Şofer bulgar prins cu țigări de contrabandă la Vama Giurgiu. A încercat să introducă ilegal în România sute de pachete cu ţigări

0
Publicat:

Un şofer bulgar în vârstă de 40 de ani este cercetat penal pentru că a încercat să introducă în România, prin PTF Giurgiu, aproximativ şase sute de pachete cu ţigarete ascunse în bagaje.

Țigări de contrabandă. FOTO Politia de Frontiera
Țigări de contrabandă. FOTO Politia de Frontiera

În Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu s-a prezentat pentru a intra în ţară la volanului unui autovehicul, un cetăţean bulgar, în vârstă de 40 de ani, iar în urma controlului de frontieră efectuat, poliţiştii de frontieră giurgiuveni au descoperit, disimulate şi nedeclarate, în bagajele personale, cantitatea de 594 de pachete de ţigări care aveau aplicat timbru fiscal bulgăresc'', se arată într-un comunicat de presă, emis luni, 20 octombrie 2023, de Poliția de Frontieră Giurgiu.

Ţigaretele au fost indisponibilizate de către poliţişti, iar şoferului bulgar i-a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de deţinere de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, potrivit prezentului titlu, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false peste limita a zece mii de ţigarete. La finalizarea cercetărilor vor fi propuse soluţii legale prin unitatea de Parchet.

Cu câte pachete de țigări poți intra legal în România. Dispozitivele care „văd” în spațiile greu accesibile VIDEO

Numărul de pachete de țigări cu care treci frontiera în România face diferența între traficul legal și contrabandă. Polițiștii de frontieră se ajută de dispozitive performante pentru a  depista transporturile ilegale.

Din totalul bunurilor ajunse ilicit pe teritoriul României, țigaretele ocupă cel mai mare segment.

În anul 2022 au fost confiscate țigarete ajunse ilegal în România în valoare de 73,42 milioane lei, dar și 74 mijloace de transport folosite pentru acest trafic.

În 2023, până în prezent, valoarea țigaretelor capturate de autorități a depășit deja 86 milioane lei, o treime din capturi fiind operate pe granița de sud, cu Bulgaria.

Polițiștii folosesc dispozitive din ce în ce mai performante FOTO: Alina Mitran
Polițiștii folosesc dispozitive din ce în ce mai performante FOTO: Alina Mitran

Traficul prin punctele de trecere a frontierei nu se mai face preponderent cu camionul, spun polițiștii din punctul de frontieră Calafat (Dolj), în la fel de mare măsură încercându-se trecerea frauduloasă a diverselor mărfuri (dintre acestea țigările fiind cele mai multe) și cu autoturisme și autoutilitare.  

În privința țigaretelor, prețul mai mic cu aproximativ 10 lei/pachet în Bulgaria față de România a determinat, arată datele din acest an, o intensificare a traficului ilicit.

Dacă nu vorbim de țigările produse și comercializate legal în țara vecină, ci de țigări produse în fabrici clandestine, prețul de vânzare al acestora în România este chiar mai mic, iar cererea - mare, contrabandiștii asumându-și riscuri în vederea unui câștig enorm.

Ce spune legea despre cantitățile care pot fi introduse legal în România

Conform Codului Vamal, constituie contravenție și se pedepsește cu o amendă de la 5.000 la 10.000 de lei și confiscarea bunurilor introducerea prin punctul vamal a unei cantități de țigarete nedeclarate, în valoare de până la 20.000 de lei.

Tot Codul Vamal prevede că introducerea prin punctul vamal a unei cantități de țigarete nedeclarate cu o valoare de peste 20.000 de lei reprezintă infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea unor drepturi.

Codul Fiscal, pe de altă parte, stabilește care este cantitatea de țigarete pe care o putem deține la intrarea în țară, pentru care nu riscăm sancțiuni. Astfel, limita maximă legală de țigarete ce poate fi introdusă în România este de două pachete a câte 20 de țigarete dintr-un stat non-UE și de 800 de țigarete, echivalentul a 40 de pachete, dintr-un stat membru UE.

Deținerea sau comercializarea țigaretelor fără timbru fiscal sau cu timbru fiscal necorespunzător ori cu marcaje false, peste limita a 10.000 de țigarete, constituie în schimb infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 4 ani.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite