Haos administrativ: primăriţa unei comune a decontat din bani publici flori, mărţişoare şi ciocolată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lenuţa Munteanu, primăriţa comunei gălăţene Folteşti, a oferit prime şi cadouri ilegale angajaţilor primăriei şi a iertat de plată, fără justificare, firme şi persoane ce datorau la buget aproape un milion de lei. Abaterile financiare găsite de Curtea de Conturi reprezintă 60% din bugetul anual al localităţii.

Probleme mari în comuna gălăţeană Folteşti, după ce un control făcut de Curtea de Conturi a scos la iveală numeroase nereguli în gestionarea banilor publici. Cum informaţia a ajuns şi la urechile sătenilor, câţiva dintre ei au pus mâna pe condei şi au reclamat situaţia la instituţiile statului, cerând intervenţia procurorilor şi Fiscului pentru ca banii cheltuiţi ilegal să fie recuperaţi.

Ce a constatat Curtea de Conturi

Din raportul de control încheiat de inspectorii Curţii de Conturi în 10 noiembrie 2017, cu privire la execuţia bugetară pe perioada 2014-2016, rezultă că la Primăria Folteşti a existat un adevărat haos administrativ.

Abaterile financiare găsite se ridică la 5,8 milioane de lei, adică aproximativ 60% din bugetul anual al localităţii, iar unele dintre cheltuielile ilegale efectuate sunt de natură să trezească, dincolo de revoltă, zâmbete.

Inspectorii au constat că din bugetul local s-au tocat bani (suma nu este foarte mare, dar relevantă, respectiv circa 18.000 de lei) pentru a se cumpăra flori, mărţişoare, ciocolată sau alte cadouri oferite ilegal angajaţilor primăriei. De asemenea, bonificaţiile plătite de Paşte, Crăciun şi Ziua Femeii au fost considerate în contradicţie cu prevederile legale.

Situaţia este complicată şi în ceea ce priveşte gestiunea veniturilor comunei. Astfel, s-a stabilit că venituri de 791.000 de lei nu au fost realizate din neglijenţa aparatului administrativ, care nu a urmărit încasarea tarifului pentru apa potabilă consumată de locuitori şi nici a chiriei pentru păşuni. Mai pe înţelesul tuturor, pentru o parte importantă dintre locuitorii comunei apa a fost gratis, iar păşunea fără taxă.

Şi o firmă privată, Planoil SRL Bucureşti (aflată în faliment), a beneficiat de bunăvoiţa ilegală a primăriei de la Folteşti. Entitatea publică a omis să se înscrie la masa credală, motiv pentru care a fost decăzută din drepturi pentru suma de 90.000 de lei, pe care firma amintită i-o datora.

Nici salariile angajaţilor şi indemnizaţiile consilierilor locali n-au fost calculate şi impozitate conform legii, rezultând o abatere financiară de 58.000 de lei. De asemenea, funcţionarea Serviciului public pe probleme de agricultură (o găselniţă din anul 2000 a mai multor primari, prin care s-a încercat scoaterea unor cheltuieli salariale în afara controlului CL) s-a dovedit o catastrofă, dat fiind că entitatea nu a ţinut evidenţă contabilă distinctă, nu a calculat TVA şi alte taxe şi impozite datorate.

Singura „realizare” notabilă a amintitului serviciu a fost cumpărarea de dulciuri în valoare de 10.000 de lei, dar cu încălcarea prevederilor legale, motiv pentru care bani vor fi imputaţi persoanelor responsabile. Respectivele dulciuri ar fi ajuns, se pare, la elevii din comună, ca pungi de Crăciun oferite de primăriţă, dar şi la angajaţii primăriei.

Necondordanţe grave, în sumă de 5,6 milioane de lei, au fost găsite, de asemenea, în ceea ce priveşte gestiunea investiţiilor şi a mijloacelor fixe. Primăriţa Lenuţa Munteanu a contestat raportul Curţii de Conturi, motivând că unele dintre lucrurile consemnate în document sunt exagerate.

Lenuţa Munteanu este membră PSD şi este soţia lui Ioan Nelu Munteanu, primarul din Frumuşiţa, comuna învecinată. Cei doi au fost realeşi în 2016 şi formează singurul cuplu de primari din judeţul Galaţi. Până în 2016 a mai existat un astfel de cuplu, format din primarul de la Tecuci şi primăriţa de la Ţepu (soţii Narcisa şi Daniel Ţuchel, ambii de la PNL), însă soţii Ţuchel au pierdut alegerile.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite