Locuitorii celui mai mare bazin legumicol din România vor avea apă şi canalizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cea mai mare parte a localităţii Matca este acoperită cu solarii FOTO Costel Crângan
Cea mai mare parte a localităţii Matca este acoperită cu solarii FOTO Costel Crângan

Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, alături de primarul localităţii Matca şi de directorul Apă Canal Galaţi, au semnat marţi, 24 noiembrie, un protocol pentru realizarea infrastructurii de apă şi canalizare în cel mai mare bazin legumicol al ţării, la Matca.

Cu o populaţie de aproape 12.000 de oameni, Matca este singura mare localitate din judeţul Galaţi care nu are nici acum apă şi canalizare. Asta deşi, paradoxal, localitatea este în momentul de faţă cel mai mare bazin legumicol al ţării.

O şesime dintre solariile din România se găsesc la Matca. Cifrele indică faptul că la nivel naţional sunt aproape 5.000 de hectare de solarii, dintre care 800 de hectare se găsesc în Matca. 

Mai nou, tot mai mult comune din zonă (aflată în imediata apropiere a oraşului Tecuci) au prins gustul afacerii cu legume în spaţii protejate, aşa că solariile din Matca, Corod, Cudalbi, Drăgăneşti şi Comeşti  acoperă circa 1.000 de hectare, deci cam o cincime din suprafaţa cultivată „sub folie” în România.

”Am făcut primul pas pentru a corecta o eroare a fostei administraţii din Matca, care acum ceva ani s-a retras dintr-un proiect cu fonduri europene pe apă şi canalizare”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

În urma protocolului semnat, vor fi demarate în regim de urgenţă studiile şi măsurătorile necesare, astfel încât să fie obţinute fondurile pentru realizarea de la zero a infrastructurii de apă şi canalizare.

Este vorba de o investiţie estimată la 20 de milioane de euro, pentru realizarea a 50 de kilometri de reţea de apă şi canalizare.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Povestea de succes a unei femei legumicultor. Cum a ajuns, de la zero, să aibă 13 solarii şi producţii de invidiat

Cum a fost aclimatizat la Buzău spanacul de Okinawa. Leguma este pregătită să ajungă în grădinile din toată România

Galaţi


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri