Cum se pregăteşte apetisantul Karniyarik, reţeta turcească de vinete cu carne. Desertul delicios care însoţeşte preparatul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gustul savuros al vinetelor cu carne stă în ordinea în care sunt adăugate legumele la sotat, dar şi în prepararea termică a compoziţiei la cuptor.

Începem prin a curăţa vinetele, le spălăm şi le punem într-un castron în care în prealabil am adăugat sare, apă şi puţină zeamă de la o lămâie, unde le vom lăsa pentru 30 de minute.

”În acelaşi timp, curăţăm şi tocăm ceapa şi ardeii. După ce au trecut cele 30 de minute, presăm uşor în mâini vinetele pentru a înlătura surplusul de apă. Le vom prăji apoi în ulei de măsline într-o tigaie, la foc moderat spre mic, întorcându-le constant pentru a se înmuia şi având grijă să nu se ardă”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Ingrediente:

-Vinete-patru bucăţi (un kilogram);

-Carne tocată de vită-350 de grame;

-Usturoi-trei căţei;

-Ceapă-două bucăţi (350 de grame);

-Roşii-două bucăţi;

-Ardei iute-două bucăţi;

-Pastă de tomate-două linguri;

-Pătrunjel-o legătură;

-Sare şi piper după gust;

-Lămâie-o linguriţă de zeamă;

-Ulei de măsline-80-100 de mililitri.

După sotare, vom pune vinetele într-o tavă, unde le vom lăsa pentru câteva minute pentru a se tempera. Vom începe apoi să călim la foc moderat ceapa şi ardeii tocaţi, dar şi usturoiul şi ardeii iuţi. Încălzim cuptorul la 180 de grade, iar când ceapa şi celelalte legume s-au înmuiat, vom adăuga carnea, amestecând uşor pentru ca aceasta să se desfacă.

Punem şi roşiile date pe răzătoare, amestecând timp de 4-5 minute pentru a se evapora surplusul de apă, iar la sfârşit adăugăm şi pasta de tomate, care va da gust şi o culoare aprinsă preparatului.

”Vom face o crestătură pe fiecare vânătă, fără a îndeparta miezul, iar în interior vom introduce compoziţia, peste care vom pune ce ne-a mai rămas din pasta de tomate şi sucul de roşii şi introducem vasul la cuptor pentru 40-45 de minute. Acest timp este relativ. Verificăm constant preparatul, iar dacă nu s-a pătruns cum trebuie compoziţia, mai îl lăsăm pentru 5-10 minute la cuptor”, detaliază maestrul Nichi Mărăcine. Vinetele cu carne se servesc calde cu lipie.

Baclavaua, un desert pentru buzunarul fiecăruia

Întindem foile de plăcintă pe dimensiunea tăvii unde vom pregăti baclavaua, iar dacă sunt prea mari, le vom tăia. Vom topi untul şi cu ajutorul unei pensule vom unge foile de plăcintă cu untul topit şi ulei.

”Pregătim şi siropul de baclava, penru care avem nevoie de apă şi zăhăr. Vom amesteca compoziţia la rece, după care o vom pune într-un recipient pe aragaz pentru a se topi, astfel încât să obţinem un sirop. Spre sfârşitul fierberii adăugăm şi zeama de lămâie, o mai fierbem pentru 4-5 minute şi o lăsăm apoi la temperat”, punctează maestrul Nichi Mărăcine.

Imagine indisponibilă

Baclava FOTO secretele.com

Ingrediente:

-Foi de plăcintă-un pachet;

-Zahăr-450 de grame;

-Nuci măcinate sau fistic-250 de grame;

-Unt-125 de grame;

-Lămâie-o bucată;

-Ulei-50 de mililitri.

Vom măcina nuca şi o vom introduce între foile de plăcintă unse în prealabil cu unt şi ulei, cu precizarea că nu trebuie să punem nucă în exces. Introducem apoi tava la cuptor, la o temperatură de 170-180 de grade, nu înainte de a porţiona după preferinţă baclavaua.

Când desertul începe să se caramelizeze, vom întoarce tava, astfel încât să se coacă uniform. După ce scoatem preparatul de la cuptor, îl vom lăsa câteva minute să se tempereze, după care ungem foile de plăcintă cu sirop şi presărăm deasupra puţină nucă tocată sau fistic. Desertul trebuie lăsat o zi pentru a se răci, timp de care au nevoie şi foile de plăcintă pentru a se înmuia şi însiropa bine.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite