„Am plecat mai repede ca anul 2023“. Mesajul cutremurător al uneia dintre fetele sinucigașe în ruinele groazei de la Lupeni VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două tragedii petrecute sâmbătă, 9 decembrie 2023, în Valea Jiului, au produs o undă de șoc asupra comunităților din orașele miniere din Hunedoara, privite de numeroși români ca un ținut al dezolării.

Ruinele uzinei Vâscoza din Lupeni. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Ruinele uzinei Vâscoza din Lupeni. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Sâmbătă seara, 9 decembrie 2023, Alexandra și Georgiana, două adolescente cu vârste de 15 ani, din orașul Uricani (Hunedoara), eleve în clasa a noua, au fost găsite fără suflare printre ruinele fostei mari uzine Vâscoza din municipiul Lupeni, învecinat celui mai izolat oraș al Văii Jiului.

Dublă sinucidere în Lupeni

Înainte de a recurge la gestul fatal, una dintre fete și-a sunat mama pentru a-i spune că se va sinucide. Femeia a sunat la 112, în încercarea disperată de a le opri, în timp ce tatăl său s-a urcat în mașină pentru a-și găsi fiica.

„O femeie din Uricani a anunțat Poliția cu privire la faptul că fiica acesteia, în vârstă de 15 ani, ar fi apelat-o telefonic pentru o anunța că intenționează să recurgă la un gest sinucigaș, în zona „la ruine”, din Lupeni”, informa Bogdan Nițu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara.

Părintele uneia dintre fete a ajuns la locul tragediei – ruinele fostei uzine de textile Vâscoza - în același timp cu un pompier. Și-a găsit fata și pe prietena acesteia fără suflare.

„Când au ajuns erau deja căzute amândouă pe un teren accidentat. Au premeditat acest lucru. Şi-au ales locul, nu s-au dus la întâmplare”, afirma Dănuț Buhăescu, primarul orașului Uricani, unde tatăl uneia dintre adolescente este angajat la primărie.

Echipajele medicale au constatat decesul celor două tinere, care s-ar fi aruncat de pe o clădire dezafectată de peste două decenii.

Cele doua adolescente care au decedat. Sursa: Facebook.
Cele doua adolescente care au decedat. Sursa: Facebook.

„Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Lupeni și echipaje medicale s-au deplasat în zona unei foste fabrici din Lupeni, unde au identificat trupurile a două minore, ambele în vârstă de 15 ani, din Uricani, care se pare că au suferit multiple traumatisme prin cădere de la o înălțime de aproximativ de 20 de metri. Cu privire la una dintre cele două minore, personalul medical a imediat declarat decesul, în timp ce față de-a doua a fost aplicat protocolul de resuscitare, din păcate, fără rezultat”, informa reprezentantul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara.

Tragedii în Valea Jiului

Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara a început ancheta cu privire la împrejurările în care au avut loc cele două tragedii.

Unii dintre apropiații victimelor au relatat că adolescentele din Uricani ar fi fost la o petrecere înainte de a muri. Una dintre victime și-ar fi anunțat intențiile sinucigașe și printr-un mesaj, care a ajuns pe o rețea de socializare: „Am plecat mai repede ca anul 2023”.

Pe clădirea acoperișul clădirii au fost găsite telefoanele, gecile și un pachet de țigări. Trupurile celor două tinere au ajuns pe caldarâm, cu fața în sus, posibil pentru că s-ar fi aruncat pe spate, susțin unii anchetatori.

Foștii colegi din Uricani și Vulcan și apropiați ai celor două eleve au fost chemați la audieri, de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara care încearcă să afle ce le-a putut determina pe tinere să recurgă la gesturile fatale.

Tărâmul dezolării

Locul unde s-au petrecut cele două tragedii, ruinele uzinei de mătase artificială Vâscoza din Lupeni, aflate pe malul râului Jiu și înconjurate de cele mai vechi cartiere de blocuri ale municipiului din Valea Jiului, este ocolit de localnici.

Unii le privesc ca pe un tărâm al dezolării, în care s-au petrecut de-a lungul timpului numeroase tragedii.

Însăși fosta uzina Vâscoza din Lupeni (video), înființată în anii ’30 și extinsă la peste 20 de hectare în timpul regimului comunist nu a fost de bun augur pentru orașul minier.

Foștii angajați ai uzinei de fibre textile din celuloză și localnicii din Lupeni își amintesc despre condițiile aproape inumane în care în care peste 1.000 de femei lucrau aici în anii de comunism.

„Multă lume uită de fumul negru și uleios care ieșea din cele două turnuri mici. Acolo ne-a rămas sănătatea”, relata o fostă muncitoare din Lupeni.

Substanțele chimice folosite, noxele și zgomotul produse în timpul proceselor tehnologice o făceau una dintre cele mai poluante din România, atât muncitoarele, cât și localnicii din Lupeni fiind afectați.

În jurul ei, aerul devenise aproape irespirabil din cauza noxelor, iar fauna din apele Jiului au dispărut în deceniile de comunism.

După șapte decenii de funcționare, uzina Vâscoza din Lupeni a fost închisă în anii ’90, lăsând în urma ei numeroase clădiri dezafectate, dar și un turn înalt de peste 220 de metri, construit în anii ’70 pentru evacuarea fumului și abandonat odată cu închiderea fabricii.

O vreme, numeroși localnici „au trăit” de pe urma ruinelor, pe care le-au scotocit în căutarea fierului vechi, uneori punându-și viața în pericol printre dărâmături. Cu timpul, vechile instalații și clădiri industriale au fost înghițite de vegetație, iar multe clădiri de beton rămase în picioare au fost lăsate în grija nimănui, locul primind numele de „la ruine”.

Ruinele industriale din Valea Jiului, locurile groazei

Astfel de priveliști post-industriale se regăsesc în toate cele șase orașe din Valea Jiului - Uricani, Lupeni, Vulcan, Aninoasa, Petroșani și Petrila și adesea au fost locuri ale unor tragedii.

În Uricani, doi muncitori au murit, în 2020, îngropați sub tone de piatră și steril care s-au prăbușit peste ei, în timp ce lucrau la demolarea unui turn al fostei mine. În Vulcan, un localnic a murit în 2021, după ce s-a prăbușit de la înălțime, într-un siloz al Preparației Coroiești (video), dezafectată și ruinată în ultimii ani.

Adesea, căutătorii de fier vechi și-au pus viața în pericol, prin fostele clădiri industriale și miniere din Valea Jiului, locuri interzise, dar lăsate nesupravegheate de mai mulți ani.

În alte cazuri, localnicii le-au ales ca locuri unde au decis să își ia viața.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite