VIDEO Cetatea dacică Blidaru, pustie şi ignorată. Situl UNESCO aşteaptă de cinci decenii restaurarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cetatea dacică Blidaru. ADEVĂRUL.
Cetatea dacică Blidaru. ADEVĂRUL.

Cetatea dacică Blidaru se numără printre monumentele antice bine conservate din judeţul Hunedoara, însă multe dintre blocurile de piatră din care a fost construită au început să se dezintegreze.

Din anii ´80, cetatea dacică Blidaru din Munţii Orăştiei nu a mai fost reabilitată, iar de cinci decenii nu a mai fost cercetată.

GALERIE FOTO CU CETATEA BLIDARU

Monumentul antic la care turiştii pot ajunge, doar pe jos, urmând cărarea prin pădure, care porneşte de la marginea satului Costeşti, a rămas într-o stare satisfăcătoare de conservare, deşi o parte a blocurilor sale de piatră au început să se dezintegreze. Situl UNESCO nu este păzit şi de cele mai multe ori îşi primeşte, pustiu, oaspeţii. O tablă pe care sunt înşirate câteva date despre aşezarea dacică reprezintă singura sursă de informare la faţa locului. Un alt panou îi avertizează că în zonă pot fi vipere. Unele dintre vestigiile sale, cum sunt cisterna şi un turn dacic învecinate fortăreţei, au rămas ascunse de privirile celor mai mulţi dintre vizitatori.

Cetatea dacică Blidaru a fost construită în secolul I î.Hr. şi avea, potrivit istoricilor, şi un rol de a proteja Sarmizegetusa Regia împotriva cuceririi romane. Blidaru a fost una dintre cele mai puternice fortăreţe militare ale dacilor. Cetatea Blidaru avea o formă trapezoidală, ziduri puternice din piatră ridicate într-un stil elenistic, pe care dacii l-au adaptat propriilor nevoie şi turnuri patrulatere.

„Pentru cetatea de la Blidaru s-a folosit murus dacicus atât la ridicarea zidurilor incintei trapezoidale, cât şi la cele 6 turnuri patrulatere aflate pe traseul ei. În aceeaşi tehnică a fost ridicat şi primul palier al  unui turn amplasat în interiorul fortificaţiei. La ridicarea zidurilor au participat meşteri greci, pe unele din blocuri fiind incizate litere greceşti precum Θ şi Ɔ. Aceste litere şi alte similare apar incizate pe blocuri în aproape toate cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, fiind considerate semne de pietrar care marcau locul exact al unui bloc într-o anumită parte a zidului”, informează cetăti-dacice.ro. Cetatea Blidaru, a cărui distrugere ar fi avut loc în timpul celui de-al doilea război cu Traian, din anii 105 - 106 p. Chr., a rămas un reper pentru pasionaţii de istorie antică.

Monumentele ascunse
La Blidaru, vizitatorii pot vedea cum arăta una dintre marile cisterne de alimentare cu apă păstrate din vremea dacilor. Construcţia de formă paralelipipedică, cu pereţii tencuiţi cu cărămidă, nisip şi var, avea o capacitate de aproape 200 metri cubi şi era alimentată cu apa unui izvor, printr-o conductă de lut ars. O altă cisternă, bine conservată, a fost săpată în stâncă şi căptuşită cu scânduri. În apropiere, în locul numit Pietroasa lui Solomon, au fost găsite urmele unor temple patrulatere cu coloane, precum şi alte vestigii. În Poiana Perţii, un loc învecinat cetăţii dacice Blidaru, se află un turn antic misterios, impresionant dar puţin cercetat de-a lungul timpului. Monumentul istoric ar putea reprezenta una diintre atracţiile turstice ale zonei, însă puţini români ştiu despre existenţa sa şi mai puţini cunosc locul unde se află. Cercetările ştiinţifice de la Blidaru nu au vizat decât o mică parte din zona cetăţii, iar cele mai mari campanii arheologice s-au derulat în anii 1950, cu tehnologia acelor vremuri. În anii ´70, autorităţile au intenţionat, pe lângă reabilitarea aşezării, să amenajeze şi un funicular de doi kilometri, pentru a le facilita accesul turiştilor. Instalaţia de funicular nu a mai fost înfiinţată.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Teoriile bizare despre Sarmizegetusa Regia ale „savanţilor“ din anii '90: cuiul dacic care nu ruginea şi oraşul subteran

Secretele celor mai prospere oraşe antice dispărute: capitala întemeiată de romani şi coloniile greceşti înghiţite de mare 

Cinci ani de la descoperirea fabuloasă din Sarmizegetusa Regia. Soarta cererii de recompensă pentru matriţa unică în lume

HunedoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite