Amendă uriaşă după imaginile virale cu conducta de apă a Haţegului. Cum a fost „rezolvată“ problema

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conducta de apă a Haţegului, plină de pene de lemn.
Conducta de apă a Haţegului, plină de pene de lemn.

Societatea Consiliului Judeţean care i-a revoltat pe localnici după „reparaţiile” aduse conductei de apă a oraşului Haţeg a fost amendată.

Societatea Apa Prod, operatorul de apă şi canalizare din subordinea Consiliului Judeţean Hunedoara, a fost sancţionată cu o amendă în valoare de 10.000 de lei, pentru conducta ciuruită şi căptuşită cu dopuri de lemn de alimentare a oraşului Haţeg.

O echipă de inspectori din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara s-a deplasat marţi, 11 februarie 2020, la sistemul de aprovizionare cu apă a oraşului  Haţeg unde a constatat următoarele: sistemul de distribuţie a oraşului Haţeg se compune din: staţie de tratare a apei, reţeaua de alimentare cu  apă a celor 3 bazine de înmagazinare şi sistemul de distribuţie al localităţii. Reţeaua de alimentare cuprinsă între staţia de tratare a apei şi cele 3 bazine de înmagazinare a apei se întinde pe o lungime de 4.500 m. Din lungimea totală a conductei, aproximativ 800 de metri de conductă a fost înlocuită în urmă cu aproximativ 5 ani, restul de 3.700 de metri fiind construită din anul 1978.

hateg

„O porţiune de aproximativ 500 de metri a conductei supraterane prezintă numeroase orificii care au fost remediate de operator prin obturare cu dopuri din lemn. Direcţia de Sănătate Publică nu a fost anunţată cu privire la intervenţiile efectuate de operator asupra reţelei de apă. La ora controlului, operatorul a demarat procedura de înlocuire a conductei pe porţiunea deteriorată de 500 m. SC Apa Prod SA Deva a fost sancţionată contravenţional conform HG nr.857/2011, cu amendă în valoare de 10.000 lei”, a informat DSP Hunedoara.

Apa e bună

Inspectorii DSP au recoltat 3 probe de apă din punctele reprezentative ale reţelei şi au verificat conformitatea la legislaţiei sanitare în vigoare efectuată la nivelul laboratorului propriu (laborator înregistrat la Ministerului Sănătăţii).

„A fost verificat modul de realizare a programului propriu de supraveghere a calităţii apei precum şi a programului de monitorizare operaţională avizat de DSP pentru punctele de prelevare: ieşire staţie tratare şi ieşire rezervoare înmagazinare  pentru o perioada de 6 luni. Nu s-au constatat neconformităţi ale valorilor pentru parametrii analizaţi. S-au verificat buletinele de analiza a apei din cadrul monitorizării de audit pentru ultimele 6 luni. Nu s-au constatat neconformităţi”, au precizat reprezentanţii DSP Hunedoara.

Conducta de alimentare cu apă a oraşului Haţeg este veche de peste patru decenii şi plină de găuri. Angajaţii Apa Prod, societatea din subordinea Consiliului Judeţean Hunedoara care administrează reţeaua de apă şi canalizare, au căptuşit-o cu zeci de pene din lemn, care nu fac faţă presiunii apei. Problema datează de mai mulţi ani, însă reparaţiile capitale s-au lăsat aşteptate. Localnicii au publicat imagini cu conducta şi s-au plâns de starea acesteia.

„Tronsonul de conductă, pe o distanţă de 580 metri, urmează să fie înlocuit în perioada următoare. Acesta a fost prevăzut pentru înlocuire iar, la momentul de faţă, suntem în situaţia de achiziţie a conductei şi materialelor necesare înlocuirii acestui tronson. Valoare acestor lucrări este de aproximativ 145.000 euro”, a informat SC Apa Prod.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Cum a fost „reparată” conducta de apă a Haţegului, veche şi ciuruită. Imaginea i-a revoltat pe localnici

Un român a cerut o sumă fabuloasă primăriei pentru că magistrala de apă a municipiului trece pe terenul său. Ce au decis magistraţii

Apa Serv e acuzată că a murdărit oraşul. Primarul se laudă cu amenzi record: „200 de milioane de lei vechi”

HunedoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite