Curierul care a înscenat un jaf ca să fure încasări de 15.000 de lei. Unde au găsit polițiștii banii

0
Publicat:

Un tânăr de 25 de ani a fost condamnat pentru delapidare pentru că a furat încasările firmei de curierat la care lucra, ca să își rezolve problemele financiare. Ar fi putut scăpa de închisoare, dar a comis o nouă greșeală.

Curierul a înscenat un jaf ca să rămână cu încasări de 15.000 de lei FOTO arhivă Adevărul
Curierul a înscenat un jaf ca să rămână cu încasări de 15.000 de lei FOTO arhivă Adevărul

Curtea de Apel Galați l-a condamnat definitiv în 23 februarie a.c. pe Zamfir Ionuţ Momoloacă, un tânăr de 25 de ani din Galaţi, la un an și 6 luni de închisoare cu executare pentru delapidare.

Bărbatul este protagonistul unui incident care l-a făcut cunoscut la nivel naţional. Pe 4 iunie 2020, în timp ce lucra pentru o firmă de curierat, i-a venit ideea să însceneze o tâlhărie ca să pună mâna pe încasările din acea zi, fiind vorba de peste 15.000 de lei.

„A distribuit colete în acea zi, încasând în total suma de 15.246 de lei, suma de 270 de lei fiind încasată prin plata cu cardul bancar, iar restul cu bani cash. După ce a efectuat ultima livrare, a numărat toţi banii să vadă ce sumă a încasat şi i-a venit ideea să-şi însuşească banii proveniţi din încasările efectuate în acea zi şi să însceneze o eventuală faptă de tâlhărie asupra sa. A fost motivat să comită această faptă din cauza unor probleme financiare, pe care le avea concubina sa, respectiv moartea tatălui său, care a decedat la 1 iunie 2020”, au stabilit anchetatorii.

S-a dus la postul de Poliţie din comuna gălăţeană Vânători şi a reclamat că a fost jefuit de doi bărbaţi care conduceau o maşină cu numere de Anglia.

„Înainte să vorbească cu şeful de post al comunei Vânători, a procedat la ascunderea sumei de bani provenită din încasări sub scaunul şoferului, iar telefonul l-a aruncat în compartimentul bagaj al maşinii, pentru a nu fi văzut cu el asupra sa”, se menţionează în rechizitoriu.

Nu a durat până poliţiştii s-au prins că povestea tânărului este cusută cu aţă albă. La scurt timp a recunoscut că a înscenat o tâlhărie ca să facă rost de bani pentru a-şi rezolva problemele financiare personale.

Încasările, ascunse într-un ursuleț de plus

Curierul le-a spus anchetatorilor că înscenase un jaf ca să rămână cu banii încasați în ziua respectivă. Le-a dat detalii polițiștilor și despre locul unde ascunsese încasările.

„La data de 05.06.2020, cu ocazia reaudierii în calitate de persoană vătămată, inculpatul a precizat că infracțiunea de tâlhărie sesizată anterior reprezenta o înscenare, menită să ascundă însușirea în interes personal a sumei de bani din gestiune. Cu această ocazie, a arătat că, la data de 4.06.2020, a încasat suma totală de 15.246,08 lei, din care suma de 270 de lei a fost încasată prin POS, iar diferența de 14.975,08 lei a fost încasată în numerar. A precizat că și-a însușit întreaga sumă de 14.975,08 lei, încasată în numerar, pe care o are ascunsă la domiciliu, în interiorul unui ursuleț din plus”, se menționează în rechizitoriu.

A restituit banii, dar a fugit din țară

A restituit toţi banii, dar înainte ca procesul să se încheie, a plecat în Anglia. 

Ionuţ Momoloacă nu este la prima infracţiune. Bărbatul are la activ mai multe condamnări pentru infracţiuni patrimoniale în Anglia. Acesta este şi motivul pentru care instanţa a decis să îl trimită după gratii, apreciind că recunoaşterea faptei şi restituirea banilor nu sunt motive suficiente pentru a-i aplica o pedeapsă cu suspendare.

„Noţiunea de <efort>, neavând un sens autonom în legislaţia penală, presupune conform DEX, o mobilizare a forţelor fizice sau psihice ale organismului în vederea realizării unui randament superior celui obişnuit sau pentru a învinge o dificultate, or, restituirea produsului infracţiunii, nu a implicat o astfel de mobilizare din partea inculpatului. De asemenea, modalitatea în care a fost proiectată infracţiunea şi conduita de inducere în eroare a organelor judiciare, prin sesizarea unei infracţiuni nereale de tâlhărie, imprimă o gravitate faptei şi o periculozitate inculpatului, care sunt incompatibile cu circumstanţa atenuantă prevăzută de art. 75 alin. 2 lit. b Cod penal”, spun judecătorii.

Tânărul a susținut în fața judecătorilor Curții de Apel Galați că nu a fost citat legal pentru a se putea prevala de procedura simplificată a procesului și a scăpa astfel de închisoare.

Magistrații i-au adus însă la cunoștință că era obligat să anunțe Poliția despre orice schimbare de adresă, astfel încât să fie încunoștiințat de proces și pentru că nu a făcut-o, va suporta acum consecințele.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite