Basarabenii din Galaţi votează pentru schimbare: „Republica Moldova are nevoie ca cei care au plecat să se întoarcă acasă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Majoritatea moldovenilor care au venit să voteze sunt tineri FOTO Valentin Trufaşu
Majoritatea moldovenilor care au venit să voteze sunt tineri FOTO Valentin Trufaşu

Sute de tineri din Republica Moldova au venit la secţia de votare amenajată la Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galaţi pentru a-şi alege preşedintele. Majoritatea vor un şef al statului care să consolideze democraţia şi să sprijine lupta împotriva corupţiei şi a clanurilor mafiote.

Încă de la primele ore ale dimineţii, numeroşi moldoveni au dorit să voteze la Galaţi. Toată lumea este cu zâmbetul pe buze, se simte în aer o energie pozitivă, iar tinerii cred cu tărie că o schimbare este posibilă şi necesară pentru ca Republica Moldova să le ofere o nouă şansă.

Secţia de votare de la Universitatea ”Dunărea de Jos” a fost la un moment dat plină de zeci de tineri, animaţi de visul că nu peste mult timp vor putea să se întoarcă acasă. Fraţii noştri de peste Prut au votat în marea majoritate pentru o schimbare, care să facă posibil un trai mai bun în Republica Moldova.

” Vrem să vedem o schimbare în bine. Oamenii care au condus Moldova ne-au dezamăgit de atâtea ori. E suficient să amintesc doar de furtul miliardului de dolari. Am votat pentru un viitor mai bun, pentru condiţii mai bune de viaţă în Republica Moldova”, ne-a declarat Tănase Pahomi (20 de ani), studentă.

studenta

Tănase Pahomi, studentă FOTO Valentin Trufaşu

Mulţi tineri au plecat din Republica Moldova din cauza condiţiilor precare de trai, care îi pun în imposibilitatea de a-şi construi un viitor. ”Am votat ca să se schimbe ceva în ţară. Corupţia este cea mai mare problemă în Republica Moldova. În Moldova salariul este de 300 de lei româneşti. Ce poate să facă o persoană cu banii ăştia? Nimic. Nici să trăieşti nu poţi. Tinerii care au rămas în Republica Moldova stau şi aşteaptă să le trimită mama bani din Italia, unde s-a dus să muncească. Ăsta e adevărul în momentul de faţă”, ne-a declarat Gavriliţă Denis (29 de ani), de profesie medic stomatolog, care are un cabinet privat în Galaţi. Acesta a venit însoţit de soţia sa, Gavriliţă Ana (27 de ani), care aceleaşi aşteptări ca şi soţul ei.

student

Familia Gavriliţă a votat pentru schimbare FOTO Valentin Trufaşu

”Am votat pentru şansa noastră de a rămâne acasă”

Prefectul judeţului Galaţi a inspectat rapid secţia de votare amenajată în holul mare al Universităţii ”Dunărea de Jos” şi a discutat cu preşedintele de secţie. ”Am verificat dacă lucrurile decurg normal şi dacă îi putem ajuta cu ceva. Este firesc să se întâmple acest lucru”, ne-a declarat prefectul Gabriel Panaitescu.

prefect

Gabriel Panaitescu, prefectul judeţului Galaţi FOTO Valentin Trufaşu

Tinerii nu se sfiesc să spună lucrurilor pe nume, iar principalele probleme din Republica Moldova sunt în momentul de faţă corupţia şi nepotismul. ”Am votat pentru un viitor mai bun atât pentru cei de acasă, cât şi pentru cei care au plecat peste hotare. Republica Moldova are nevoie ca cei care au plecat să se întoarcă. Acolo s-a dezvoltat <<nemurismul>>. Este ceea ce în România se numeşte nepotism, adică se angajează rude la diverse instituţii”, ne spune Agache Agripina (20 de ani).

studenta 1

Agache Agripina, studentă FOTO Valentin Trufaşu

Chiar dacă s-au obişnuit cu viaţa în România, mulţi tineri moldoveni nu uită de unde au plecat şi speră ca într-o zi să se poată întoarce acasă.  ”Am votat pentru schimbare, pentru şansa noastră de a rămâne acasă. Preşedintele trebuie să devină un garant al democraţiei, departe de interesele meschine ale clanurilor interlope”, punctează hotărât Spânu Vasile (20 de ani), student. 

student 1
Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite