Cum este judecat ca la pension un proxenet deosebit de periculos. Bărbatul a abuzat zeci de fete, corupte să plece din România şi exploatate în Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: arhivă Adevărul
Foto: arhivă Adevărul

Dumitru Marin (42 de ani), zis "Mitică", un bărbat de etnie romă din comuna Tudor Vladimirescu (judeţul Galaţi), a exploatat sexual zeci de tinere din România, pe care le-a tratat cu o cruzime greu de imaginat şi le-a obligat să se prostitueze în cele mai umilitoare moduri.

Tribunalul Galaţi l-a plasat în arest la domiciliu, pe 14 august, pentru 60 de zile pe Dumitru Marin (42 de ani), zis "Mitică", un bărbat de etnie romă din comuna Tudor Vladimirescu (judeţul Galaţi), absolvent de trei clase primare. Bărbatul este judecat pentru constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de minori în formă continuată şi trafic de persoane în formă continuată, dar judecătorii nu îl consideră un pericol social.

Aceeaşi măsură preventivă  a fost luată şi faţă de trei dintre complicii săi, Marin Iulian, Marin Dumitrel Sorin şi Pătraşcu Tincuţa, în timp ce al patrulea membru al grupării, Marin Paula Petria, a fost plasată sub control judiciar.

Dumitru Marin a folosit metode barbare pentru a exploata sexual zeci de tinere din România, pe care le-a tratat cu o cruzime greu de imaginat şi le-a obligat să se prostitueze în cele mai umilitoare moduri. Considerat de anchetatori capul grupării infracţionale, Dumitru Marin a câştigat în Italia, în ultimii cinci ani, nu mai puţin de 300.000 de euro, de pe urmă exploatării a zeci de tinere românce.

Bărbatul are 42 de ani, a absolvit trei clase primare şi nu are un loc de muncă. A scăpat de închisoare în Peninsulă, după ce Tribunalul din Fermo l-a condamnat cu suspendare pentru proxenetism. Individul apela la metode greu de imaginat pentru a lua, în unele cazuri cu forţa, fete din România şi a le exploata prin prostituţie în Italia, privându-le de cele mai elementare drepturi, expunându-le la boli şi provocându-le traume ireversibile.

Obligate să facă sex neprotejat şi lăsate să moară de frig în stradă

Conform  mărturiilor din dosar, zeci de tinere din judeţul Galaţi au ajuns prostituate în stabilimentele şi zonele controlate de clanul din Tudor Vladimirescu, din localităţile italiene Porto SanT d' Elpidio şi Civitanova Marche.Cele mai multe erau recrutate prin metoda "Loverboy", ce presupune că victima se îndrăgosteşte de proxenet şi se prostituează pentru a "construi un viitor mai bun împreună".

Alte fete erau recrutate prin răpire şi constrângere fizică şi psihică, prin menţinerea în teroare şi şantaj emoţional. Obligate să întreţină raporturi sexuale neprotejate şi lăsate să moară de frig în stradă Unele fete, chiar şi minore, provin din centrele de plasament din judeţul Galaţi. Alte victime sunt din mediul rural, cu probleme de integrare socială, fără apartenenţă la familie sau provenind din familii dezorganizate sau sărace. Odată scoase din ţară, fetele erau obligate să accepte prostituţia "la stradă", nivelul cel mai de jos al activităţii de prostituţie.

Traumatizate pe viaţă

Condiţiile în care erau obligate să se prostitueze şi în care trăiau erau înfiorătoare: câştigul era de 30 de euro pentru un raport sexual în maşină clientului şi 50 euro un raport sexual la domiciliul clientului sau la hotel, din care li se lăsau maximum 10 euro pe zi. Din aceşti bani trebuiau să se şi întreţină.

Fetele nu erau lăsate să se îmbrace în concordanţă cu temperaturile de afară. Una dintre victime a cerut, de pildă,  permisiunea să poarte pantaloni în luna decembrie, însă nu i s-a dat voie. Mai mult, tinerele erau obligate să întreţină raporturi sexuale neprotejate (cel puţin două victime s-au îmbolnăvit grav) şi nu erau lăsate să meargă la doctor dacă manifestau simptomele vreunei boli.

Fetelor li se interzicea să ţină legătura cu membrii familiilor (cele care aveau familii) şi nu li se actualizau documentele de identitate, ceea ce făcea imposibilă  acordarea asistenţei medicale atunci când aveau nevoie. Interceptările telefonice arată modul umilitor şi dispreţul cu care erau tratate româncele de către proxeneţi, care li se adresau cu apelative de genul "dementa, nespălata, jigodie, zdreanţă, jeg, jegoasă, panaramă, martaloaga, rablă, maimuţa".

În urma experienţelor înfiorătoare pe care le-au trăit,  victimele au suferit traume ireversibile. Majoritatea manifestă o stimă de sine scăzută, anxietate, tulburări de dinamică sexuală, de ataşament şi depresie. De pildă, una dintre victime a încercat să se sinucidă. De asemenea, fetele nu mai vor să revină la familiile din care provin (cele care aveau familii), considerând că aceştia nu le acordau atenţia şi iubirea dorite.

Tratate ca pe o simplă marfă de vânzare pentru a produce bani

Dependenţa de abuzatori devenise atât de puternică, încât victimele ajunseseră să le dea zilnic pe SMS raportul în legătură cu câţi bani încasau: "Viaţa mea am ajuns acasă şi am făcut 160 nb iubirea mea tbx", "Am făcut 340 nb dragoste mea mika tbx pui şi îmi este dor de tn iubi meu", "Iubi plec acasă pwp am făcut 170 viaţă mea" sau "Tăti am făcut 380 nb tbx mult".

O parte dintre fete au reuşit să fugă, depunând apoi plângeri la poliţia italiană. Pentru alte tinere drama a continuat, după ce au fost alungate de proxeneţi, care considerau că nu mai sunt capabile să le aducă bani din prostituţie, în timp ce altele  au fost diagnosticate cu boli grave. Cu toate că Dumitru Marin şi o parte dintre membrii familiei sale care îi sunt complici au fost arestaţi, reţeaua este încă activă în Italia, unde se pare că alte patru tinere sunt exploatate sexual.

Anchetatorii au stabilit că doar Dumitru Marin a obţinut în Italia, în ultimii cinci ani, nu mai puţin de 300.000 de euro, de pe urmă exploatării tinerelor românce. ”Constituirea unui grup infracţional organizat în scopul comiterii infracţiunilor de trafic de minori şi trafic de persoane a îmbrăcat formă cea mai abjectă de umilire, aservire a victimelor exploatate care au fost practic apreciate că o marfă de vânzare pentru a produce banii necesari unei familii de etnie romă”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii DIICOT Galaţi.

Interceptările arată faptul că membrii grupării se raportau tot timpul la bani. "S-avem tot timpul bani. Poate pun mâna şi pe rabla asta, înţelegi şi strângem şi noi. Îţi dai seama? Numai permisul meu e 1.700 când ajung acolo", spunea proxenetul, într-o interceptare telefonică. "Digeaba ai casă cu zece etaje! Dacă n-ai un ban deoparte şi n-ai di...pi ci să pui mâna, tot degeaba!", susţinea şi unul dintre complicii  lui "Mitică". Proxeneţii au investit banii în proprietăţi sau maşini de lux sau pur şi simplu i-au pierdut la jocuri de noroc. 

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite