Galaţiul a semnat Declaraţia de la Paris şi se alătură oraşelor care aplică măsuri de reducere a poluării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa: Primăria Galati
Sursa: Primăria Galati

Municipiul Galaţi se alătură, începând de astăzi, celor peste 500 de oraşe din întreaga lume care şi-au asumat angajamentul de a acţiona pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, contribuind astfel la limitarea schimbărilor climatice.

Primarul Ionuţ Pucheanu şi prim-vicepreşedinte al Asociaţiei Municipiilor din România, au semnat, vineri, Declaraţia de la Paris, un angajament ferm de a identifica soluţii locale pentru un mediu sănătos

„Ne-am alăturat celorlalte oraşe şi naţiuni care s-au angajat să aplice măsuri de reducere a poluării, pentru că am convingerea că nu vom putea avea un mediu mai curat şi mai sănătos fără eforturi individuale, aşteptând mereu să acţioneze ceilalţi. Semnarea acestui document înseamnă o asumare în plus şi pe termen lung, pentru un trai sănătos pentru noi şi pentru copiii noştri. Voi supune curând spre aprobare Consiliului Local un plan de acţiuni care să susţină acest deziderat, cu obiective, soluţii şi termene precise. Sunt convins că gălăţenii vor susţine acest demers, pentru un  aer cât mai curat”, a declarat primarul Ionuţ Pucheanu.

O dată cu semnarea acestei declaraţii, municipiul Galaţi se angajează să plaseze acţiunile climatice în centrul tuturor proceselor de luare a deciziilor la nivel urban, să ţină cont de preocupările tinerilor şi să îi implice în politicile climatice, să invite parteneri să se alăture în recunoaşterea urgenţei globale a schimbărilor climatice, să colaboreze cu comunitatea ştiinţifică naţională şi internaţională pentru a defini noi indicatori în vederea reducerii emisiilor de carbon rezultate din transport şi activităţi economice, conform angajamentului luat de toate oraşele semnatare.

Declaraţia de la Paris a fost adoptată la sfârşitul anului 2015 de către primari ai oraşelor din întreaga lume, documentul devenind astfel un important reper legat de preocuparea oraşelor de a reduce emisiile de carbon şi de a limita efectele poluării în general. Declaraţia reprezintă un pas important în angajamentul politic individual şi global al primarilor în cursa către zero emisii Cities Race to Zero, proces în desfăşurare în pregătirea Conferinţei COP26 care se va desfăşura la Glasgow în anul 2021. De asemenea, Consiliul European al Municipalităţilor şi Regiunilor sprijină efortul de semnare a noii Declaraţii de la Paris lansată în cadrul Forumului Zero Carbone pe 11 decembrie 2020 şi care a re-confirmat interesul exprimat de oraşe în ceea ce priveşte lupta împotriva efectelor schimbărilor climatice. 

Semnatarii Declaraţiei la data încheierii acordului au fost primarul Parisului, Anne Hidalgo, şi primarul oraşului Los Angeles, Eric Garcetti. Până în prezent au semnat Declaraţia primari de oraşe din întreaga lume, precum: Atena, Barcelona, Braşov, Buenos Aires, Geneva, Glasgow, Helsinki, Iaşi, Londra, Liège, Lisabona, Milano, Montréal, Munchen, Oslo, Piteşti, Zalău, Suceava. Au semnat, de asemenea, şi reţele precum: Asociaţia Primarilor din Franţa, Alianţa pentru climă C40, Reţeaua Oraşelor şi a Autorităţilor Locale Unite UCLG, Comitetul European al Regiunilor CoR, Energy Cities, Consiliul European al Municipalităţilor şi Regiunilor CEMR, Fondul Mondial pentru Dezvoltarea Oraşelor, Convenţia Primarilor pentru Energie şi Climă.  

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Creşă de stat „moştenită” din comunism, renovată complet cu fonduri europene

O şcoală din Galaţi se va muta într-o clădire nouă. Investiţie de 2,5 milioane de euro

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite