PORTRET ADEVĂRUL DE SEARĂ: Alina Teleman, artista îndrăgostită de gravură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi şi-a început cariera cu lucrări de mari dimensiuni, de un metru pe un metru, acum artista visează la o gravură de un centimentru pe un centimetru.

Profil
Născută: 12.12.1970, Simeria
Studii: Universitatea de Artă Cluj, promoţia 1996
Familie: Căsătorită, un copil
Experienţă: Membru al Uniunii Artiştilor Plastici (UAP), filiala Deva,  14 ani de activitate în învăţământ

Prima sa „lucrare artistică” s-a concretizat în piciorul dulapului din casa părinţilor, pe care l-a cioplit cu toate priceperea unui copil. Ulterior, a luat decizia de a-şi manifesta înclinaţiile către artă doar pe hârtie, indiferent că era vorba de o simplă coală A4, de un ziar sau de buletinul de identitate al mamei. „Desenam pe tot ceea ce însemna hârtie. Eram un copil ca toţi ceilalţi, cu deosebirea că desenam altfel. Niciodată nu am mâzgălit însă pereţii, aşa cum fac mulţi prichindei”, a declarat Alina Teleman. Visa să ajungă balerină, însă nu a putut face sport de performanţă din cauza problemelor de sănătate. Prin urmare, îndemnată de bunică, a luat decizia să-şi urmeze chemarea artistică.

S-a înscris la Şcoala de Artă Deva. În timpul şcolii participa la toate concursurile de profil, iar vacanţele şi le petrecea în tabere de specialitate. După terminarea gimnaziului, mama a vrut să o îndemne către o carieră de învăţătoare. „Pe atunci aveai două opţiuni. Dacă părinţii aveau o anumită pregătire şi îşi permiteau financiar, îşi trimiteau copiii spre profesia de asistentă sau învăţătoare. Dacă erau pălmaşi, fetele ajungeau casieriţe la Staţia C.F.R. Simeria. Eu am vrut, iniţial, medicină, însă alegerea finală a vizat tot arta. Astfel am ajuns la Universitatea din Cluj”, a precizat Alina.

O bună parte din anii de facultate i-a petrecut cu burse de studiu în Polonia, Franţa şi Ungaria. După terminarea studiilor a fost întrebată dacă ar urma acelaşi drum în cazul în care ar avea şansa să o ia de la capăt. A răspuns afirmativ, cu deosebirea că ar fi mai incisivă în tot ceea ce înseamnă artă.

De la mare la mic

În prezent, Alina combină arta cu învăţământul, având 14 ani de când se află la catedră. Predă arte plastice la Liceul „Sigismund Toduţă” din Deva şi spune că nu ea a ales învăţământul, ci învăţământul pe ea. Este membră UAP, filiala Deva încă din 2002, iar acum doi ani a avut prima sa expoziţie personală de gravură. Creaţiile sale se axează pe oniric, respectiv ludic şi au la bază atât omul, cât şi vegetalul şi animalul. Dacă la începutul carierei sale de artist plastic mergea pe lucrări de mari dimensiuni, chiar un metru pe un metru, anul acesta Alina vrea să realizeze o serie de gravuri de un centimetru pe un centimetru. „Vreau ca publicul să se uite la ele cu lupa. Intenţionez ca toate gravurile să fie expuse pe o singură pagină, să constituie un ansamblu, să merg de la unu la multiplu”, a adăugat Alina

Întrebări şi răspunsuri

De ce nu aţi rămas în Cluj după terminarea facultăţii?
Conjunctura a fost de aşa natură încât m-am întors în locurile natale, chiar dacă la un moment dat ajunsesem să număr mai mulţi ani locuiţi în Cluj decât în Simeria, locul unde am copilărit. Am revenit lângă familie, în ciuda faptului că reuşisem chiar să ies în afara ţării datorită artei.

Ce însemna să faci artă pe când eraţi în facultate, din punct de vedere al materialelor necesare?
În urmă cu ani buni, o pensulă de calitate costa circa 10 euro în banii actuali. Chiar dacă facultatea îţi punea la dispoziţie materialele necesare, acestea nu erau de calitate foarte bună. Tocmai de aceea eu îmi dădeam toată bursa numai pe aşa ceva.

Ce-i place:
„Îmi place că sunt mamă. Ca femeie de carieră, indiferent câte premii şi realizări ai avea, te simţi cu adevărat împlinită doar prin prezenţa unui copil. Cel puţin aşa simt eu”, a spus Alina.

Ce nu-i place:
„Nu-mi plac duplicitatea şi viaţa fadă. Îmi place să am o viaţă cu sare şi piper, deşi recunosc că, în general, mănânc cam nesărat. Nu-mi plac nici ideile preconcepute. Întotdeauna caut să îmi fac propria părere despre ceva sau cineva”, a precizat artista.

HunedoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite