Au revenit atacurile cu linkuri-capcană de tipul „Tu eşti în videoclip?“, „Seamănă cu tine“, „Apari în acest video“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sursa: Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică
sursa: Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează asupra atacurilor cu link-uri maliţioase care se propagă prin mesaje pe reţelele social media, cu texte precum „Tu eşti în acest videoclip?“, „Seamănă cu tine" sau „Apari în acest video" şi face recomandări pentru cei care au accesat astfel de link-uri.

„Au revenit atacurile cu link-uri maliţioase care se propagă prin intermediul mesajelor pe reţelele social media. Vorbim despre o campanie de transmitere a unor astfel de mesaje-capcană cu textul «seamănă cu tine», «apari în acest video» sau «tu eşti în videoclip». Mesajele primite de utilizatorii români sunt în română sau engleză şi conţin de regulă un link maliţios, pe care expeditorul pretinde a fi un video sau o poză în care apare persoana căreia i-a transmis mesajul. Este doar o metodă de a stârni curiozitatea utilizatorului şi a-l determina să dea click", atrage atenţia, într-o postare pe Facebook, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC).

De obicei, accesarea acelui link nu afişează nimic pe dispozitiv, dar poate duce la pierderea accesului pe contul de social media folosit în acel moment. 

„În cazul în care aţi făcut click pe acel link sau vedeţi că din contul dvs s-au transmis astfel de mesaje, echipa Directoratului vă recomandă să: 

1. Schimbaţi imediat parola contului de Facebook şi să activaţi autentificarea în 2 paşi (2FA)

2. Vă asiguraţi că nu au fost acordate permisiuni unor aplicaţii terţe din Facebook. Pentru asta, este necesar să vă logaţi în contul de Facebook şi să navigaţi la categoria Settings & Privacy (Setări şi Confidenţialitate) şi apoi Settings (Setări). Ulterior, mergeţi către categoria Permissions (Permisiuni) şi apăsaţi pe Apps and Websites (Aplicaţii şi Site-uri), pentru a verifica la ce aplicaţii aţi oferit acces.

Eliminaţi acele aplicaţii pe care le consideraţi suspecte. Apăsaţi pe aplicaţia respectivă, apoi pe butonul de Remove (Elimină) pentru a vă proteja contul de accesul neautorizat la aplicaţii terţe suspecte.

3. Verificaţi aplicaţiilor instalate pe dispozitiv, pentru a vă asigura că nu au fost adăugate unele noi, necunoscute.

4. Verificaţi setările de confidenţialitate, pentru a vă asigura că nu există modificări, acordând atenţie sporită

aplicaţiei Facebook şi locaţiilor pe care nu le recunoaşteţi, unde contul dvs. de social media apare ca fiind logat.

5. Scanaţi dispozitivul cu o soluţie de securitate (antivirus)”, a transmis  Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică, pe Facebook.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Şantaj sexual cu repetiţie, făcut de un tânăr de 19 ani. O adolescentă şi o femeie, victime ale escrocului

Viaţa secretă a unui prosper om de afaceri. Procurorii îl acuză de proxenetism, cămătărie şi şantaj

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite