Populația unui oraș din România, informată de Primărie și DSP cum să se protejeze împotriva virusului West Nile

0
Publicat:

Populaţia orașului Galați este informată de Primărie și Direcția de Sănătate Publică cum trebuie să se protejeze împotriva ţânţarilor, după ceo femeie în vârstă de 57 de ani, a fost infectată cu virusul West Nile.

Virusul West Nile se poate transmite prin înțepătura de țânțar FOTO: Arhivă, Adevărul
Virusul West Nile se poate transmite prin înțepătura de țânțar FOTO: Arhivă, Adevărul

„Astfel, pentru protejarea împotriva infectării cu virusul West Nile, o boală infecţioasă ce se transmite prin înţepătura de ţânţar, se recomandă: purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi; utilizarea de substanţe chimice repelente împotriva ţânţarilor; împiedicarea pătrunderii ţânţarilor în casă (cu plase de protecţie la ferestre şi uşi); utilizarea de substanţe insecticide în locuinţă/în jurul locuinţei; dezinsecţie generală. Menţionăm că în perioada 21-25 august 2023 s-a derulat a cincea etapă de dezinsecţie în întreg oraşul, inclusiv în parcuri şi locuri de joacă pentru copii”, a transmis Biroul de presă al Primăriei Galaţi.

Luna aceasta a fost confirmat primul caz de infectare cu virus West Nile în judeţul Galaţi, la o femeie în vârstă de 57 de ani, din mediul rural.

"Boala a fost confirmată prin examen clinic şi examen de laborator. Pacienta a fost externată, starea ei de sănătate este bună", informează Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi.

Cum îți dai seama că ai fost infectat cu virusul West Nile

Riscul de îmbolnăvire severă şi deces este mai mare pentru persoanele de peste 50 de ani sau cu deficienţe imune. Aşadar, nu neglijați înțepăturile de țânțar, fiţi atenţi încă de la primele simptome. Sunt câteva semnale de alarmă care impun prezentarea la medic.

Febra ridicată însoţită de durere de cap intensă, vărsături, stare generală alterată, sensibilitate crescută la lumină apărute la 2-8 zile după înţepătura de țânțar, sunt câteva simptome care ar trebui să vă îngrijoreze. În această situație este necesară spitalizarea pacientului şi tratarea cu medicaţie intravenoasă.  

Dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul pentru Ocrotirea Mamei și a Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din București, vorbește într-o postare pe Facebook despre unul dintre motivele estivale de disconfort atât pentru copii, cât și pentru adulți – țânțarii. Și riscurile aduse de ei.  

Organizația Mondială a Sănătății estimează că jumătate din populația lumii este la risc de a fi afectată de o maladie transmisă de țânțari. Cu alte cuvinte, țânțarii sunt dușmanul numărul 1 la nivel global. Mult mai periculoși decât viperele, urșii sau rechinii...

„80% din infecțiile cu West Nile sunt asimptomatice, dar unii copii pot dezvolta meningită. Dacă a fost expus la țânțari copilul, cu niște zile în urmă, și apar febră mare, durere de cap, vărsături în jet, aparent fără motiv, NU este bine!!! Mergeți la medic! Mai ales dacă îl supără pe copil lumina sau zgomotele obișnuite. Acestea sunt semne care pot fi întâlnite în meningită”, a explicat medicul.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite