Super-erou în satul meu. Copiii din Vrancea caută oamenii care schimbă lumea în bine

0
Publicat:

Tema concursului „Prietenii lui Cărțilă (ne) scriu” dedicat copiilor din satele Vrancei a fost inspirată din comunitățile cu care inițiatorii au lucrat. Ediția se va desfășura până la 31 octombrie 2022.

Concursul este dedicat copiilor de la sate FOTO: Asociația “Eu, tu și ei”
Concursul este dedicat copiilor de la sate FOTO: Asociația “Eu, tu și ei”

Asociația „Eu, tu și ei”, prin intermediul programului cultural și de literație c@rte în sate, lansează de Ziua Mondială a Educației, cea de-a III-a ediție a Concursului de scriere creativă pentru copiii din sate „Prietenii lui Cărțilă (ne) scriu”.

Concursul și-a propus să-i valorizeze pe elevii vrânceni cu aptitudini literare și artistice și să le ofere un spațiu de exprimare și o platformă de condensare a emoțiilor și aspirațiilor.

Ediția de anul acesta se va desfășura până la 31 octombrie 2022 și va avea tema „Super-erou în satul meu”, fiind o încurajare pentru copii să devină niște mici „schimbă-lume“ și să le spună celor mari ce ar vrea să îmbunătățească în comunitățile lor pentru a crea o lume mai bună și mai prietenoasă pentru tânăra generație. Totodată, îi încurajează să viseze la un loc mai bun, la crearea căruia aceștia pot contribui.

„Tema concursului nu este aleasă întâmplător. Ne dorim să îi provocăm pe copii să se gândească la rolul lor în comunitate și să înțeleagă, prin intermediul acestei introspecții, cât sunt de importanți. Dincolo de direcția civică de interpretare, tema, prin lexemul „erou”, conduce și spre ideea de basm; lumea de basm a satului. Dacă marele George Enescu spunea că eternitatea s-a născut la sat, tema celei de-a treia ediții a Concursului de scriere creativă își dorește să cuprindă atât perspective pitorești asupra spațiului rural, cât și modele de bune practici, povești civice și conștientizarea de rol“, spune Teodora Mirică, coordonatorul proiectului „c@rte în sate“, Caravana Cărții, ediția 2022.

Ea mai arată că este Anul European al Tineretului, iar proiectul este sprijinit de Corpul European de Solidaritate. „Tema concursului de scriere creativă conduce spre subiectele de interes ale Agenției Naționale: mediul rural, dezvoltarea durabilă, implicarea tinerilor cu posibilități reduse”, precizează Teodora Mirică.

Afișul concursului de scriere creativă SURSA Asociația „Eu, tu și ei“ Focșani
Afișul concursului de scriere creativă SURSA Asociația „Eu, tu și ei“ Focșani

În această perioadă, elevii pot trimite texte de ficțiune în proză (povești, narațiuni, scrisori) despre ce ar dori să schimbe un super erou în satul, școala sau strada ori ulița lor.

Copiii pot trimite, de asemenea, povești adevărate de tip #AșaDa din satele lor, în care personajele principale au fost copiii sau și copii, alături de adulți cu inițiativă.

Tema concursului a fost inspirată chiar din comunitățile cu care inițiatorii proiectului au lucrat anul acesta. De exemplu, datorită scrisorilor trimise de copiii din comuna Nistorești la ediția de anul trecut a concursului, în comunitatea lor a răsărit anul acesta o micuță bibliotecă publică aflată la dispoziția cititorilor de toate vârstele în fiecare zi de joi.

Concursul de scriere creativă este destinat elevilor din clasele I-VIII, care sunt încurajați să scrie texte creative de maximum 40 de rânduri A4, de mână, sau 1,5 file dactilografiate, în Times New Roman, corp 14, obligatoriu cu diacritice. Sunt încurajate scrisorile și compunerile scrise de mână.

Copiii vor căuta în realitate personajul care îi inspiră SURSA Asociația „Eu, tu și ei“ Focșani
Copiii vor căuta în realitate personajul care îi inspiră SURSA Asociația „Eu, tu și ei“ Focșani

Va fi  și anul acesta o secțiune specială de promovare a cărții, lecturii și culturii scrise prin intermediul afișelor, desenelor și colajelor, dedicate echipelor de elevi din clasele a IV-a a VIII-a.

Așadar, echipe formate din trei - șase elevi de la școlil rurale vor putea crea afișe cu îndemnuri creative de promovare a cititului utilizând scrisul și arta vizuală (desen, colaj, pictură). Acestea vor fi expuse publicului cu ocazia premierii care va avea loc a începutul lunii decembrie. 

„Echipa lui Cărțilă” așteaptă scrisorile copiilor fie pe adresa de email scrisoripentrucartila@gmail.com, într-un document Word, fie prin poștă pe adresa Focșani, județul Vrancea, str. Cuza Vodă nr. 22, ap. 1, cod postal 620036. Înscrierile se pot face pe cont propriu sau sub îndrumarea unui profesor/învățător/bibliotecar sau a unui părinte.

În cazul copiilor de clase primare, sunt acceptate și creații de grup, sub coordonarea unui cadru didactic. Fiecare lucrare trebuie să aibă atașată în mod obligatoriu și o scurtă prezentare a autorului (nume complet, vârstă, școală, pasiuni și un număr de telefon pentru contact). 

Membrii juriului de la ediția din acest an sunt: Oana Raluca Boian, manager al Bibliotecii Județene “Duiliu Zamfirescu” Vrancea, Tamara Daniela Mocanca, inspector de limba și literatura română la Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, Prof. Ionelia Burghelea de la Școala Gimnazială “Oana Diana Renea” Focșani, Prof. Alina Soricu Eșanu de la Școala Gimnazială Voetin, comuna Sihlea.

Din partea Asociației „Eu, tu și ei“, concursul va fi coordonat de prof. Violeta Țuțui de la Școala Gimnazială Jitia, membru în echipa de implementare a proiectului „c@rte în sate“. 

Caravana lecturii”, ajutată de voluntarii Larisa Guriță, Teodora Ochian și Denisa Simion. 

În evaluarea materialelor primite, juriul va pune accent pe crearea unor scrieri originale, creative, cu idei mărețele ale copiilor, care să fie plăcute la citit; cultivarea atitudinii civice a copiilor; exprimarea emoțiilor, în mod creativ;  scriere îngrijită, caligrafică; promovarea exprimării clare, coerente și corecte în limba română;limbaj expresiv.

Câștigătorii vor fi anunțați la începutul lunii decembrie, departajarea urmând să fie făcută pe nivele de studiu, primar și gimnazial.

Concursul este organizat în cadrul proiectului „c@rte în sate“ #Caravanacărții, sprijinit de Corpul European de Solidaritate și implementat de o echipa de voluntari ai Asociației “Eu, tu și ei” Focșani. 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite