Fetele de la ţară, învăţate cum să se ferească de „rechinii” din industria prostituţiei. Ce le sfătuiesc oamenii legii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campania are ca ţintă tinerele cu vârsta de 14-25 de ani din zece localităţi rurale ale judeţului Galaţi. Fetele vor fi consiliate de specialişti în psihologie şi drept de la Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane - Centrul Regional Galaţi.

Nu mai este niciun secret pentru nimeni că ţintele principale ale reţelelor de trafic de carne vie din Europa sunt tinerele românce de la ţară, vizate cu precădere fiind cele foarte tinere, cu un nivel de educaţie scăzut sau care provin din familii dezorganizate.

Având în vedere acestă situaţie tristă, în perioada 12 iulie–15 septembrie 2017, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Galaţi  şi Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Galaţi derulează campania de informare şi conştientizare a fenomenului traficului de persoane prin exploatare sexuală: „Eu nu pot fi victimă – oare?!”.

Aceasta are drept scop „reducerea vulnerabilităţii la trafic în rândul persoanelor din comunităţile identificate ca având risc ridicat de victimizare”. Mai exact, pe durata implementării campaniei vor fi organizate activităţi de informare a beneficiarilor direcţi (tinere cu vârsta cuprinsă între 14 şi 25 ani) în 10 localităţi rurale din judeţul Galaţi, selectate de specialiştii A.N.I.T.P. în urma analizării cazurilor gestionate în anul anterior din perspectiva provenienţei victimelor acestui tip de exploatare.

Cu alte cuvinte, campaniile vor viza localităţile gălăţene care „alimentează” cu precădere industria europeană a sexului pe bani, prin intermediul unor reţele extinse de proxeneţi.

„Activităţile vor viza informarea tinerelor cu privire la circumstanţele care cresc riscul de a deveni victime ale traficului de persoane şi comportamentele ce trebuie adoptate pentru a preveni victimizarea. În cadrul întâlnirilor, reprezentanţii celor două instituţii vor aborda aspecte precum: noţiunea de exploatare sexuală, modalităţile prin care victimele sunt ademenite în reţele de prostituţie, profilul traficanţilor, cine poate fi victimă, etapele recrutării, rolul Internetului şi al reţelelor de socializare în racolarea victimelor”, spun organizatorii.

Ce idei încearcă poliţiştii să transmită tinerelor

Specialiştii de Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane marşează în special pe dezvăluirea către tinerele de la ţară a faptului că, de regulă, „traficantul este creativ, un fin psiholog, vinde visuri, iubeşte oamenii condiţionat şi banii necondiţionat, oferă cadouri, poate fi bogat sau sărac, tânăr sau bătrân, educat sau neinstruit, străin sau parte din familie, poate fi oricine, poate fi orice îţi doreşti tu ...., pentru bani el va face totul şi îţi va promite totul, fiindcă el te vede ca pe o marfă, care în curând va fi vândută”.

Ei le dezvăluie fetelor şi că „victimele traficului de persoane exploatate sexual sunt îndepărtate de familie şi prieteni, sunt induse în eroare, sunt minţite permanent, sunt supuse unor violenţe fizice şi psihice crunte pentru a le fi ştearsă orice urmă de demnitate, sunt supravegheate de traficant, ameninţate şi terorizate, sunt forţate să întreţină zeci de raporturi sexuale, zilnic, sunt obligate la avorturi, sunt infectate cu boli cu transmitere sexuală grave, sunt vândute, sunt drogate. Şi toate acestea pentru că au crezut în promisiuni false”.

Poliţiştii le sfătuiesc pe tinerele cărora li se iveşte oportunitatea de a munci în străinătate să şină cont de câteva elemente cheie: să ştie unde pleacă (ţara, oraşul); să semneze un contract de muncă în limba română; să cunoascăi programul de lucru şi programul real; să lase acasă copii după toate documentele persoanele;  să cunoască datele de contact (telefon, adresă ale Ambasadei/Consulatului României);
să comunice permanent cu familia şi apropiaţii.

oamenii legii atrag atenţia că tinerele pot fi în pericol dacă li se propune să plece într-un interval de timp foarte scurt sau fără să-şi anunţe familia; li se propune să li se plătească drumul/consumaţiile cu împrumut; li se propune să plece cu acte false; li se sugerează să nu spună adevărul despre scopul plecării la trecerea frontierei; dacă la destinaţia călătoriei sunt preluate de străini şi transportate în alte locuri decât cele stabilite; li se cere paşaportul sau cartea de identitate spre păstrare.

Ce trebuie să facă o tânără care se simte în pericol

Poliţiştii le sfătuiesc ca, în cazul în care se simt în pericol să încerce să scape din locul unde sunt ţinute fără acceptul lor şi să contacteze imediat ce pot poliţia sau Ambasada/Consulatul României din ţara unde se află.

De asemenea, oamenii legii le sugerează potenţialelor victime să informeze orice persoană cu care intră în contact despre faptul că ar putea fi o victimă a traficului de persoane şi să transmită un mesaj de ajutor către o rudă apropiată sau un prieten din ţară (SMS, e-mail, telefon).

Numerele de telefon unde se pot obţine informaţii generale despre fenomenul traficului de persoane/ raporta un caz/ lua legătura cu un specialist: HelpLine 0.800.800.678 - serviciu naţional gratuit; +4.021.313.3100 (apelabil şi din străinătate).

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite