„Ţăranul sărac” este primul donator la fondul Solidaritatea deschis de Guvern pentru ajutorarea bugetarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cunoscutul fermier de la Câmpineanca, Constantin Crăciun şi-a donat toţi banii câştigaţi din agricultură: 38 de lei.Acesta este tot profitul obţinut de nea Crăciun de pe cele 31 de hectare cu culturi agricole pe care le are. Prin gestul său, fermierul anunţă blocajul în care se află agricultura românească.

Pe moş Constantin îl vedem la fiecare protest. Este un fermier din Cîmpineanca- Vrancea, sau „ţăranul sărac din Uniunea Europeană", cum îşi spune. La 67 de ani, trudeşte pe 31 de hectare de porumb, viţă de vie şi grâu.

image

Are pământ mult şi o moară dar nu poate scoate nici un ban, fiindcă subvenţiile se obţin greu şi nu îşi poate vinde marfa din cauza produselor agroalimentare de import ce au năpădit piaţa din România.

Însă din toată sărăcia lui, şi-a donat tot profitul obţinut din munca pe care o face pe cele 31 de hectare, 38 de lei, la fondul Solidaritatea asa cum arata si chitanta primita in urma donatiei (foto).

image

Cu „Frumuşica" la Finanţe

Ironie, ar spune unii, însă moş Constantin a vrut să fie primul om din judeţ care face astfel de donaţii. Aşa că şi-a luat oaia cu care merge peste tot, „Frumuşica" - cum o alintă, a urcat-o în maşină, şi s-a dus cu ea la oraş, la sediul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP).

Ajuns acolo a vărsat la ghişeu o cană plină cu monede. După ce a ieşit din instituţie, şi-a vărsat şi of-ul.

„Eu muncesc pe 31 de hectare şi nu fac niciun ban pentru că nu avem agricultura organizată. Nu mai merge cu sapa pe tot lanul. Şi ne aduce produse de import pe piaţă. Ăia îşi permit să le dea cu preţ mic dar noi cheltuim mult cu lucrările. Atât am scos profit anul trecut de pe atâta pământ, 38 de lei. Trebuie făcută o lege de unire a loturilor de pământ să facem agricultură mecanizat", ne-a împărtăşit fermierul câteva din propunerile sale.

Sacrificiile oii

Până şi Frumuşica a făcut câteva sacrificii pentru funcţionarii publici care urmează să aibă lefurile ciopârţite de Guvern. După ce a tuns-o, stăpânul i-a donat lâna funcţionarilor de la Finanţe Publice, poate mai fac un ban cu ea.

image

„Oaia este simbolul sărăciei agriculturii româneşti. Nu vom mai avea căruţe trase de cai să facem agricultură şi cărucioare trase de oi. Lâna oricum acum o aruncăm pe câmp. Nu o mai cumpără nimeni pentru că nu sunt fabrici organizate. Le-am dat-o lor poate o vând şi mai pun ceva la salariu", explică bătrânul.

Funcţionarii publici ignoră latura ironică a situaţiei şi acceptă ajutorul bătrânului.

„Este un fapt lăudabil şi un exemplu de urmat pentru mulţi alţii. Nu doar din acest domeniu", ne-a declarat Constantin Grigorică, director executiv adjunct al DGFP.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite