Donaţii de 120.000 de euro pentru deputatul milionar de Vrancea, Victor Roman

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul PSD Victor Roman şi patroana firmei Sotirex, Angela Munteanu   Foto: Facebook
Deputatul PSD Victor Roman şi patroana firmei Sotirex, Angela Munteanu   Foto: Facebook

Printre cei care i-au donat bani parlamentarului PSD se numără şi o funcţionară a Primăriei Adjud, fără nicio avere, dar şi cu un credit de 60.000 de euro în bancă.

Deputatul PSD de Vrancea Victor Roman, ales la primul său mandat în Parlamentul României, a derulat anul trecut afaceri cu statul în sumă de aproape 9 milioane de euro.

Prin firmele sale, Roman Impex Prest şi Eco Rino,   a asfaltat drumuri la aproape 30 de primării din Vrancea, dar şi din judeţul Bacău.

Deputatul are însă un lipici extraordinar la bani, în declaraţia sa de avere completată de curând figurând şi trei donaţii primite de la trei persoane fizice, în sumă de 120.000 de euro.

Pe lista „sponsorilor” figurează un patron de abator din colegiul său, Constantin Pavel, care i-a dăruit deputatului său în anul electoral 2012 suma de 25.000 de euro, un om de afaceri din comuna Slobozia Ciorăşti, Stan Sima, care a fost generos şi a scos din buzunar 55.000 de euro, dar şi o simplă funcţionară a Primăriei Adjud.

Donatoare săracă

Mihaela Ciocan, salariată la serviciul de taxe şi impozite, acolo unde deputatul plăteşte dările pentru afacerile pe care le are în Adjud,  i-a donat lui Victor Roman 40.000 de euro, în condiţiile în care, în declaraţia ei de avere funcţionara apare ca săracă, adică nu are casă, nu are terenuri, nu are depozite bancare şi trăieşte din salariul modest de funcţionar, care nu se ridică la mai mult de 1500 de lei pe lună. În schimb, are un credit de 60.000 de euro. Astfel că donaţia pare cel puţin ciudată, dar asta e treaba autorităţilor statului care se ocupă cu verificarea averilor.

Potrivit declaraţiei de avere, Victor Roman deţine în Adjud şi Rugineşti 24 de hectare de teren arabil, despre acesta vorbindu-se că intenţionează, la fel ca „regele asfaltului”, Umbrărescu, să intre în afaceri cu energie eoliană. Consilierul mai deţine un teren de 1000 mp la malul Mării Negre, în staţiunea constănţeană Costineşti, dar şi un imobil în suprafaţă de 850 mp la Adjud, localitate unde domiciliază.

Om de nădejde al baronului Oprişan

Aproape necunoscut până în 2004, Victor Roman a devenit peste noapte unul dintre prosperii oameni de afaceri ai judeţului, comparat la nivel de judeţ cu Umbrărescu al Bacăului, tentaculele sale fiind întinse şi în afara Vrancei, graţie lucrărilor obţinute în majoritatea cazurilor din fonduri publice.

În calitate de prieten de nădejde al preşedintelui Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, care l-a promovat în cariera politică, lui Victor Roman nu i-a fost foarte greu să deschidă larg porţile primăriilor din Vrancea care i-au încărcat conturile cu  aproximativ nouă milioane de euro pentru lucrările prestate.

Nu mai puţin de 29 de primării din Vrancea, Galaţi şi Bacău (ponderea fiind în judeţul pe care îl reprezintă ca ales) au apelat în 2012 la serviciile sale Majoritatea contractelor consistente cu primăriile au fost realizate pentru lucrări de asfaltări şi amenajări de drumuri, cel mai important contributor la bugetul firmei consilierului fiind Primăria Panciu, cu peste 14 milioane de lei.

Omul de afaceri vrâncean a încheiat contracte avantajoase şi în Bacău, acolo unde Consiliul Judeţean i-a încredinţat reabilitarea unui drum judeţean.

Conduce "din umbră" Sotirex

De numele lui Victor Roman se leagă şi firma Sotirex, care are un punct de lucru la Adjud, pe care a condus-o înainte de a deveni consilier judeţean. Din aceasta s-a retras „în mod strategic” pentru a nu se afla în incompatibilitate, firma Sotirex fiind condusă acum, în acte, de o fostă angajată şi asociată cu Roman în mai multe afaceri, Angela Munteanu, cu care în ultimul timp Victor Roman se afişează în public mai peste tot. Cei doi au o relaţie de care nu se ascund, dar de care Agenţia Naţională de Integritate nu s-a putut lega atunci când averea deputatului a fost luată la puricat pe vremea când Roman era consilier judeţean şi aproba lucrări pentru firma partenerei sale.

"Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a decis că nu m-am aflat în conflict de interese aşa cum este prevăzut în Legea 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate(ANI).Conform raportului de evaluare, la data de 13 martie 2012, perioadă în care eram consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Vrancea, ANI s-a autosesizat cu privire la faptul că nu aş fi respectat regimul juridic al conflictelor de interese şi al incompatibilităţilor.Prin această decizie, Agenţia Naţională de Integritate nu a făcut altceva decât să confirme o stare de fapt deja existentă şi anume că nu m-am aflat în conflict de interese şi în incompatibilitate, conform legilor în vigoare. Prin această decizie ANI reconfirmă ceea ce eu am spus de multe ori şi anume că nu sunt administratorul nici unei societăţi”, spunea deputatul după primirea verdictului de la ANI.

Firma partenerei sale, Sotirex, a câştigat din 2005 încoace, de la Consiliul Judeţean Vrancea, toate contractele de deszăpezire de pe drumurile judeţene din Vrancea, firma încasând în fiecare an câte un milion de euro sau mai mult, indiferent de vreme. 

Deputatul are 52 de ani, este de meserie tehnician auto şi a absolvit facultatea la Universitatea „George Bacovia”  din Bacău la vârsta de 43 de ani. Acesta este şi proprietarul unei televiziuni în oraşul Bacău.

Mai puteţi citi:

Alte două lucrări bănoase câştigate de firma deputatului Victor Roman

Victor Roman, găsit de ANI cu contracte de 11 milioane de euro cu statul


 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite