Alei care produc curent electric din energia solară. Proiect unic la Grădina Botanică din Galați

0
Publicat:

Grădina Botanică din orașul Galați va avea alei care vor capta energia solară și vor produce curent electric. Totul în cadrul unui proiect realizat de către autoritățile gălățene cu fonduri europene.

Complexul Muzeal de Științele Naturii Galați FOTO: Consiliul Județean Galați
Complexul Muzeal de Științele Naturii Galați FOTO: Consiliul Județean Galați

Sistemul va fi unic în România, anunță cei care au redactat proiectul.

„Ca un element cu totul și cu totul deosebit și cred că pentru prima oară în țară, vom monta pe o parte din aleile principale ale Grădinii Botanice pavaj solar, prin care vom capta energia solară, care va fi transformată în energie electrică și care va fi utilizată pentru iluminat și funcționarea diverselor rețele ce deservesc Grădina Botanică”, a anunțat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Sistemul modern va fi folosit și în scopuri educaționale, inclusiv în cazul persoanelor cu dizabilități. De asemenea, va ajuta la modernizarea observatorului astronomic din cadrul instituției.

„Mai mult, vom crea arii tematice în spațiul verde, astfel încât să putem organiza diverse activități educaționale și non-formale pentru copii, tineri și persoane cu dizabilități. De asemenea, vom dota cu tehnologie de ultimă generație Planetariul din cadrul Complexului Muzeal de Științele Naturii Răsvan Angheluță”, a adăugat președintele Consiliului Județean Galați.

Primul contract prin PNRR semnat de Galați

Complexul Muzeal de Științele Naturii din Galați beneficiază, de altfel, și de primul contract de finanțare prin PNRR. Este vorba despre modernizarea și eficientizarea energetică a clădirii principale. 

Prin această investiție vor scădea la jumătate costurile cu energia electrică. Astfel, pentru încălzirea spațiului consumul de energie va fi redus cu aproape 55%, la fel și pentru iluminat și funcționarea echipamentelor, având în vedere că vor fi montate și sisteme inteligente de management a energiei.

Valoarea acestei investiții este de aproximativ 15 milioane de lei, fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență. 

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii atrage an de an peste 100.000 de vizitatori, încântaţi de nenumăratele expoziţii, de speciile de peşti exotici pe care îi pot admira, zona acvariului fiind de altfel cea mai îndrăgită de cei mici, sau fascinaţi de tainele Universului pe care le pot descoperi în cadrul Observatorului Astronomic. 

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite