Dunărea „în flăcări“ la Galați. Fenomenul care colorează fascinant peisajul FOTO

0
Publicat:

Dunărea pare că „a luat foc” la Galați. În anumite momente ale zilei culorile cerului se „scurg” în apa fluviului oferind imagini spectaculoase. Uneori senzația este că Dunărea fierbe, alteori - că arde.

Spectacol de culori pe Dunăre, la Galați FOTO: P. Tudorache
Spectacol de culori pe Dunăre, la Galați FOTO: P. Tudorache

Imaginile spectaculoase apar în special atunci când se schimbă ziua și noaptea. Lumina roșie a cerului se oglindește în apa Dunării, iar senzația este că fluviul a luat foc.

O mână de ajutor în peisajul colorat dau și oamenii. Luminile de pe faleza Dunării contribuie la peisajul spectaculos. În special atunci când se îngemănează ziua cu noaptea, se formează un amestec de culori.

Joc de lumini spectaculos pe Dunăre, la Galați FOTO: P. Tudorache
Joc de lumini spectaculos pe Dunăre, la Galați FOTO: P. Tudorache

La fel de spectaculos este și fenomenul care dă senzația privitorilor că Dunărea fierbe. Acesta apare mai ales primăvara și toamna, atunci când sunt diferențe mari între temperaturile din apă și din aer. Nori de aburi acoperă Dunărea, care pare că a dat în clocot. 

Potrivit specialiștilor, fenomenul apare din cauza diferenţei mari dintre temperatura apei şi cea a aerului, din timpul zilei și a nopții.

De ce apar nori de aburi pe Dunăre

„Fenomenul apare atunci diferența dintre temperaturile din timpul zilei și cele din timpul nopții sunt mari. Este ca o evaporare, ca o ceață. Acest fenomen apare dimineața și poate ține până în jurul prânzului, când se ridică soarele. Este într-adevăr spectaculos”, susține Dorian Dumitru, specialist în navigație.

Cea mai lungă faleză amenajată la malul Dunării va fi modernizată de autorităţile din Galaţi, în urma unei investiţii cu fonduri europene. Vor fi construite amfiteatre în aer liber, piste pentru alergători şi biciclişti, iar sculpturile în metal vor face obiectul unui veritabil circuit turistic.

Faleza Dunării din orașul Galaţi este cea mai lungă faleză amenajată la malul fluviului şi, în acelaşi timp, locul unde pot fi găsită o expoziţie de sculptură în metal unică în Europa prin prisma numărului de exponate, dar şi a notorietăţii autorilor (artişti foarte cunoscuţi din 12 ţări).

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite