Istoria plajei Dunărea din Galaţi. De la un maidan pentru copt vinete, la cel mai mare Aqua Park din sud-estul României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În urmă cu câţiva ani, gospodinele veneau la plaja Dunărea să coacă vinete, sursa: Cornelia Mazilu
În urmă cu câţiva ani, gospodinele veneau la plaja Dunărea să coacă vinete, sursa: Cornelia Mazilu

De la bazinele cu valuri populare în anii 90, la raiul câinilor maidanezi şi la locul de copt legume al gălăţenilor în anii 2000, până la cel mai nou si modern aqua parc din sud estul României, în prezent. Este, pe scurt, istoria Plajei Dunărea din Galaţi.

Plaja Dunărea a fost amenajată în zona Turnului de Televiziune, pe malul fluviului, la începutul anilor '90. În momentul inaugurării era cea mai modernă bază de agrement din zona de sud-est a Moldovei, atracţia fiind cele două bazine cu valuri. De asemenea, locul de agrement avea un bazin pentru copii, terenuri de minigolf, mini terase pe plaja cu nisp.

Mii de gălăţeni veneau în timpul verii să facă plajă şi să se răcorească în cele două bazine cu valuri. Anii au trecut şi autorităţile locale nu au mai fost interesate să investească în locul de agrement. Anual, în complex să făceau doar cârpeli, iar bazinele erau revopsite înaintea fiecărui sezon. Dezinteresul a crescut şi mai mult, iar în ultimii ani nu au mai fost alocate fonduri nici măcar pentru reparaţiile curente.

Lacăt pe plaja Dunărea

Aşa se face că, în 2014, Plaja Dunărea a fost închisă. 

Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a decis să pună lacăt pe locul de agrement deoarece nu mai respecta condiţiile minime de igienă. Singura plajă publică a gălăţenilor se transformase într-un loc insalubru. Deşi oraşul este înconjurat de trei cursuri de apă, Dunărea, Siretul şi Prutul, gălăţenii nu au mai avut o plajă care să le ofere condiţii decente. 

plaja

Sursa foto: Vechiul Galaţi

„S-a constatat că anexele social-sanitare sunt în stare avansată de degradare, adică le lipsesc flisele, pardoseala, pereţii şi tencuiala sunt căzute, iar instalaţiile sanitare defecte. Dezinfecţia apei din bazine se face manual cu clorură de var ceea ce contravine normelor din vigoare. Pavimentul şi grătarele din jurul bazinelor sunt deteriorate”, a transmis Direcţia de Sănătate Publică, în urma controlului din 2014.

Doi ani mai târziu, în august 2016, locul de agrement a fost deschis doar pentru gălăţenii care au dorit să facă plajă. 

Duşurile păreau doar un vis îndepărtat. Bazinele erau nefuncţionale şi nu aveau apă. În 2017, administraţia locală a făcut o nouă încercare de a deschide pentru locuitorii oraşului plaja Dunărea. 

Complexul a fost preluat de un investitor privat care promitea investiţii de 6,25 milioane euro, în modernizarea complexului de agrement, care ar fi trebuit să se numească „Jungle Splash“. 

Investitorul nu numai că nu şi-a respectat promisinea, dar a pus la dispoziţia gălăţenilor două piscini gonflabile. La scurt timp, reprezentanţii Primăriei au reziliat contractul, iar plaja a revenit în administrarea municipalităţii.  

Cum coceau vinete la plaja Dunărea gospodinele din Galaţi

Sătui de promisiuni nerespectate, în 2018, oamenii din Galaţi au găsit o utilitate complexului de pe malul Dunării. Spre deliciul mass-mediei, pe grătarele din complex, gospodinele au venit să coacă vinete şi ardei kapia, pentru a face zacuscă. Îmbrăcate în costume de baie, femeile erau mulţumite că nu-şi afumă apartamentele şi, totodată, fac şi pregătiri pentru iarnă, în timp ce se bronzează. 

plaja

Sursa: C.M.

„La plaja Dunărea este foarte bine că s-au amenajat aceste grătare. Facem vinete, facem şi ardei copţi pentru toamnă, la iarnă să le avem acolo, de mâncare, în cămară. Facem şi plajă, îmbinăm utilul cu plăcutul… Acasă făceam fum, mizerie, aici noi strângem, facem curat, avem tot ce ne trebuie, avem şi saci de gunoi”, spunea la acea vreme Tatiana Soloviev, una dintre gospodinele de pe plaja gălăţeană.

Dacă zona grătarelor era animată de gospodinele venite să coacă vinete, restul complexului se transformase în raiul maidanezilor. Pe plaja cu nisip, doar câinii puteau fi văzuţi. 

plaja

Sursa: C.M. 

Cel mai mare Aqua Park din sud-estul României, inaugurat

Un an mai târziu, a venit şi vestea mult aşteptată de gălăţeni. Primarul Ionuţ Pucheanu anunţă, în sfârşit, că la plaja Dunărea vor începe lucrările de construire al celui mai mare Aqua Park din sud-estul ţării şi de pe malul Dunării. 

Întreaga investiţie se ridica la peste 23 de milioane de lei cu TVA, fiind suportată de la bugetul local. După aproape doi de la începerea lucrărilor şi opt ani de când a fost închisă de inspectorii sanitari, plaja Dunărea a fost redată publicului. 

Pe 31 iulie, peste 1500 de gălăţeni s-au înghesuit să intre la locul de agrement. Oamenii au venit cu aproape o oră înainte de deschidere şi s-au aşezat la coadă pentru a avea acces pe plaja cu tobogane şi piscine. 

aquapark

Sursa: Primăria Galaţi

Amenajarea a durat aproape doi ani şi s-au executat mai multe lucrări, printre care refacerea completă a bazinului cu valuri, construirea unei piscine de relaxare cu tobogan pentru adulţi, amenajarea unei piscine pentru copii dotată cu un ansamblu de tobogane, construirea de tobogane cu aterizare în piscină şi tobogane cu aterizare lentă orizontală.

De asemenea, s-au amenajat trei beach baruri pe plajă şi unul în zona Aqua Park, o zonă de food court cu 11 puncte cu vânzare, o zonă care va fi destinată organizării unor evenimente, dotată cu scenă şi un teren pentru activităţi sportive, vestiare şi duşuri. 

Plaja este dotată cu sisteme de umbrire, 600 de şezlonguri, hamace, perne puf pentru plajă, colaci single şi double. De asemenea s-au amenajat şi 120 de locuri de parcare. 

Vă recomandăm şi:

Cum arată cel mai mare aquaparc din vestul ţării. Pentru prima zi, biletele s-au epuizat în câteva ore VIDEO

Turism la morile de apă de la Rudăria. Oameni din toate colţurile ţării şi de peste hotare vin să le vadă FOTO

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite