Două primării se pregătesc să pună lacăte pe uşi. Motivul ciudat pentru care au rămas fără bani de salarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primăria Băleşti
Primăria Băleşti

Primăriile Băleşti şi Andreiaşu de Jos, din judeţul Vrancea, nu au bani de salarii decât pentru primul trimestru al acestui an.

Două unităţi administrativ teritoriale din Vrancea, Băleşti şi Andreiaşu de Jos, au bani să se descurce cu salariile şi alte cheltuieli administrative din anul 2018 doar până în luna aprilie.

După această dată, pot pune lacăt pe uşa primăriei, asta în măsura în care nu vor găsi soluţia de a ieşi din impas, în condiţiile în care alţi bani de la bugetul de stat nu vin.

Chiar dacă se spune că noua formulă de calcul stabilită prin Legea Bugetului ar avantaja comunităţile să se dezvolte, ce puţin pe partea de investiţii, cele două instituţii sunt nevoite să suporte această nedreptate cauzată, culmea, din derularea unor proiecte cu fonduri europene.

Mai exact, la Băleşti, Primăria a finalizat modernizarea unui drum agricol. Banii de la Uniunea Europeană au intrat în conturile unităţii administrativ teritoriale pe final de an 2016 şi era logic că nu vor fi cheltuiţi în acel an, dar Legea Bugetului pe 2018 prevede că primăriile care au înregistrat excedent în 2016 sunt penalizate cu jumătate din suma rămasă necheltuită, fără să facă distincţia dacă respectivul excedent provine din activitatea curentă sau nu.

“Din alocări rezultă că vom avea bani de funcţionare doar pentru primele trei luni. Acum avem aprobat un buget de funcţionare  de 177.000 de lei şi ne mai trebuie pentru salarii şi cheltuieli administrative încă 550.000 de lei”, ne spune Alecu Victor, primarul comunei Băleşti.

Şi la Andreiaşu de Jos situaţia este asemănătoare, chiar dacă edilul PSD al localităţii a încercat să ascundă problema şi nu a vrut să stea de vorbă cu noi, cel mai probabil de teamă să nu fie mustrat de şefii săi politici.

image

Situaţia este însă foarte bine cunoscută de preşedintele Asociaţiei Comunelor- Filiala Vrancea, Ştefan Moscu, primar al comunei Cîrligele, care a şi întreprins deja câteva demersuri pentru ajutorarea colegilor săi.

Ştefan Moscu: "Cineva nu a pus o paranteză la excedent"

“Formula aplicată pentru anul acesta la alocare este mai bună, în sensul că s-a luat în calcul alocarea a 750 de lei/cap de locuitor, adică vor fi mai mulţi bani la buget pentru dezvoltare. Avem însă aceste două comune, Băleşti şi Andreiaşu, care au în derulare proiecte cu fonduri europene şi cei de la Ministerul Finanţelor au spus că excedentul se întoarce la stat, fără să facă diferenţierea  că una este excedentul pe anumite secţiuni şi alta la proiectele europene, unde există tranşe de plată. Cineva nu a pus o paranteză la excedent. Am avut o întâlnire cu conducerea Administraţiei Finanţelor şi s-a ajuns la concluzia că până la vară, când se va face rectificare bugetară, singura soluţie este accesarea de cele două unităţi administrative a unui credit de la Trezorerie”, ne-a spus Ştefan Moscu.

De altfel, primarul Moscu spune că problema va fi analizată săptămâna viitoare şi la şedinţa naţională a Asociaţiei Comunelor din România, astfel încât decidenţii de la Bucureşti să corecteze la rectificarea din vară acest neajuns.

Directorul Administraţiei Finanţelor Publice Vrancea ne-a precizat că în semestrul doi lucrurile ar putea intra în normal.
“Din păcate, noi nu putem să-i ajutăm altfel decât cu consultanţă şi sfaturi. Creditul de Trezorerie ar fi singura variantă acum. Aceste credite sunt gestionate de un departament special al Ministerului Finanţelor.  Sunt mai multe comune afectate de prevederea cu acea jumătate din excedent, dar pot funcţiona până la 30 iunie, când se va face rectificarea pentru semestrul doi şi se vor lua în calcul cifrele din 2017 şi nu cele din 2016”, ne-a spus Ciprian Iamandi, directorul Administraţiei Finanţelor Publice Vrancea.

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite