Invenția unor cercetători români care salvează terenurile poluate. Medalii de aur în Canada și Londra

0
Publicat:

O echipă de cercetători de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați a inventat un material care, împrăștiat pe terenuri poluate, le poate depolua în mod ecologic. Invenția a fost înregistrată la OSIM și a primit două medalii de aur în Canada și Londra.

Zgura, benefică pentru sol FOTO: Liberty Galați
Zgura, benefică pentru sol FOTO: Liberty Galați

Mixtura a fost creată de cercetătorii de la Universitatea „Dunărea de Jos” Galați și are ca scop salvarea terenurilor poluate cu hidrocarburi (precum schele de petrol, foste fabrici chimice, depozite petroliere, sau în cazul poluărilor accidentale cu hidrocarburi etc).

Concret, mixtura are la bază dolomita (un mineral natural care se găsește în România) și zgura de furnal, un material considerat deșeu, aflat în cantități foarte mari în halda de zgură a combinatului siderurgic din Galați.

Dolomita și zgura, benefice pentru sol

Potrivit specialiștilor, dolomita este utilizată în agricultură ca sursă de calciu și magneziu pentru soluri, fiind recomandată pentru toate culturile agricole, în orice anotimp. Dolomita se poate utiliza la reglarea pH-ului solului prin aplicare toamna, în același timp cu lucrările de pregătire a terenului. Invenția cercetătorilor gălățeni va avea beneficii pentru solurile afectate.

 „Este vorba de mixtură de absorbție a hidrocarburilor petroliere, folosind un amestec pe bază de zgură de oțelărie și dolomită. Aceasta este cunoscută datorită ph-ului ridicat peste 10, având proprietăți benefice pentru sol. Mai este că este folosită și astăzi în agricultură. Importantă este combinația cu zgură, care este un deșeu. Dolomita o putem amesteca cu zgura, iar mixtura obținută are beneficii foarte bune la absorbția hidrocarburilor. Ne dorim ca solurile afectate, prin poluările accidentale sau zonele unde se lucrează pe bază de petrol, să poată fi reabilitate”, susține  prof. dr. ing. Daniela Buruiană de la Departamentul de Ingineria Materialelor si a Mediului al Facultății de Inginerie.

Specialiștii au rămas impresionați de beneficiile obținute de pe urma acestui deșeu-zgură. „El este catalogat ca subprodus valoros, atât în ecologizarea zonelor afectate, cât și în reabilitarea drumurilor, în consolidări, în zonele afectate de eroziune. De asemenea, dolomita este cunoscută ca o rocă naturală, are peste 90 la sută minerale, deci este benefică. La ora actuală, găsim dolomită sub formă de granulații foarte mici în centrele comerciale. Se vinde ca un îngrășământ pentru grădini”, susține prof Buruiană.

Acest sistem de depoluare a terenurilor afectate ar putea fi pus în practică, spun cercetătorii gălățeni, chiar în apropiere de orașul Galați. Este vorba de localitatea Schela, acolo unde se fac extracții de petrol.

„De exemplu, noi, în vecinătatea Galațiului, avem zona de la Schela. Acolo s-au făcut extracții de petrol și terenul este afectat. Terenul este arid. Dacă noi am reuși să convingem autoritățile să împrăștie această mixtură și să așteptăm măcar un ciclu complet, pentru ca solul să aibă timp să se remedieze, sunt sigură că în următorul an vom vedea beneficii”, explică prof. Daniela Buruiană.

Medalii de aur în Canada și Londra

Invenția a fost extrem de apreciată la saloanele internaționale de inventică din Canada și Londra.

„Această invenție a participat anul acesta la două saloane de inventică. Unul în Canada și unul la Londra. Am luat două medalii de aur. Ceea ce arată trendul dat de UE pe parte de dezvoltare durabilă și economie circulară și că agricultura este în top”, spune Buruiană.

Echipa de cercetători așteaptă acum brevetul de la OSIM pentru a face cunoscută invenția și în zona comercială.

„Firmele care lucrează în zona aceasta de petrol sunt interesate, pentru că și Uniunea Europeană face presiuni să ecologizăm zonele afectate cu posibilități de reintroducere în circuitul agricol. Există și varianta să ne facem publică invenția și peste hotare, în țările care au probleme cu terenul deșertificat, teren cu extracție de petrol etc. Eu cred că ne putem extinde și că vom face față cu brio”, mai spune ing. Daniela Buruiană.

  „Asfaltul cu plastic reciclat” a primit brevetul OSIM

Cercetătorii gălățeni nu sunt la prima invenție de acest fel. Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) a emis în martie 2023  brevetul pentru mixtura de asfalt, fabricată din plastic reciclat și deșeuri navale (grit).

După o muncă de cercetare care a durat aproximativ cinci ani, specialiştii Universității „Dunărea de Jos” Galaţi au inventat o compoziţie obţinută din reciclarea materialelor din plastic, care poate fi adăugată în asfalt, dându-i astfel elasticitate și rezistență la diferențele de temperatură iarnă-vară.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite