Societatea de termoficare din Focşani anunţă pierderi de peste 1,2 milioane de euro în 2020

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Societatea la care acţionar unic este Consiliul Local Focşani va prezenta spre aprobare, săptămâna aceasta, bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul în curs.

Situaţia financiară delicată în care se află societatea de termoficare a municipiului Focşani, SC ENET SA, nu pare să dea semne de redresare în viitorul apropiat. Cu toate investiţiile făcute în ceea ce se vrea una dintre cele mai moderne centrale din ţară, dar şi în reţele, fiind cheltuiţi peste 50 de milioane de euro bani europeni, lucrurile nu merg deloc bine.

După ce a încheiat anul 2019 cu o pierdere de 1,3 milioane de euro, societatea de termoficare ENET estimează că şi anul 2020 va fi închis tot cu o pierdere, de 1,2 milioane de euro.

Gaura este pusă de societate  pe seama creşterii preţului de achiziţie la gaze, dar şi faptului că cetăţenii nu prea îşi plătesc facturile.

“Cauzele pierderii prognozate sunt ... creşterea preţului de achiziţie a gazului natural, preţurile de producţie aprobate de ANRE nu acoperă procentul de majorare a preţului la gaze, tarifele de transport, distribuţie, furnizare nemodificate din 2012”, potrivit ENET.

Societatea anunţă totuşi că veniturile vor fi ceva mai mari, de 63,5 milioane de lei, cu 15% mai mult decât ce s-a preliminat în 2019, 40 de milioane urmând a fi obţinuţi din producţia vândută. Dacă vorbim de pierderi, evident, cheltuielile sunt mai mari decât veniturile, iar aceste sunt estimate la 69,3 milioane de lei. Acestea nu se datorează creşterii salariilor, pentru că de la ENET au plecat foarte mulţi angajaţi tocmai pentru a-şi căuta un loc de muncă mai bun.

La această dată, ENET SA are datorii de 145 milioane  de lei, din care 70 % sunt debite istorice.
Societatea ENET are, în prezent, 11.000 de clienţi, ceea ce înseamnă că aproximativ 30.000 de oameni din Focşani depind de apa caldă şi căldura asigurată de firma municipalităţii.

Societatea de termoficare se află în procedură se insolvenţă şi Primăria Focşani a numit un administrator special să salveze societatea, în persoana unei foste angajate trimisă în judecată pentru DNA.

Este vorba de  Cristina Costin, care  a fost trimisă în judecată pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,  într-un dosar în care este învinuită că ar fi prejudiciat bugetul oraşului cu suma de 394.854 de lei. Faptele de corupţie au  legătură cu atribuirea unui contract pentru iluminatul ornamental de sărbătorile de iarnă, în perioada decembrie 2013-ianuarie 2014. Procurorii DNA spun că acest contract s-a făcut la un preţ supraevaluat.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite