Plimbări publice pe Dunăre, la Galați, în premieră după 35 de ani. Povestea navei de pasageri „Camelia” VIDEO

0
Publicat:

Pentru prima dată după aproximativ trei decenii, Galațiul va avea o navă pentru plimbări pe Dunăre. Autoritățile au cumpărat-o cu ajutorul fondurilor UE, iar miercuri 17 aprilie 2024, a inaugurată. Nava a fost botezată după numele unei funcționare a Consiliului Județean Galați.

Nava de pasageri, inaugurată la Galați FOTO: CJ Galați
Nava de pasageri, inaugurată la Galați FOTO: CJ Galați

Nava are 30 de locuri și a fost construită în cadrul unui proiect cu fonduri europene, în valoare de 2.350.000 de lei, finanțarea fiind asigurată prin Programul Operațional de Pescuit și Afaceri Maritime. Autoritățile spun că nava va putea efectua curse pe Dunăre în cel mult 10-12 zile, imediat după ce vor fi stabilite tarifele. 

„Mă bucur că am reușit să îndeplinim o veche dorință a gălăţenilor, precum și a celor care vizitează orașul nostru. Cu toții, vor avea șansa unei experiențe inedite, de a admira și descoperi frumusețea zonei noastre de pe apă. Cred că sunt peste 30 de ani de când Galațiul nu a mai avut plimbări publice pe Dunăre. Cursele vor începe în aproximativ 10-12 zile. De 1 Mai și de Paște, cu siguranță gălățenii se vor putea plimba și  relaxa pe Dunăre. Este un proiect așteptat de foarte mult de gălățeni. Biletele vor putea fi cumpărate de pe ambarcațiune”, a transmis Costel Fotea, președintele CJ Galați. 

Nava va face plimbări pe Dunăre în perioada caldă, de miercuri până duminică. În cel mai scurt timp, vor fi stabilite programul, numărul de curse pe zi, durata şi traseele de călătorie. 

Botezată după numele unei funcționare

Nava a fost botezată „Camelia” după numele funcționarei care a întocmit proiectul european.

„Mie îmi place să dau Cezarului ce este al Cezarului. Acest proiect a fost scos în procedură de licitație de cel puțin patru ori, și nu a venit nimeni. Într-o zi a venit colega mea, doamna Camelia Epure, country managerul instituției, și a insistat să mai încercăm o dată, să o mai scoatem în licitație. I-am zis: <Camelia nu mă mai bate la cap, că nu o să reușim să ne încadrăm în timp și o să trebuiască să dăm banii înapoi>. A insistat, iar a cincea oară a fost cu noroc, la mustață ne-a ieșit (…) În momentul în care a trebuit să-i pune un punem un nume, am rugat colegii să vină cu o propunere. Au venit foarte multe propuneri, însă eu am decis că numele trebuie să fie Camelia. Este un nume de floare, este un nume frumos”, a spus Costel Fotea. 

Turiștii care vor urca la bordul navei „Camelia” vor putea admira orașul de pe Dunăre, Faleza Dunării, portul Galați, Biserica fortificată Precista, Turnul de Televiziune (unic în România).  De pe acest vas, turiștii pot ajunge la Insula Cailor, la 15 kilometri de Galați, unde pot admira pelicani, egrete graţioase, cormorani sau păsări răpitoare.

Nava, de tip pasager pentru curse de zi, are o lungime de 18 metri, 30 de locuri pe scaun, din care patru pentru persoane cu dizabilităţi, şi o punte generoasă.

 „Nava are 30 de locuri, plus două persoane echipajul. Din cele 30 pentru pasageri, patru locuri sunt pentru persoane cu dizabilități. Va efectua curse între Galați și podul de la Brăila, dar și până la Insula Cailor”, susține Nicușor Vasilache, căpitanul vasului.

În ceea ce privește tarifele, autoritățile spun că vor fi mult mai mici decât cele practicate de operatorii privați. 

„În ceea ce privește prețul, acesta va fi cel mai mic din țară, de cel mult 25 de lei/oră pentru adulți, până la 15 lei/oră ptr copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 18 ani și gratuit pentru copiii până în 6 ani. Astfel, din luna mai, după ce vom aproba toate detaliile, la o dată care va fi anunțată din timp, îi vom invita pe toţi gălățenii să vină și să se bucure de o plimbare pe Dunăre cu nava Consiliului Județean”, a transmis Costel Fotea. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite