FOTO Mitică de la Ligă, „pensionat“ de un giurgiuvean. Povestea lui Gino Iorgulescu, noul preşedinte al LPF

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gino Iorgulescu este noul preşedinte al LPF / FOTO Răzvan Păsărică
Gino Iorgulescu este noul preşedinte al LPF / FOTO Răzvan Păsărică

Giurgiuveanul Gino Iorgulescu este, începând de joi, noul preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal. Reprezentanţii a unsprezece dintre cele optsprezece formaţii din primul eşalon l-au votat pe fostul internaţional.

Începând de joi, 14 noiembrie, Dumitru Dragomir este istorie. Cel puţin la Liga Profesionistă de Fotbal. După 17 ani de „domnie” cel poreclit „Corleone” a pierdut alegerile pentru un nou mandat.

Noul şef de la Ligă este Gino Iorgulescu (57 de ani) fost internaţional, antrenor şi preşedinte de club. Acesta a câştigat în faţa lui Dumitru Dragomir cu scorul de 11-7 (din voturile exprimate de reprezentanţii cluburilor din Liga I) luându-şi practic revanşa după alegerile din 2000 (atunci scorul a fost 11-5 în favoarea lui Dumitru Dragomir).

Născut la 15 mai 1956 în Giurgiu, Gino (pe numele din buletin George) Iorgulescu a fost legitimat la  „piticii” Dunării, clubul fanion al municipiului, adus la stadion chiar de tatăl său, Alecu.

„Gino a fost un băiat cuminte şi ascultător. A avut calităţi dar a şi muncit foarte mult. Şi eu am fost fotbalist, unchii lui de asemenea, aşadar tradiţie de familie” afirmă Alecu Iorgulescu.

A făcut carieră la Sportul Studenţesc

La 17 ani debutează în echipa de seniori a Dunării Giurgiu unde evoluează un sezon şi jumătate. Calităţile fizice ale tânărului atrag atenţia clubului Sportul Studenţesc Bucureşti care-l achiziţionează „la pachet” cu un alt jucător al „alb-albaştrilor”, Calianu.

În Regie avea să devină o adevărată legendă, evoluând treisprezece sezoane, având printre coechipieri jucători precum Mircea Sandu, Paul Cazan, Romulus Chihaia, Marcel Coraş sau Gheorghe Hagi.

Gino4Giurgiu

Gino Iorgulescu în tricoul Sportului Studenţesc (sezonul 1984-1985) / FOTO Bogdan Vladu

Deşi s-a consacrat pe postul de fundaş central, Gino Iorgulescu a evoluat atât pe postul de mijlocaş cât şi pe cel de atacant.

A fost împrumutat un sezon la Progresul Bucureşti (1976-1977), iar cariera de fotbalist şi-a încheiat-o în Belgia, în 1989, la Beerschot Antwerpen după ce la mijlocul anilor ’80 a fost dorit de Internazionale Milano.

352 de meciuri şi 55 de goluri sunt cifrele lui Gino Iorgulescu în Divizia A. De asemenea, acesta a evoluat de 14 ori în Cupele Europene, marcând de două ori.

Gino Iorgulescu a fost în anii ’80 şi unul dintre „stâlpii” echipei naţionale de fotbal. A debutat sub tricolor la 11 noiembrie 1981 într-un meci din preliminariile Campionatului Mondial contra Elveţiei, la Berna (scor 0-0) fiind promovat de Mircea Lucescu pentru a-l înlocui pe regretatul Ştefan Sameş.

Între 1981 şi 1986 a îmbrăcat de 49 de ori tricoul Naţionalei României pentru care a marcat 3 goluri. A evoluat la Campionatul European din Franţa (1984).

Gino2Giurgiu

În tricoul Echipei Naţionale (1984) / FOTO Bogdan Vladu

Absolvent de IEFS, Gino Iorgulescu a devenit profesor de sport şi a absolvit şcoala de antrenori devenind „secund” la Naţională în mandatele lui Mircea Rădulescu şi Cornel Dinu.

Preşedinte de club şi afacerist

Între 1994 şi 2005 a fost preşedintele clubului FC Naţional (Progresul) Bucureşti, în 1999 fiind chiar preşedinte-antrenor.

A fost cel care a lansat în fotbalul românesc o serie de antrenori bine cotaţi în acest moment: Cosmin Olăroiu, Dan Petrescu precum şi moda antrenorilor italieni (Alesanco, Zenga, Bergodi, Landi). De asemenea, a fost primul conducător din fotbalul autohton care a împrumutat echipa cu bani personali.

Cu el la conducere, FC Naţional a fost de trei ori vicecampioană a României (1996, 1997 şi 2002) şi a jucat o finală de Cupă (0-1 cu Dinamo Bucureşti).

Gino3Giurgiu

Preşedinte de club la FC Naţional (1997) / FOTO Bogdan Vladu

După retragerea din fotbal (survenită în 2005), Gino Iorgulescu a devenit om de afaceri, acesta deţinând actualmente o serie de restaurante în Bucureşti, unul dintre ele în co-proprietate cu bunul său prieten Cosmin Olăroiu.

Colaborare cu Dunărea Giurgiu

Legăturile dintre Gino Iorgulescu şi fotbalul giurgiuvean au fost strânse mai ales în perioada 1998-2002, atunci când FC Naţional a venit de două ori la Giurgiu pentru meciuri amicale cu Dunărea.

De asemenea, colaborare a existat şi la nivelul echipelor, timp de un sezon (2001/2002) echipa-fanion a judeţului Giurgiu a evoluat în Divizia C sub denumirea de FC Naţional Dunărea Giurgiu, aici fiind împrumutaţi o serie de jucători tineri printre care Marius Popa, Răzvan Pleşca sau Boris Keca.

Echipa a fost sprijinită atunci şi cu mai multe rânduri de echipament sportiv şi mingi.

Cum au trăit părinţii alegerile de la Ligă

Părinţii lui Gino Iorgulescu, Alecu şi Sanda, n-au putut dormi în noaptea de dinaintea alegerilor. Nu s-au dezlipit de televizor toată dimineaţa şi au primit cu lacrimi în ochi vestea cea mare.

„N-am reuşit să dormim deloc azi-noapte. Ne-am trezit şi la miezul nopţii, şi la patru dimineaţa. De emoţie nici măcar pastilele nu le-am luat, nici n-am mâncat până la prânz. Am stat cu ochii numai în televizor” afirmă Alecu Iorgulescu.

„Nu îmi mai pomeniţi de lacrimi, că o să izbucnesc în plâns şi nu vă mai înţelegeţi cu mine. E o mare bucurie pentru noi. Am crezut că va câştiga şi cred că va face treabă bună la Ligă. Dragul meu băieţel de 100 de kilograme” a spus zâmbind Alecu Iorgulescu.

Relaţia dintre Gino şi părinţii săi este una specială. Actualul preşedinte al LPF a fost cel care l-a internat anul trecut pe tatăl său grav bolnav într-o clinică din Austria, având grijă ca acesta să beneficieze de cel mai bun tratament.

„Dacă nu era Gino cred că mă prăpădeam” afirmă serios Iorgulescu senior.

Crede în fiul său

Alecu Iorgulescu susţine că fiul său vrea să revitalizeze sectorul juvenil, să schimbe formatul Ligii I şi să readucă spectatorii pe stadioanele din ţară.

Gino1Giurgiu

Gino Iorgulescu (al treilea din dreapta) în 1966, la "piticii" Dunării / FOTO Bogdan Vladu

„Până acum el n-a fost pe noul stadion de la Giurgiu. O să stau de vorbă cu el şi o să-l rog ca măcar o dată pe lună să vină şi la meciurile Astrei. Sau poate că îl vor invita domnii Ioan Niculae şi Dinu Gheorghe. Giurgiuvenii îl apreciază şi cred că se bucură pentru el” a mai spus Alecu Iorgulescu care a comentat şi relaţia dintre fiul său şi premierul Victor Ponta.

„Gino şi Victor Ponta se cunosc de mult timp, din perioada FC  Naţional când Victor Ponta era în consiliul de  administraţie al clubului. Nu e o prietenie apărută peste noapte. Cred că a contat şi acea întâlnire, dar consider că între sport şi politică trebuie să existe o relaţie în sensul acordării unui sprijin, al unor facilităţi fiscale” a mai spus Alecu Iorgulescu.

Gino Iorgulescu, noul preşedinte al LPF, este căsătorit şi are un băiat, Mario, în vârstă de 18 ani care studiază în Elveţia. De asemenea, Gino Iorgulescu mai are o soră şi un frate, acesta din urmă, Vicenţiu, a fost fotbalist la Sportul Studenţesc şi Rapid Bucureşti, iar actualmente ocupă funcţia de preşedinte la Ceahlăul Piatra Neamţ.

Gino Iorgulescu: „Vremea lui Dragomir a trecut“

Citiţi şi:

Gino Iorgulescu este noul preşedinte LPF! Primele reacţii ale noului conducător  

DIN CULISELE ALEGERII LUI IORGULESCU: DUPĂ PRIMELE 5 VOTURI ERA 5-0 PENTRU GINO, MITICĂ SE ÎNVERZISE

CADOU DE DESPĂRŢIRE PENTRU DRAGOMIR: 150.000 DE EURO

REPORTAJ INEDIT DE LA ALEGERILE LPF DE IERI. CE NU S-A VĂZUT LA TELEVIZOR

EXCLUSIV Culisele candidaturii lui Gino Iorgulescu la şefia LPF: de ce se teme Dumitru Dragomir că poate fi dat jos din fruntea Ligii după 17 ani în funcţie  

GiurgiuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite