Exploziile care au cutremurat orașele Văii Jiului. Cum s-a produs catastrofa din Mina Livezeni, în 1980

0
Publicat:

Miercuri, 29 noiembrie, s-au împlinit 43 de ani de la catastrofa din Mina Livezeni, unde o explozie produsă de gazele din mină a ucis peste 50 de oameni. Victimele tragediei au fost comemorate.

Minerii morți în exploziile din 1980 au fost comemorați la Mina Livezeni. Foto: Primăria Petroșani.
Minerii morți în exploziile din 1980 au fost comemorați la Mina Livezeni. Foto: Primăria Petroșani.

În urmă cu 43 de ani, în 29 noiembrie 1980, 53 de oameni au murit în cel mai grav accident minier petrecut în ultima jumătate de secol în Valea Jiului. Victimele tragediei din Mina Livezeni au fost comemorate la Petroșani, în curtea minei Livezeni, de mineri și foști mineri, localnici și de oficialitățile din Hunedoara.

Tragedia din mina Livezeni: 53 de morți

În 29 noiembrie 1980, două explozii succesive în subteran au dus la moartea a 53 de mineri, salvatori minieri şi militari în termen care lucrau în mină, iar alte 77 de persoane au fost grav rănite.

Potrivit mărturiilor vremii, prima explozie s-a produs în seara de 29 noiembrie 1980, prinzând în subteran zeci de mineri. La faţa locului au venit imediat reprezentanţii Combinatului Minier şi ai statului. Salvatorii minieri au intrat în subteran, însă unii dintre ei au fost surprinşi de o altă explozie, la fel de puternică.

Mina Livezeni. Foto: Cronicavj.ro
Mina Livezeni. Foto: Cronicavj.ro

„În ziua de 29 noiembrie, la mina Livezeni, din bazinul carbonifer Valea Jiului, s-a produs un grav accident ca urmare a unei explozii de gaze în subteran. S-au luat măsuri pentru salvarea şi îngrijirea accidentaţilor, evacuarea personalului aflat în subteran, precum şi pentru sprijinirea tuturor familiilor celor care au avut de suferit datorită accidentului. Ca urmare a accidentului şi-au pierdut viaţa 49 de persoane, iar 26 au fost rănite”, a fost primul bilanț al tragediei, publicat în ziarul România Liberă (1 decembrie 1980).

O comisie formată din reprezentanți ai Partidului Comunist Român şi oficiali ai Guvernului a fost formată pentru a investiga cauzele dezastrului şi pentru a adopta măsurile necesare pentru a îmbunătăţi siguranţa şi securitatea în muncă, informa presa vremii.

În mai 1981, comisia de partid și de stat care a investigat accidentul colectiv a oferit primele concluzii.

„Din analiza prezentată, a rezultat că accidentul s-a produs pe fondul unor grave încălcări ale normelor tehnice și tehnologice de exploatare în subteran a cărbunelui, precum și a celor de protecție și disciplină a muncii. Acumulările periculoase de metan au fost posibile datorită faptului că, la punerea în funcțiune a unui abataj frontal, s-a modificat soluția din proiectul aprobat, fără a se elabora un nou proiect de aeraj și fără a se executa lucrările care să asigure debitul de aer necesar pentru prevenirea și diluarea acestor acumulări. De asemenea, s-a montat în subteran, contrar normelor de tehnica securității, un cablu electric fără decuplare automată în caz de defecțiune. Acest cablu s-a deteriorat și a produs scântei electrice care au aprins metanul, declanșând explozia”, informa comisia de anchetă.

Accidente miniere în Valea Jiului, urmări ale industrializării rapide

Șefii minei au fost eliberați din funcții, unii dintre ei fiind puși sub urmărire penală, iar conducerea combinatului minier din Valea Jiului, dar și funcționari din ministerele Muncii și Minelor, Petrolului și Geologiei au fost sancționați.

Presa internaţională informa că preşedintele Nicolae Ceauşescu a transmis condoleanţe familiilor îndoliate.

„M-a impresionat foarte mult o scrisoare primită de la un număr de 12 mineri care au fost accidentaţi în gravul accident de la Livezeni, în Valea Jiului. În această scrisoare, pe care acești muncitori o trimit din spital, mulţumesc din inimă, cum spun ei, conducerii de partid şi de stat, care a înţeles situaţia lor grea şi le-a venit din primul moment în ajutor”, declara Nicolae Ceaușescu, într-un discurs în zilele care au urmat tragediei.

Experţii economici citaţi de jurnaliştii occidentali afirmau că industrializarea rapidă şi utilizarea muncitorilor necalificaţi au avut ca rezultat o rată ridicată a accidentelor în centrele miniere din România secolului XX.

Mii de oameni au murit în secolul XX în minele din Valea Jiului. Cel mai adesea, exploziile cauzate de acumulările de gaz metan erau puse pe seama fatalității, deși unele puteau fi evitate. Alte numeroase tragedii cauzate de surpări erau mai ușor de prevenit, însă cel mai adesea minerii aveau de suferit din cauza neglijenței cu care erau aplicate măsurile de securitate în subteran.

Pe lângă accidentele din subteran, condițiile proaste din minele de cărbune au făcut numeroase victime în afara lui, reumatismul și bolile de plămâni fiind adesea întâlnite la foștii mineri.

Viața grea a muncitorilor în minele din Valea Jiului

În Valea Jiului, mineritul are o istorie de aproape două secole, iar în anii ´80, când industria extractivă a atins apogeul expansiunii, minele și uzinele din jurul lor aveau în total peste 40.000 de salariați și produceau anual peste zece milioane de tone de huilă.

Numărul lor era de patru ori mai mare ca al minerilor din anii ´40, iar producția era, de asemenea, de patru ori mai ridicată față de cea din deceniul celui de-al doilea război mondial.

În ambele perioade, ortacii aveau de îndurat condiții la fel de neprielnice ca și cele reclamate de angajații minelor de cărbune în ultimii ani.

Iar în afara minei, localnicii se confruntau cu lipsa alimentelor şi a bunurilor de consum, cu problemele legate de de locuinţele înghesuite şi de proastă calitate, de sistemul de pensii inadecvat şi, în comunism, de sancţiunile aspre pe care le puteau primi pentru neîndeplinirea planurilor de producţie.

Oamenii aveau însă mai puțină libertate de a-și manifesta public nemulțumirile, iar regimul comunist minimaliza tragediile din minerii, promovând intens angajarea cât mai multor oameni în activitățile din subteran.

„Tovarăşi, esenţialul este să scoatem cărbune cât mai mult. Trebuie să crească numărul celor care lucrează la cărbune şi să se reducă numărul celor care muncesc în alte activități. Baza organizării trebuie să fie cei care lucrează în mină, cu combina, în abataje”, le spunea Nicolae Ceaușescu minerilor, la mitingul organizat în Petroșani cu ocazia vizitei sale din 1982 în Valea Jiului.

La peste patru decenii de la tragedia din Mina Livezeni, exploatarea minieră se numără printre cele patru mine de cărbune din Valea Jiului care mai au activitate. Minele Lonea și Lupeni vor fi închise în 2024, iar minele Livezeni și Vulcan vor mai funcționa până în jurul anului 2030.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite