Una dintre cele mai mari fabrici de componente hidraulice din România a dispărut definitiv. Au rămas munți de pietriș

0
Publicat:

Cea mai mare fabrică de componente hidraulice din Moldova, fosta Mehid SA Galaţi, a dispărut definitiv. Ruinele fostei fabricii au fost demolate și transformate în munți de pietriș.

Ruinele fostei fabrici demolate și transformate în munți pietriș FOTO: C.Mazilu
Ruinele fostei fabrici demolate și transformate în munți pietriș FOTO: C.Mazilu

Fabrica a fost înființată în urmă cu peste un secol (1905 ) și era cea mai mare şi mai modernă întreprindere de echipamente hidraulice din Moldova, fiind dintre cei mai importanţi furnizori pentru Tractorul Braşov. În vremea sa de glorie avea peste 2.000 de angajaţi şi exporta în peste 40 de ţări. 

În momentele sale de glorie, a produs şi piese de avioane pentru Uzina de Avioane Bacău. De asemenea, a fost un important furnizor de echipamente pentru Combinatul Siderurgic, şantierele navale din Galaţi, Brăila şi Tulcea. 

Declinul fabricii a început în 1999, atunci când a fost cumpărată de la stat de omul de afaceri gălăţean Cornel Mangalea. Din acel moment, începe declinul fabricii, iar producţia scade masiv. După 2006 a fost trasă pe linie moartă, fiind lăsată la cheremul hoţilor de fier. 

Încercările statului de a valorifica cele 3,5 ha de teren, plus construcţiiile aferente, sunt sortite eşecului, din cauza ipotecilor bancare, dar şi  din cauza tergiversărilor din justiţie.

Dispariția definitivă a fostei fabrici

Ba mai mult, din cauza deşeurilor depozitate în zonă, cele 3,5 ha de teren s-au transformat într-un focar de infecţie, terenul fostei fabrici fiind contaminat chimic cu o serie de reziduuri periculoase, unele chiar cancerigene, rămase din perioada când fabrica funcționa. Lucruri sesizate, în nenumărate rânduri, şi de Garda de Mediu Galaţi.

După ani de litigii, zeci de sesizări, amenzi, tergiversări, contestaţii în justiţie, fosta fabrică Mehid are, în prezent, un nou proprietar care vrea să construiască acolo un complex rezidenţial. 

Un complex rezidențial va fi construit pe terenul foste fabrici FOTO: C.Mazilu
Un complex rezidențial va fi construit pe terenul foste fabrici FOTO: C.Mazilu

Terenul este acum deținut de firma Popa Nan Project SRL din București, care l-a cumpărat, în urma licitației, cu 6 milioane de euro. Potrivit autorizației de demolare, terenul trebuia să fie eliberat în termen de șase luni. Utilajele investitorului au demolat deja ruinele fostei fabrici, acestea fiind tranformate în munți de pietriș.

Terenul pe care a funcționat fosta fabrică de componente hidraulice se află într-o zonă atractivă a orașului, pe unul dintre principalele bulevarde, George Coşbuc, la 50 de metri de Liceul CFR  şi la circa 100 de metri de mall-ul din Galaţi. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite