Virusul pestei porcine africane, confirmat la Vameş, Galaţi. Toţi porcii din sat au fost omorâţi de veterinari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din momentul în care a apărut informaţia că există suspiciune de boală şi până când s-a trecut la euthanasiere (adică aproximativ 48 de ore), din curţile celor 400 de săteni s-au „evaporat” majoritatea porcilor, aşa că doar opt animale au mai fost găsite de veterinari şi ucise.

Ceea ce era cumva de aşteptat s-a întâmplat în satul Vameş (comuna Piscu) din judeţul Galaţi. Analizele de laborator au confirmat că porcul bolnav găsit în una dintre gospodării este infectat cu pesta porcină africană, aşa că veterinarii au trecut la uciderea tuturor porcilor din localitatea cu 400 de locuitori cu o zi înainte să existe confirmarea.

Veterinarii au găsit însă doar opt porci, restul (se estimează că ar fi fost în jur de 50) „evaporându-se” în congelatoarele sătenilor, care au preferat să nu dea porcul din gospodărie pe promisiunea autorităţilor că-i vor despăgubi.„S-au ascuns în frigider, de caniculă”, a glumit unul dintre săteni.

Cel puţin deocamdată, niciun proprietar din România n-a primit vreun sfanţ de la Guvern pentru animalele luate cu forţa şi omorâte, deşi de la declanşarea procedurilor au trecut, în unele cazuri, mai bine de două luni.

Iniţial, o parte dintre săteni au contestat vehement acţiunea veterinarilor (uciderea a început, spun ei, de luni seară, deşi analizele de laborator ar fi sosit de-abia marţi), însă ulterior spiritele s-au calmat, oamenii lămurindu-se că la mijloc a fost o neînţelegere cu parfum de manipulare. 

„Am acţionat în perfectă legalitate, după ce prima probă a arătat prezenţa genomului viral al pestei porcine africane la un animal bolnav. Legea spune că în acest caz se iau măsurile de euthanasiere preventivă a tuturor porcilor din zona focarului, dat fiind că a doua analiză, cea de confirmare, iese întotdeauna tot pozitivă la virus, ceea ce de altfel s-a şi întâmplat şi în acest caz”, a lămurit lucrurile dr Carmen Stroia, directorul executiv al DSVSA Galaţi.

Autorităţile au confirmat şi că nu se va trece la uciderea preventivă a porcilor din localităţile vecine (Tudor Vladimirescu şi Picu), dat fiind că nu există indicii că virusul ar fi putu ajunge şi acolo. După Suceveni, Vameş este a doua localitate din judeţul Galaţi în care s-au ucis preventiv toţi porciii.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite