Restricţii la ferma de porci a familiei deputatului Alexandru Stănescu. Cel mai nou focar de pestă afectează 10 localităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nou focar de pestă a fost confirmat înainte de Crăciun, ferma deputatului PSD Alexandru Stănescu, fratele fostului vicepremier Paul Stănescu, intrând în zona de supraveghere, cu toate restricţiile care se impun.

O gospodărie cu 16 porci, din Vârtopu, Corabia, în judeţul Olt, a intrat sub supraveghere oficială în 20 decembrie 2019, toate animalele fiind sacrificate. Patru zile mai târziu s-au aprobat şi alte măsuri în urma întrunirii Centrului Local de Combatere a Bolilor, după ce pesta a fost confirmată de laboratorul central al ANSVSA. 

„În data de 24.12.2019, la sediul Instituţiei Prefectului s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor, ocazie cu care a fost supus aprobării planul de măsuri privind combaterea pestei porcine africane într-o exploataţie nonprofesională din localitatea  Vâtopu (Corabia), în baza buletinului de analiză emis de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti .

Gospodăria respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, la data de 20.12.2019, încă de la declararea suspiciunii în baza buletinului de analiză emis de Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt şi au fost impuse restricţiile de mişcare din şi către curţile şi localităţile afectate, eliminarea din focar a porcilor vii, ecarisarea cadavrelor, efectuarea dezinfecţiei exploataţiilor afectate, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate, restricţii asupra mişcării cărnii, produselor şi subproduselor animale“, a transmis DSVSA Olt prin intermediul unui comunicat de presă.

Conform acestuia, 10 localităţi au intrat în zona de protecţie, respectiv supraveghere, astfel:

- Localităţile şi fondurile cinegetice care se încadrează în zona de protecţie: UAT Corabia  (Vâtopu),  extravilan Vartopu ; FV 53 Orlea;
- Localităţile şi fonduri cinegetice care se încadrează în zona de supraveghere: UAT Vadăstriţa(Vadăstriţa), UAT Orlea(Orlea, Orlea Nouă),UAT Gura Padinii(Gura Padinii, Satu Nou), UAT Vădastra(Vădastra),UAT Vişina Noua (Vişina Noua),UAT Vişina(Vişina, Vişina Gară),UAT Corabia (Corabia, Tudor Vladimirescu), UAT Obârsia(Coteni); o exploataţie comercială de suine; FV 55 Corabia.

Exploataţia comercială de suine cuprinsă în zona de supraveghere, To Mak Grup, aparţine familiei deputatului Alexandru Stănescu, fiind cea mai mare din zona Corabia, cu o capacitate de aproximativ 3.000 capete. Din fermă nu mai pot pleca animale, iar planul de măsuri presupune de asemenea controale zilnice şi măsuri suplimentare de siguranţă.
În zona Corabia au mai fost confirmate anterior, în alte două etape, focare de pestă porcină africană. În zeci de localităţi din Olt se menţin la această dată restricţii impuse de evoluţia celor 61 focare de pestă încă active (din cele 125 confirmate în acest an). Se menţin, au informat reprezentanţii DSVSA Olt,  restricţiile pentru localităţile: Curtişoara, Teslui, Oporelu, Strejeşti, Grădinari, Pleşoiu, Găneasa, Slătioara, Slatina, Valea Mare, Priseaca, Ipoteşti, Coteana, Brebeni, Milcov, Brancoveni, Falcoiu, Osica de Sus, Maruntei, Izvoarele, Vâlcele, Schitu.
De asemenea, ca urmare a suprapuneii focarelor în zona de sud a judeţului Olt se menţin restricţiile în localităţile: Vlădila, Rotunda, Bucinişu, Studina, Grădinile, Brastavăţu, Obîrşia, Vişina Nouă, Vădastra, Vişina, Urzica, Vădăstriţa, Ştefan cel Mare, Ianca, Grojdibodu, Gura Padinii, Orlea, Corabia, Gîrcov, Izbiceni, Giuvărăşti, Tia Mare.
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite