Pământ și bolovăniș excavat ilegal pentru Autostrada A7. Proprietarul terenului, amendat drastic FOTO

0
Publicat:

Comisarii de la Garda de Mediu Vrancea au dispus de urgență măsuri de interzicere a lucrărilor de excavare din terenul aflat în extravilan, de desfiinţare a lucrărilor şi aducerea terenului la starea iniţială.

Comisarii Gărzii de Mediu au dispus încetarea excavațiilor FOTO: Garda de Mediu Vrancea
Comisarii Gărzii de Mediu au dispus încetarea excavațiilor FOTO: Garda de Mediu Vrancea

De aproape o lună, în Vrancea au început lucrările la lotul 4 al Autostrăzii A7, Mândrești Munteni-Focșani Nord, în lungime de 10,94 km, iar utilajele firmei UMB care a câștigat licitația lucrează aproape fără încetare.

Cu toate acestea, cei care veghează ca lucrurile să se facă așa cum trebuie au descoperit că în hei-rup-ul de a grăbi execuția autostrăzii se întâmplă și treburi pe lângă lege.

Garda de Mediu a amendat proprietarul terenului FOTO: Garda de Mediu Vrancea
Garda de Mediu a amendat proprietarul terenului FOTO: Garda de Mediu Vrancea

În cursul zilei de miercuri, 9 noiembrie, comisari de la Garda de Mediu Vrancea, împreună cu polițiști și lucrători de la ape au descins pe un teren aparținând unei firme private, unde se excava material de umplutură, respectiv pământ și bolovăniș.

Acest lucru se întâmpla pe teritoriul comunei Garoafa, aproape de Focșani.

În zonă erau 12 autobasculante ale firmei care construiește autostrada, încărcate sau în așteptare, și două excavatoare.

Utilajele contructorului autostrăzii, încărcate cu pământ excavat FOTO: Garda de Mediu Vrancea
Utilajele contructorului autostrăzii, încărcate cu pământ excavat FOTO: Garda de Mediu Vrancea

„Pe terenul în cauză au fost identificate două gropi cu o suprafaţă de aproximativ 5000 mp, proprietarul terenului fiind o societate comercială vrânceană. Aceasta a fost sancţionată contravenţional pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului, cu amendă de 50.000 lei. Au fost dispuse măsuri de interzicere a lucrărilor de excavare, de desfiinţare a lucrărilor şi aducerea terenului la starea iniţială”, potrivit comisarului şef al Gărzii de Mediu Vrancea, Aurel Cristian.

Garda de Mediu a dat amenzi celor care excavau ilegal FOTO: Garda de Mediu Vrancea
Garda de Mediu a dat amenzi celor care excavau ilegal FOTO: Garda de Mediu Vrancea

Autostrada Buzău-Focșani, în lungime de peste 82 de km, va asigura prima legătură rutieră de mare viteză dintre Muntenia și Moldova.

Contestație la loturile 2 și 3

CNAIR a semnat deja cu firmele celui supranumit „regele asfaltului“, Dorinel Umbrărescu, toate cele patru tronsoane, dar Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) a admis parțial contestația companiei turcești Tekfen cu privire la contractele de execuție a loturilor 2 și 3 din Autostrada Buzău - Focșani.

Odată cu admiterea, chiar și parțială, a contestației turcilor, CNAIR nu poate semna contractele de execuție cu firmele lui Umbrărescu pentru loturile de mijloc, în lungime de circa 67 de kilometri. Cele două loturi de mijloc sunt următoarele: lotul 2 Vadu Pașii – Râmnicu Sărat, în lungime de 30,8 km și lotul 3 Râmnicu Sărat – Mândrești Munteni, în lungime de 36,1 km.

Durata de execuție pentru cele două loturi este de 26 de luni fiecare. Grupul UMB a depus oferte și pentru toate cele șase loturi ale tronsoanelor Focșani-Bacău și Bacău-Pașcani.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite