Fabrică de turbine eoliene pe platforma ArcelorMittal Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fabrică de generatoare electrice eoliene. Foto:wsj.com
Fabrică de generatoare electrice eoliene. Foto:wsj.com

Primăria gălăţeană intenţionează să înfiinţeze un al doilea parc industrial  în halele fostei Uzine de Piese de Schimb şi Reparaţii Siderurgice. Un producător de generatoare eoliene, care intenţionează să-şi mute fabrica la Galaţi, se află în negocieri cu conducerea combinatului. Astfel, ar putea fi create 600 de locuri de muncă.

În locul fostei Uzine de Piese de Schimb şi Reparaţii Siderurgice, de pe platforma siderurgică ArcelorMittal Galaţi, desfiinţată recent, un investitor, căruia primarul Marius Stan i-a propus relocarea capacităţilor sale de producţie, ar putea fabrica turbine eoliene pentru producerea de energie electrică „verde”.

Împlicarea Primăriei are la bază o facilitate fiscală conform căreia ArcelorMittal îşi poate achita datoriile la bugetul de stat printr-un mecanism care ar permite administraţiei locale să contribuie la crearea de locuri de muncă în halele fostei  uzine.

”Un mare contribuabil, cum este şi cazul combinatului, varsă taxe şi impozite la bugetul statului. Statul, prin ANAF, permite ca, în contul unei datorii pe care o are contribuabilul, acesta să ofere un bun. Statul, la rândul lui, dă  bunul spre administrare gratuită administraţiei locale, ca o formă de sprijin. Dacă bunul oferit de combinat, în contul taxelor şi impozitelor, este fosta UPSRS, ne-am gândit să dezvoltăm un al doilea parc industrial în halele devenite disponibile, acestea având toate utilităţile necesare unui investitor”, a declarat primarul Marius Stan.

Ideea ca halele dezafectate ale fostei UPSRS să fie reutilizate în scop productiv îi aparţine inginerului Săvel Rotaru, preşedintele Comisiei de Urbanism a Consiliului Local. La una dintre şedinţele de anul trecut ale forului decizional local, acesta a prezentat-o ca propunere, iar acum ideea sa este pe cale să dea roade.

„Am găsit un investitor şi, deşi nu voi da nume deocamdată, vă pot spune că este deja în discuţii cu ArcelorMittal. Acesta are o fabrică de turbine şi intenţionează să-i multe activitatea la Galaţi urmând ca toate demersurile necesare să se facă între cele două societăţi comerciale şi ANAF. Primăria va fi beneficiarul acestei înţelegeri. Dacă proiectul se va realiza, vor fi create 600 de locuri de muncă ”, a mai afirmat primarul municipiului Galaţi.

Oricare ar fi fabricantul de generatoare eoliene de energie electrică, rămas deocamdată anonim, dorinţa acestuia de a profita, nu numai de utilităţile oferite de halele fostei UPSRS, ci şi de o amplasare strategică în curtea ArcelorMittal Galaţi, este de înţeles având în vedere profilarea combinatului siderurgic pe producţia de tablă destinată acestui tip de instalaţii.

ArcelorMittal galaţi  intră  pe piaţa de turbinelor eoliene

ArcelorMittal Galaţi intenţionează să-şi crească prezenţa pe piaţa românească de turbine eoliene prin adaptarea producţiei la cerinţele acestei industrii, precum şi prin îmbunătăţirea calităţii serviciilor şi a termenelor de livrare pentru clienţii săi.

„Ne-am adaptat procesul de producţie şi calitatea produselor pentru a răspunde cerinţelor pieţei. Avem laboratoare de testare cu ultrasunete, precum şi echipe care detectează defecte şi verifică suprafaţa tablei. Acestea ne permit să ne ajustăm parametrii laminoarelor pentru a putea produce dimensiunile comandate”, a declarat recent Bruno Ribo, directorul general al ArcelorMittal Galaţi, la seminarul „Wind Power Romania”.

În prezent, ArcelorMittal Galaţi livrează tablă groasă pentru turbine eoliene către producători din Grecia, Polonia, Republica Cehă, Ucraina, India şi Turcia, intenţionând să coopereze şi cu companiile care construiesc parcuri eoliene în România.

„Tipurile de oţel produse de Combinatul siderurgic de la Galaţi sunt adecvate pentru fabricarea celor mai importante părţi componente ale unei turbine: elice, nacelă, axul rotor, turnul, precum şi pentru lucrările de fundaţie şi de construcţie”, a precizat Dorian Dumitrecu, purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal Galaţi.
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite