Conacul familiei scriitorului Sadoveanu, ruina cu staif: în saloanele de lux se cânta la pian şi se organizau serate

0
0
sursa: C.Mazilu
sursa: C.Mazilu

De peste trei decenii conacul familiei scriitorului Mihail Sadoveanu a fost abandonat şi lăsat să se degradeze. Marele scriitor, cunoscut pasionat de pescuit şi vânătoare, venea deseori la Galaţi. Pădurile de pe malul Siretului ar fi fost o sursă de inspiraţie pentru romanul „Venea o moară pe Siret”

În zona veche a  oraşului Galaţi, pe strada Mihai Bravu, lângă fostul Palat al Pionerilor, se află o impunătoare casă boierească, clădire construită în perioada interbelică, în anul 1920. Puţini gălăţeni ştiu, însă, că proprietarul conacului a fost Clemansa Drăgănescu, sora mai mică a scriitorului Mihail Sadoveanu.

Potrivit istoricilor, conacul a aparţinut lui Iancu Drăgănescu, un om reputat şi înstărit din oraşul Galaţi de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Avea o cultură deosebită şi era fascinat de frumos. Acesta s-a căsătorit cu Clemansa Sadoveanu, sora celebrului scriitor şi romancier, Mihail Sadoveanu.

Sadoveanu, mare iubitor de pescuit şi vânătoare

Nu de puţine ori, scritorul venea deseori la conacul surorii sale din Galaţi. În serile de vară, în saloanele de lux, membrii familiei cântau la pian şi organizau adevărate serate demne de lumea bună a Galaţiului din acea perioadă. 

Mai mult decât atât, pădurile de pe malul Siretului ar fi fost o sursă de inspiraţie pentru romanul „Venea o moară pe Siret”. Mihail Sadoveanu a venit de nenumărate ori în Galaţi, la sora sa. Nu numai ca să o viziteze, ci ca să facă şi incursiuni de vânătoare şi pescuit pe malul Brateşului, al Dunării şi în zona Siretului, unde obţinea capturi bogate de vânat şi peşte.

conac

sursa foto: C.Mazilu

În perioada comunistă, în conac au funcţionat mai multe instituţii. Ultima a fost Administraţia Taberelor Şcolare, care a abandonat clădirea în anul 2000. La scurt timp după Revoluţie, clădirea a fost retrocedată moştenitorilor, însă a fost abandonată şi lăsată să se deterioreze tot mai mult.

conac

sursa foto: C.Mazilu

Conacul familiei lui Sadoveanu este valoros din punct de vedere arhitectural, însă cu toate acestea nu este înscris în lista monumentelor istorice din Galaţi. Imobilul se află, în prezent, în stare avansată de degradare.

Acoperişul este deteriorat, bucăţi de tencuială s-au desprins de clădire, iar pereţii sunt plini de infiltraţii. În ruină se află şi anexele imobilului, acolo unde locuiau cel mai probabil servitorii familiei.

conac

sursa foto: C.Mazilu 

Vă recomandăm şi:

Istoria pierdută a Teatrului Papadopol. Gălăţenii savurau aici comediile caragialiene puse în scenă de actorii consacraţi ai acelor vremuri

Ambasada Italiei îşi vinde la licitaţie proprietăţile din România. Valoarea de plecare: aproape 8 milioane de euro

Galaţi


Ultimele știri
Cele mai citite