La loc comanda! Curtea de Apel Galaţi a hotărât definitiv că forul deliberativ judeţean este legal constituit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şedinţă a Consiliului Judeţului Galaţi Foto: Adevărul
Şedinţă a Consiliului Judeţului Galaţi Foto: Adevărul

După un întreg circ creat de PSD prin invalidarea mandatului de consilier judeţean al fostului primar Marius Stan, justiţia a limpezit apele, stabilind că hotărârea de constituire a Consiliului Judeţean Galaţi a fost dată cu respectarea legii.

Tribunalul Galaţi stabilea un precedent în România pe 10 august, după ce a decis anularea hotărârii ce consfinţea constituirea Consiliului Judeţului Galaţi, dar şi pe cele prin care a fost ales preşedintele forului deliberativ judeţean şi cei doi vicepreşedinţi.

Decizia instanţei venea după decizia abuzivă de invalidare a mandatului de consilier judeţean al lui Marius Stan luată de consilierii PSD, majoritari în noul for deliberativ judeţean, iar motivul care a stat la baza acesteia este politic: fostul primar reuşise într-o primă fază să blocheze constituirea forului deliberativ judeţean, cu sprijinul reprezentanţilor PNL. 

Pe 13 octombrie, Curtea de Apel Galaţi a hotărât rejudecarea procesului, iar prin verdictul pronunţat judecătorii au stabilit să respingă ca nefondată cererea fostului primar Marius Stan de anulare a H.C.J. nr. 119/2016 (hotărârea de constituire a CJ Galaţi), H.C.J nr. 120/2016 (hotărârea de alegere a preşedintelui)  şi H.C.J 121/2016 (hotărârea de alegere a vicepreşedinţilor), astfel că forul deliberativ judeţean poate fi considerat acum ca legal constituit.

Este de aşteptat ca o decizie similară să fie luată şi în ceea ce priveşte hotărârea de constituire a Consiliului Local Galaţi, anulată, de asemenea, de Tribunalul Galaţi. Practic, magistraţii Curţii de Apel Galaţi au dat de înţeles că nu este necesară dizolvarea Consiliului Judeţean Galaţi pentru a fi validat mandatul de consilier judeţean a lui Marius Stan.

Judecătorii de la Tribunal şi Curtea de Apel Galaţi au stabilit însă şi un alt lucru extrem de clar: invalidarea mandatului de consilier judeţean a lui Marius Stan a fost ilegală. Asta face ca problema să se mute din contencios în penal, ţinând cont că fostul primar a precizat că îi va reclama la DNA pe toţi cei care au votat abuziv invalidarea mandatului său de consilier judeţean. Asta dacă procurorii anticorupţie nu se vor autosesiza din oficiu.

„Voi aştepta ca hotărârea instanţei să devină definitivă şi apoi le fac plângeri penale la toţi pentru abuz în serviciu, la DNA. Separat, voi deschide şi un proces în civil, dar nu m-am decis cât le voi cere daune morale. Mă voi consulta cu avocaţii mei, dar există deja un precedent într-o comună din Galaţi, Vânători. Un consilier local de acolo, Bejan îl cheamă, a rămas fără sprijinul politic în urma unei decizii a consilierilor locali. I-a dat în judecată şi, după trei ani de procese, a obţinut 15.000 de euro ca daune morale. Probabil, voi cere câteva zeci de mii de euro ca daune morale. Casele de copii fără posibilităţi financiare abia aşteaptă“, ne-a declarat Marius Stan.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite