În aşteptarea tratamentului, bolnavii de hepatită din Vrancea se roagă să nu moară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Munteanu aşteaptă de jumătate de an ca dosarul să-i fie aprobat
Ion Munteanu aşteaptă de jumătate de an ca dosarul să-i fie aprobat

Aproximativ 100 de vrânceni infectaţi cu virusurile hepatice B şi C se află pe listele de aşteptare de mai bine de un an pentru Interferon. Din lipsă de fonduri, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate nu poate trimite dosarele pacienţilor la CNAS, astfel încât aceştia să primească tratamentul necesar, a cărui valoare se ridică la 1.500 de euro lunar.

Cu boala pe liste de aşteptare. Nu mai puţin de 102 vrânceni contaminaţi cu virusurile hepatice B şi C fac zeci de drumuri la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate cu speranţa că dosarele le-au fost aprobate şi vor putea intra în posesia tratamentului cu Interferon, singurul care stopează evoluţia hepatitei cronice către ciroză sau chiar cancer.

Printre pacienţii care au nevoie de acest tip de medicaţie se numără şi Ion Munteanu, un bărbat de 55 de ani din Adjudul Vechi, care a fost depistat cu hepatită B în urmă cu patru ani.

„Mă simţeam din ce în ce mai rău, eram mereu obosit şi nici poftă de mâncare nu mai aveam. Toate aceste simptome le puneam pe baza pierderii locului de muncă, însă când m-am dus la medic m-au diagnosticat cu hepatită. De atunci, sunt într-o continuă luptă cu sistemul sanitar şi îmi tratez boala cu Spirulină şi pastile Esenţiale Forte", mărturiseşte vrânceanul.

Cu toate că medicul i-a prescris tratament cu Interferon, Ion Munteanu este nevoit să îl înlocuiască cu alte medicamente hepatoprotectoare, deoarece dosarul său aşteaptă aprobarea de la CAS de câteva luni bune.

„Ştiu că Interforonul este cel mai bun pentru distrugerea virusului hepatic şi tocmai de aceea în urmă cu jumătate de an am lăsat şi eu dosarul la CAS pentru a-l primi gratuit. Până acum, nimeni nu mi-a dat niciun răspuns", mai spune vrânceanul.

Au întâietate dosarele vechi

Dacă în anii trecuţi, aprobările se dădeau în funcţie de criteriul gravităţii, acum timpul este cel în funcţie de care un pacient primeşte sau nu tratamentul.

„Criteriul de prioritizare este reprezentat de data la care bolnavul depune dosarul la CAS. Cei care intră în posesia antiviralului, trebuie să urmeze tratamentul timp de 48 de săptămâni, însă sunt şi pacienţi care îl întrerup în primele 12 săptămâni din cauza efectelor adverse, cum ar fi anemia sau pierderea în greutate. Din păcate, pacienţii care nu folosesc Interferon pot, ca în decursul a 10 - 20 de ani de la contactarea virusului, să facă ciroză sau chiar cancer", declară Florentin Benguş, coordonator al Programului Naţional pentru Hepatită.

În prezent, CAS a epuizat toţi banii pentru tratamentul antiviral specific hepatitelor cronice şi aşteaptă suplimentarea fondurilor. La nivelul judeţului, 56 de bolnavi de hepatită au intrat în Programul Naţional şi se tratează cu Interferon.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite