Legătura dintre iubire şi limfocitele T, celulele care distrug tumorile maligne şi viruşii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ura duce în timp la îmbolnăvire, în timp ce iubirea ne vindecă Foto: www.yourtango.com
Ura duce în timp la îmbolnăvire, în timp ce iubirea ne vindecă Foto: www.yourtango.com

Psihologii au constatat că mulţi dintre noi preferă sentimentele negative, lăsându-se de multe pradă urii, deşi nu au motive reale să facă acest lucru. În spatele urii stau fricile şi progamările, multe dintre ele fiind transmise de familie şi societate.

Când vorbesc de dorinţa de a urî pe cineva, psihologii au stabilit că, de multe ori, aceasta este ”împrumutată” de la familie, anturaj sau societate. Prin urmare, primul lucru pe care oricare dintre noi trebuie să îl facă este să se autoanalizeze pentru a descoperi sursa acestui impuls extrem de nociv.

”Este foarte important să înţelegem care sunt motivaţiile interne ale fiecăruia dintre noi şi preferinţele preluate din exterior. De cele mai multe ori, multe persoane nu îşi cunosc propriile preferinţe. Le preiau pur şi simplu şi peste ani constată că s-au transformat în cu totul alte persoane decât cele care şi-ar fi dorit să fie”, explică psihologul Stelian Chivu.

Ura se manifestă în diferite forme, cu diferite intensităţi şi pornind de la programe mentale diferite la fiecare dintre noi, iar ea porneşte de la incompatibilitatea unei persoane cu alţi indivizi cu care interacţionează, spun specialiştii.

”Când  mă întâlnesc cu o persoană şi instantaneu se declanşează în mine un program de ură, este necesar să înţeleg că această stare este, de fapt, în interiorul meu, iar persoana faţă de care am această reacţie nu face altceva decât să îmi arate că am o ură nevindecată. Cel care urăşte, va fi urât, la rândul lui. Este o lege a rezonanţei. Iată cât de important este să te cunoşti”, punctează Stelian Chivu.

Ura atrage dorinţa de răzbunare

Problema cu ura este că va atrage întotdeuna şi alte programe negative, iar în multe cazuri va impinge persoana care se lasă pradă acestei stări către răzbunare. Cine urăşte, va fi şi gelos, şi invidios pe alte persoane. Învăţăm să urâm de la societate, de la şcoală şi din familie, dar şi din anumite cărţi şi filme, şi tocmai de aceea este foarte important să analizăm întotdeuna ce preluăm din exterior.

”Există situaţii în care unele persoane au senzaţia că ura le face bine pentru că apare acel gen de satisfacţie dat de energia superiorităţii. Din punct de vedere psihologic, o persoană care se răzbună, se descarcă, de fapt, de energia negativă acumulată şi asta îi dă atunci o senzaţie de uşurare. Ce trebuie să se ştie este că atunci când nu este controlată, ura se poate chiar manifesta ca un viciu. Ea poate deveni chiar un reflex necondiţionat, adică să urăşti instantaneu pe cineva, deşi abia l-ai cunoscut”, detaliază psihologul Stelian Chivu.

În urma unor studii, s-a stabilit că, dacă este manifestată o perioadă mai lungă de timp, ura poate pătrunde până la nivel celular, schimbând structura informaţională a ADN-ului, ceea ce va face ca organismul să producă cortizol, numit şi hormonul stresului, în loc de serotonină şi melatonină, cunoscute ca hormonii fericirii. De ştiut este că ura poate fi dobândită, de exemplu dintr-un grup cu care relaţionăm, sau alimentată prin ştiri, filme sau tot soiul de programe mentale care sunt preluate din exterior.

Iubirea dezvoltă inteligenţa

În contrapondere, iubirea este o stare de conştiinţă înaltă, care ne ajută să iertăm, să ne vindecăm, să comunicăm mai bine şi chiar să ne dezvoltăm inteligenţa, conform studiilor de specialitate. ”Când o persoană iubeşte, are mult mai multe şanse să se vindece, dacă suferă de o anumită afecţiune. La nivelul glandei endocrine numite timus se va mări fluxul de sânge, aceasta producând mai multe limfocite T, care se ocupă de imunitatea organismului”, explică psihologul Stelian Chivu. Limfocitele T sunt numite celule T pentru că se maturizează în timus şi sunt capabile să distrugă celulele maligne, celulele infectate cu viruşi sau alte celule afectate.

Se pune atunci întrebarea de ce totuşi oamenii preferă mai degrabă să urască decât să iubească? Explicaţia este simplă şi ea vine din zona psihologică. Persoanele care urăsc ajung la un moment dat să nu mai poată controla această stare, aceasta acţionând ca un gest reflex. Unii dintre noi urăsc şi pentru că au un nivel de conştiinţă scăzut.

Conştientizarea este primul pas pentru a scăpa de un sentiment atât de toxic cum este ura, urmând ca apoi să identificăm o cale, specifică fiecăruia dintre noi, pentru a scăpa de ea. Ura se localizează fizic în zona plexului solar, putând duce în timp la acţiuni necontrolate.

”În final, unul dintre cele mai importante acţiuni pe care le putem face este să înlocuim un program de ură de care am scăpat cu un program de iubire. În acest fel, la nivel mental, emoţional şi fizic vom scăpa de balastul dat de ură şi ne vom concentra pe iubire, care este vindecătoare”, concluzionează psihologul Stelian Chivu.

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite