Acuzaţii grave, nedovedite faţă de niciun învinuit în dosarul vânătorilor de comori dacice sprijiniţi de un poliţist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagini de la percheziţiile efectuate la domiciliul şefului de post din Orăştioara de Sus.
Imagini de la percheziţiile efectuate la domiciliul şefului de post din Orăştioara de Sus.

Procurorii au confirmat scoaterea de sub urmărire penală a celor cinci inculpaţi într-un dosar al traficului de comori dacice, sustrase din siturile Munţilor Orăştie. Şeful de post Fliorin Iulian Marc se număra printre ei.

Faptele de care au fost acuzaţi poşiţstul Florin Iulian Marc, şef de post la Orăştioara de Sus, şi alţi patru hunedoreni, „nu există”, au confirmat în urma anchetei derulate în ultimele şase luni, procurori ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.

În urmă cu o lună, poliţistul anchetat pentru infracţiuni de luare de mită şi sprijinirea ilegală a braconierilor de comori arheologice, a fost găsit nevinovat şi repus în drepturi.

Însă şi ceilalţi patru presupuşi membri ai unei grupări infracţionale au avut aceeaşi soartă. Dosarul a fost clasat cu privire la toţi cei cinci învinuiţi, a informat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.

Acuzaţii grave, nedovedite
În 15 martie, casa poliţistului Florin Marc  din Orăştioara de Sus şi locuinţele mai multor localnici au fost precheziţionate, iar 15 persoane, majoritatea localnici, printre care şi poliţişti din zonă, au fost ridicate şi aduse la audieri, fiind suspectate de implicarea în afaceri cu artefacte descoperite ilegal în siturile fostelor cetăţi dacice. A doua zi, procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii preventive a controlului judiciar faţă de Florin Iulian Marc, pentru săvârşirea a patru infracţiuni de luare de mită, precum şi faţă de Corhan Călin, Crişan Stănilă Răduţ, Şerban Emil şi Sturza Ioan Sergiu (căutători de comori), pentru dare de mită. Anchetatorii informau că Stănilă Crişan şi Călin Corhan au mai fost judecaţi în dosare privind traficul de comori dacice, sustrase din siturile arheologice din Munţii Orăştiei, în perioada 2013 – 2016, pe raza judeţului Hunedoara, în munţii Orăştiei (zona Sarmizegetusa Regia).

„Căutătorii de comori naţionale nu respectă legislaţia în domeniu, în sensul că utilizează detectoare de metale în zonele cu patrimoniu arheologic fără o autorizare prealabilă, iar pentru „protecţia” lor au atras lucrătorii de poliţie arondaţi zonei de cercetare, pe care i-au recompensat cu bunuri mobile şi/sau imobile. Pentru ca şeful postului de poliţie să nu îndeplinească acte ce intrau în atribuţiunile sale de serviciu şi pentru a-i proteja în acţiunile ilegale pe care le desfăşurau, subsumate braconajului arheologic, cei patru inculpaţi căutători de comori au dat mită agentului sub forma efectuării unor lucrări de construcţii, precum şi a unor terenuri”, informa Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În urma percheziţiilor, poliţiştii au ridicat patru dinari imperiali, patru monede dacice din vremea lui Burebista şi un detector de metale neînregistrat, descoperit la domiciliul unui căutător de comori, informau procurorii Parchetului de pe lângă ÎCCJ.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Marele secret al „eroului” care a predat 1,2 kilograme de Kosoni. Nemulţumit de oferta statului, bărbatul a traficat în Occident o comoară fabuloasă

Autorităţile statului român au intrat, în urmă cu şapte ani, în posesia unei comori de peste un kilogram de aur, în monede Koson, pe care un hunedorean care s-a recomandat „de bună credinţă” a predat-o. Personajul misterios s-a dovedit a fi un traficant de comori, care a participat la înstrăinarea altor tezaure valoroase, nemulţumit de oferta autorităţilor.

VIDEO Secretul celor 139 de Kosoni din aur găsiţi de copii într-o vizuină a fost aflat în anchetarea lui Adrian Stoicoi

Adrian Stoicoi, arestat preventiv într-un dosar în care a fost acuzat de infracţiuni legate de traficul de tezaure antice, a contestat decizia Judecătoriei Alba Iulia. Dosarul va fi soluţionat luni de Tribunalul Alba. Anchetarea sa are legătură cu găsirea unei comori de 139 de monede dacice din aur, tezaur descoperit de trei copii într-o vizuină de vulpe şi predat autorităţilor.

Secretele celui mai valoros tezaur de monede din Sarmizegetusa Regia: cum a dispărut comoara de 30 de kilograme de aur, vândută de traficanţi în Occident

Cel mai mare tezaur de monede antice din aur, descoperit în ultimul secol în România, a rămas de negăsit la aproape două decenii de la data în care a căzut în mâinile traficanţilor. Darius Liviu Baci şi Mircea Mihăilă, cei doi căutători de comori norocoşi, s-au îmbogăţit de pe urma vânzării celor peste 30 de kilograme de aur în monede antice.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite