărbat aflat sub influenţa băuturilor alcoolice, care a refuzat să prezinte documentele solicitate şi a devenit recalcitrant. În scurt timp, pe stradă şi-au făcut apariţia câteva zeci de oameni, unii curioşi de ce se întâmplă, alţii revoltaţi de atitudinea forţelor de ordine care au încercat să îl imobilizeze pe bărbat, pentru a-l aduce la secţie.


„Imediat după acest moment, poliţiştii au fost atacaţi cu pietre şi alte obiecte contondente de mai multe persoane din respectivul cartier, rude şi cunoscuţi ai bărbatului care era legitimat de poliţie”, informa Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara.

Mai multe echipaje ale Poliţiei şi Jandarmeriei au ajuns la faţa locului, unde tensiunea dintre forţele de ordine şi localnici crescuse. Poliţiştii au folosit armamentul din dotare şi au tras un foc de armă în plan vertical, pentru a dispersa mulţimea. Au fost întâmpinaţi cu strigăte, înjurături şi pietre, iar unii dintre localnici s-au repezit spre autospecialele de Poliţie şi le-au avariat.

Mai mulţi localnici au acuzat forţele de intervenţie de comportament abuziv. „Au legitimat pe unul care bătea covoarele, dar puteau acţiona mai diplomaţi”, a spus un martor la scenă. Unele imagini publicate pe Facebook de martorii evenimentului arată un bărbat care loveşte cu pumnii geamurile unei maşini de Poliţie şi rupe oglinda acesteia. Într-un alt clip apar poliţiştii care sunt asaltaţi cu pietre aruncate de persoane necunoscute. Alte imagini publicate pe Facebook surprind forţe de ordine cum intră într-un apartament şi strigă „Culcat!” unui bărbat, în timp ce restul membrilor familiei strigă panicaţi.



La faţa locului s-au deplasat mai multe echipaje de Poliţie, Jandarmerie şi luptători ai Serviciului pentru Acţiuni Speciale. Strada Batiz a fost blocată, oamenilor li s-a cerut să intre în locuinţe, iar ordine ordinea şi siguranţa publică a fost restabilită, susţineau reprezentanţii IPJ Hunedoara.

revolta

Nouă oameni au fost aduşi la sediul Poliţiei din Hunedoara, unde au fost  audiate în cadrul unei anchete  penale privind infracţiunile de ultraj, distrugere şi tulburarea liniştii şi ordinii publice.


Mărturia, pe larg, a lui Daniel Opriş.

Duminică, Judecătoria Hunedoara a emis mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile, pe numele lui Ionel Lucian Costineanu, Gheorghe Moldovan, Ştefan Laco şi Francisc Iulian Moldovan, acuzaţi de ultraj.

„Ancheta va continua in acest caz, în vederea luării de măsuri legale faţă de toţi cei implicaţi (în urma analizării imaginilor video, urmează a fi aplicate sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea ordonanţelor militare faţă de toţi cei care nu şi-au justificat prezenţa la locul incidentului”, a informat Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Hunedoara.


Mai puteţi citi şi:

VIDEO Familie numeroasă anchetată după ce a fentat carantinarea la venirea în ţară dintr-o „zonă roşie”

Noul coronavirus zdruncină cartierele din Valea Jiului. Cum sunt „taxate“ revoltele de la „polul sărăciei“

Dosarul morţii fetei din Dubai într-un accident cumplit a fost soluţionat după aproape opt ani

VIDEO Revoltă în Vulcan: zeci de oameni în stradă. Două persoane au ameninţat că se sinucid dacă nu primesc ajutoare

Scrisoarea de revoltă a medicilor de la Spitalul Deva: „Oamenii sunt obligaţi să muncească până la epuziare”

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite