Un expert plătit de Comisia Europeană va fi prezent săptămânal la Focşani pentru a identifica problemele comunităţii rome

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Focşani, în Programul ROMACT
Focşani, în Programul ROMACT

Oraşul Focşani a fost selectat pentru a face parte din Programul ROMACT, astfel că la nivelul municipiului Focşani va fi creat un grup de acţiune comunitară.

Autorităţile locale din Focşani şi peste o sută de reprezentanţi ai comunităţii rome din municipiu s-au întâlnit astăzi, în sala de şedinţă a Primăriei, cu facilitatorii ROMACT, care derulează un program la Focşani în sprijinul acestei etnii. Comunitatea romă din Focşani a fost selectată de Comisia Europeană şi Consiliul Europei, iar ROMACT pune la dispoziţie un expert care să ajute primăria în identificarea problemelor romilor.

“Este un program, nu este un proiect. Noi nu facem angajări, nu dăm bani, nu dăm case, nu facem formări profesionale. Asigurăm un expert care este plătit de Comisia Europeană, în oraşul Focşani, care va veni săptămânal aici să poarte discuţii cu domnii din Primărie şi cu dumneavoastră. Noi îi ajutăm să acceseze fonduri europene să rezolve problemele dumneavoastră şi pentru asta avem nevoie de sprijinul comunităţii. Va fi o activitate voluntară, ca să aveţi beneficii ulterioare”, a precizat Dora Mărgărit, coordonator experţilor ROMACT în România.

Expertul desemnat pentru Focşani le-a spus reprezentanţilor romilor că vor trebui să colaboreze în această activitate, pentru identificarea problemelor pe care le au.

“Venim noi la dumneavoastră şi vă cerem să vă implicaţi şi să transpunem problemele dumneavoastră nu numai pe hârtie, ci şi în practică. Timp de doi ani sperăm să ajutăm primăria să implementeze proiecte în ajutorul dumneavoastră. Voi veni de două ori pe săptămână la discuţii cu comunitatea. Va fi o  muncă de echipă, pentru că eu nu pot veni de la Bucureşti să spun primăriei ce probleme aveţi dumneavoastră fără să discutăm. Vom face întâlniri separate, atât cu autorităţile locale, cât şi cu dumneavoastră, apoi facem întâlniri comune să rezolvăm problemele concrete”, a spus Poliana Cătălin, facilitator al Programului ROMACT pentru Vrancea.

romi focsani

Autorităţile locale au promis tot concursul lor în acest program, menţionând la rândul lor că în paralel derulează şi alte proiecte în sprijinul acestei categorii defavorizate.

“Deja am făcut un prim pas în atragerea de fonduri europene pe programe ale comunităţii marginalizate. Strategia noastră vizează pregătire în anumite domenii de activitate, să găsiţi mai uşor locuri de muncă, soluţii pentru a construi locuinţe sociale, să găsim soluţii pentru a dezvolta condiţiile dumneavoastră de trai, să crească nivelul de educaţie, să abordăm probleme de sănătate. Ne dorim să atragem fonduri europene pentru a dezvolta municipiul Focşani”, potrivit primarului Cristi Misăilă.

Şi liderul romilor din Focşani a menţionat că aşteaptă din partea comunităţii pe care o reprezintă o implicare în programul care se derulează.

“Comunitatea de romi a dat dovadă de deschidere. Problemele sunt atât de mari încât cu o muncă colosală trebuie să o scoatem la capăt, cu paşi mărunţi”, a spus Toader Constantin.

Finalul a fost acaparat de romii din sală, care s-au plans autorităţilor de datoriile pe care le au la fondul locativ de stat, mai ales de majorările şi penalităţile de întârziere, discuţiile devind destul de încinse la un moment dat.

romi focsani


 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite