Focar de pestă porcină africană lângă satul Cavadineşti, judeţul Galaţi. 42 de porci de la o fermă, omorâţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Ridicarea porcilor din gospodăriile din Suceveni FOTO Arhivă Adevărul
FOTO Ridicarea porcilor din gospodăriile din Suceveni FOTO Arhivă Adevărul

Potrivit autorităţilor, porcii din gospodăriile din localităţile învecinate cu focarul nu vor fi ucişi preventiv, însă au fost luate măsuri speciale de carantină, care includ interzicerea transportului în zonă a animalelor, a cărnii de porc, a furajelor şi a altor produse folosite în zootehnie.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit din nou astăzi  pentru a aproba Planul de măsuri la suspiciunea de pestă porcină africană, ca urmare a suspicionării apariţiei focarului la o anexă gospodărească situată în extravilanul comunei Cavadineşti, conform buletinelor de analiză emise aseară de către Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Iaşi.

Potrivit prevederilor legale, s-a aplicat măsura sacrificării prin ucidere preventivă a celor 42 de porci din exploataţie şi s-a decis interzicerea ieşirii din exploataţii a cărnii, a produselor din carne de porc, a furajelor, ustensilelor şi altor obiecte susceptibile de a transmite boala şi punerea sub supraveghere clinică a suinelor din comuna Cavadineşti.

„Prin ordin al prefectului s-a constituit şi comisia de evaluare a despăgubirilor ce se cuvin proprietarului, potrivit prevederilor H.G. 1214/2009 modificată şi completată prin H.G. 484/2018. Reamintim că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, acest virus având, însă, un impact economic major”, a precizat Prefectura Galaţi.

Vă reamintim că aceasta este a patra localitate din judeţul Galaţi pe raza căreia au fost descoperite animale bolnave de pesta porcină africană (în şase focare), după Suceveni, Vameş şi municipiul Galaţi. Până în prezent au fost omorâţi şi neutralizaţi (îngropaţi) aproape 300 de porci din trei ferme şi din circa 200 de gospodării.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite