Misiune de salvare dificilă în Masivul Parâng. Doi tineri s-au aventurat în locuri neştiute de pe munte şi s-au rătăcit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe echipe de jandarmi montani şi salvamontişti au căutat, timp de şase ore, doi tineri care s-au rătăcit în Masivul Parâng, după ce au coborât cu plăcile de snowboard pe pârtii neamenajate. Aventura celor doi hunedoreni se putea transforma într-o tragedie.

Timp de mai multe ore, jandarmii montani şi salvamontiştii au căutat doi tineri care sâmbătă seara au solicitat sprijin la numărul de telefon 0SALVAMONT, unde au anunţat că s-au rătăcit în zona Vf. Parângu Mic. Cei doi fraţi, cu vârste de 17 ani şi 28 de ani, domiciliaţi în Petroşani, plecaseră cu plăcile de snowboard în această zonă, dar din cauza condiţiilor metorologice nefavorabile, s-au îndepărtat de traseele cunoscute.

Echipa Salvamont Parâng a informat jandarmii montani din staţiune şi împreună au pornit către zona respectivă, aflată în afara domeniului schiabil.  În zona Vf. Parângu Mic, care se află la altitudinea 2.074 m, jandarmii montani şi salvamontiştii nu au găsit pe cei doi tineri, dar nici urme al acestora. În acea zonă vizibilitatea era foarte redusă, sub trei metri, iar echipa mixtă de salvare a avut de înfruntat un viscol puternic, a informat Nicolae Răducu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Hunedoara.

Jandarmii montani şi salvamontiştii au continuat acţiunea de căutare către zona Slima. În această zonă, în care nu mai era viscol, ci doar zăpadă de peste 80 cm, jandarmii montani şi salvamontiştii au găsit urme care indicau că două persoane au coborât către Cheile Jieţului
O altă echipă formată din cinci jandarmi, precum şi un echipaj Salvamont, au pornit către cabana Mija, din Cheile Jieţului, unde era posibil ca cei doi tineri să coboare.  De asemenea, un echipaj SMURD s-a deplasat la baza muntelui pentru a acorda primul ajutor în caz de nevoie.
„La ora 21.45, jandarmii montani şi salvamontiştii au găsit pe cei doi tineri în apa râului Jieţ. Cei doi erau uzi, obosiţi şi sufereau de frig. Prima constatare a jandarmilor montani şi a salvamontiştilor a fost că cei doi tineri nu aveau sursă de iluminare. Coborâseră de pe Vf. Parângul Mic pe pârtie neamenajată, în afara domeniului schiabil, fără se respecte niciun traseu montan, deşi pe timpul coborârii au intersectat un traseu fără să îşi dea seama”, a declarat Nicolae Răducu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Hunedoara.
Cei doi tineri au fost preluaţi cu autovehiculul de a doua echipă de jandarmi pentru a fi conduşi către municipiul Petroşani. Totodată a fost informat echiajul SMURD care s-a deplasat pe Cheile Jieţului. Cei doi tineri au fost evaluaţi de echipajului SMURD, însă au refuzat să fie transportaţi la spital şi au fost preluaţi de rude.


Vă recomandăm şi:

FOTO Iarnă de poveste în Râuşor, micul paradis al schiorilor din Masivul Retezat

Zăpada s-a aşternut din abundenţă în Râuşor şi a transformat mica staţiune din Masivul Retezat, preferată de iubitorii de călătorii pe munte, într-un loc spectaculos.

Imagini emoţionante cu Bella, vulpea care le înmoaie inimile drumeţilor, lângă lacul glaciar. Le oferă toată afecţiunea în schimbul unei porţii de mâncare

Bella, o vulpe prietenoasă care şi-a găsit vizuina în vecinătatea Lacului Bucura, la peste 2.000 de metri altitudine, continuă să îi uimească pe turişti. Puţini dintre cei care o întâlnesc pe munte pot trece nepăsători pe lângă ea, Bella reuşind să le câştige oamenilor nu numai admiraţia, dar şi câte o porţie de mâncare.

FOTO Fenomen spectaculos în Retezat. Peisajele impresionante de la asfinţit văzute pe muntele acoperit de nori

Masivul Retezat oferă peisaje impresionante celor care se aventurează pe traseele sale. Un fotograf a fost martorul unui fenomen spectaculos: la apus, marea de nori  luminată de ultimele raze a acoperit crestele înalte ale muntelui, revărsându-se apoi asupra împrejurimilor, până la orizont.

HunedoaraPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite