FOTO Cum i-a scos din analfabetism pe romi programul „A doua şansă“. Cursant: „Până acum am fost orb şi acum văd“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cursanţii au trecut clasa  FOTO: Mirela Hanganu
Cursanţii au trecut clasa  FOTO: Mirela Hanganu

Cei mai mulţi dintre elevii care au frecventat cursurile de la Şcoala Nr. 7 din Focşani fac parte din comunitatea de romi.

S-a încheiat un nou an de învăţământ pentru cursanţii Programului “A doua şansă”, iniţiat de Ministerului Educaţiei Naţionale pentru persoanele care din anumite motive nu au fost la şcoală sau nu au putut să-şi continue studiile.

În Focşani, programul se derulează la Şcoala Nr. 7, iar sâmbătă a avut loc evaluarea finală la română şi matematică a învăţăceilor de la clasele I-IV.

Astfel, din cei 30 de elevi care s-au înscris la şcoală la începutul anului de învăţământ, 19 dintre ei au promovat clasa, restul abandonând pe parcurs.

Practic, au fost nouă luni pline pentru cei 19 elevi cu vârste cuprinse între 11 şi 40 de ani, aceştia venind la şcoală în fiecare zi de vineri, sâmbătă şi duminică cu dorinţa de a învăţa carte.

Ei au învăţat cursurile la simultan, iar doi dintre elevii care au promovat clasa a IV vor urma din toamnă şi cursul gimnazial, tot la Şcoala Nr.7.

romi scoala

Cei mai mulţi dintre ei fac parte din comunitatea de romi, motivaţiile lor de a veni la şcoală să înveţe carte fiind diferite.

“Unul dintre elevii promovaţi mi-a spus că până să vină la şcoală era ca un orb pe lumea asta, dar după ce a învăţat buchia cărţii are altă perspectivă. O altă fată, pe care părinţii ei nu au dat-o deloc la şcoală, mi-a spus că este cea mai fericită când merge la cumpărături şi poate citi prospectele de pe produse. Sunt şi elevi care vor să înveţe carte doar ca să obţină permisul de conducere. A fost emoţionat ieri când copiii celor care au urmat cursurile programului au venit să-şi susţină părinţii, şi unii şi alţii fiind cursanţii noştri. Este un pas înainte spre civilizarea acestei categorii, comportamentul lor la şcoală fiind exemplar. Este clar că toţi cei care urmează acest program îşi vor da copiii la şcoală” , ne-a spus Mirela Hanganu, bibliotecarul Şcolii Nr. 7, care predă în cadrul acestui program ore de desen, muzică şi engleză.

Partea cumplită este că unii dintre romi nu ştiu aproape deloc limba română când vin la şcoală, iar eforturile învăţătorilor de a-i determina să înveţe sunt considerabile.

Statisticile relevă faptul că numai 37 % dintre romii cu vârste între 3 şi 6 ani merg la grădiniţă. La 16 ani, numai 29 % din băieţii romi şi 18 % din fete mai sunt la şcoală, iar un sfert din romi nu ştiu să scrie şi nici să citească.

FocşaniPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite