Un român a rămas trei luni fără permis pentru consum de alcool, deși nu pusese gura pe băutură. Cum s-a ajuns aici

0
Publicat:

Șoferul din Galați a fost oprit de agenții rutieri pentru un control de rutină, iar în urma testării cu alcooltestul a rezultat o alcoolemie de 0,05 mg/l alcool pur în aerul expirat. Polițiștii i-au suspendat permisul, dar în urma analizelor de sânge s-a stabilit că bărbatul nu consumase alcool.

Șoferul a rămas trei luni fără permis FOTO arhivă Adevărul
Șoferul a rămas trei luni fără permis FOTO arhivă Adevărul

Judecătoria Galați a anulat pe 14 februarie un proces-verbal de contravenție emis de un agent de la IPJ Galați, prin care un șofer fusese sancționat cu avertisment și suspendarea pentru 90 de zile a permisului. Decizia instanței nu este definitivă.

Șoferul fusese oprit în trafic, pe 7 decembrie 2022, pentru un control de rutină, iar în urma testării cu aparatul Dragger, a rezultat că avea  o alcoolemie de 0,05 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Bărbatul le-a declarat polițiștilor că nu a pus gura pe băutură și a cerut să i se recolteze probe biologice. În urma analizei probelor de sânge a rezultat că alcoolemia șoferului era, de fapt, zero.

Proces-verbal anulat în instanță

Acesta a dat în judecată IPJ Galați și a cerut anularea sancțiunii. Interesant de amintit este că și reprezentantul Poliției a cerut în instanță același lucru, invocând OG 2/2001, privind regimul juridic al contravențiilor și noul Cod de Procedură Civilă.

„Instanţa reţine că proba de sânge a fost recoltată la ora 21.20, la aproximativ o oră de la testarea cu alcooltestul. Perioada de timp scursă de la testare şi până la recoltarea probei de sânge nu a fost una de lungă durată, iar rațiunea pentru care legiuitorul a stabilit că persoana în cauză are dreptul să fie condusă la o unitate medicală a fost tocmai pentru a preîntâmpina reţinerea în mod eronat a unor astfel de contravenţii”, a constatat judecătorul care a instrumentat cazul.

Magistratul a conchis că există dubiu în ceea ce privește acuratețea testării cu aparatul Dragger și a anulat procesul-verbal de contravenție.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite