Poluare masivă pe Dunăre cu peturi şi butoaie de hidrocarburi. Garda de Mediu nu a stabilit încă vinovaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zona pontoanelor de pe Faleza Inferioară a Dunării, unde funcţionează mai multe restaurante la Galaţi, oferă în aceste zile o privelişte halucinantă. Dunărea este ”inundată” pe porţiuni de zeci de metri pătraţi de butoaie de hidrocarburi, mii de peturi şi resturi vegetale. Garda de Mediu a demarat o serie de verificări.

Gălăţenii care se plimbă în aceste zile pe Faleza Inferioară a Dunării au parte de o privelişte dezolantă. Mai multe butoaie de hidrocarburi, mii de peturi din plastic, la care se adaugă numeroase crengi şi trunchiuri de copaci purtate de fluviu plutesc în apropierea malului Dunării.

În zonă sunt amplasate mai multe pontoane, unde pe perioada sezonului cald funcţionează restaurante, iar acestea acţionează acum ca un dig, unde se acumulează toate aceste deşeuri. Autorităţile gălăţene nu au aflat încă cine este responsabil de poluarea produsă pe Dunăre, dar o serie de controale au fost demarate.

”Cunoaştem situaţia, iar o acţiune de control este în desfăşurare. Preconizăm ca aceasta să se încheie în luna aprilie 2016”, ne-a declarat comisarul şef al Gărzii de Mediu Galaţi, Daniel Mocanu.

”Este incredibil ce se întâmplă!”

Gălăţenii sunt sideraţi de ce se întâmplă, dar mai ales de lentoarea cu care autorităţile acţionează pentru a rezolva problema poluării de pe Dunăre. Faleza Inferioară este o zonă extrem de circulată, gălăţenii venind zilnic aici cu copii sau animalele de companie pentru a se plimba.

Priveliştea pe care o oferă în aceste zile Dunărea, dar mai ales mirosul pestilenţial care vine de la deşeurile ce se tot acumulează lângă mal au stârnit o reacţie de revoltă în rândul oamenilor.

”Aceste mizerii nu sunt aici de o zi, două. Vorbim de luni de zile şi ele se tot acumulează. Nu ştiu ce aşteaptă autorităţile, să venim noi să le curăţăm? Nepoţica mea se duce să se mai joace lângă apă. E normal, pentru că e copil, dar cum o mai pot lăsa eu să facă asta acum, atât timp cât se poate îmbolnăvi de la ce reziduri s-au scurs în apă din butoaiele alea care plutesc. Este incredibil ce se întâmplă!”, ne-a declarat Ion Manea (64 de ani).

Amenzi de până la 20.000 de lei

Un alt gălăţean susţine că Dunărea a ajuns un depozit de gunoie şi deşeuri, iar autorităţile trebuie să acţioneze înainte ca fluviul să se transforme într-o focar de infecţie.

”Eu locuiesc în zonă de 40 de ani. Am un câine şi acum o lună am ajuns cu el la veterinar, pentru că se simţea rău. Cu o zi înainte fusesem pe Faleză şi l-am lăsat lângă apă. Cred că a şi băut din ea, dar nu au fost niciodată probleme, cel puţin până acum. Nu e normal să avem atâtea gunoaie şi deşeuri lângă mal. Cineva trebuie să vină şi să stabilească cine e vinovat de situaţia asta şi să le adune de aici”, ne spune şi Daniel Toderiţă (71 de ani).

Autorităţile de mediu nu au deloc o sarcină uşoară, pentru că este greu de stabilit acum cine a fost atât de inconştient, încât să arunce butoaie de hidrocarburi în apă. Cât priveşte miile de peturi din plastic care plutesc lângă mal, în zona pontoanelor, nu se mai poate pune decât problema curăţării zonei, pentru că este practic imposibil să se mai stabilească cine le-a aruncat.

”După finalizarea verificărilor, vom stabili un grafic de curăţare a zonei pentru cine va fi găsit responsabil de această situaţie. Amenzile în acest caz pot ajunge până la 20.000 de lei”, precizează comisarul şef al Gărzii de Mediu Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite