Primul avion de vânătoare IAR 99 SM a fost modernizat la Craiova. „Nu multe țări pot pune pe picioare un avion. România poate!"

0
0
Publicat:

Avionul românesc IAR 99 SM va fi folosit pentru adaptarea piloților români la aeronavele F16. Alte nouă aeronave vor trece prin același proces de modernizare și vor fi dotate cu aparatură de bord ultramodernă.

FOTO / Ana Popescu
FOTO / Ana Popescu

În anul 2020, Forțele Aeriene Române și Avioane Craiova au semnat un contract pentru modernizarea a 10 avioane IAR-99 de la nivelul Standard (varianta inițială) la nivelul IAR-99 SM (Standard Modernizat), ce permite pregătirea piloților pentru zborul pe avioane F-16. Valoarea contractului se ridică la 275 de milioane de lei fără TVA.

Primul avion nu a fost livrat în termenul contractual de 3 ani, fabrica invocând clauza de forță majoră. În decembrie 2023 Fabrica de Avioane Craiova a anunțat, în sfârșit, începerea probelor cu primul avion modernizat.

Modernizarea include sisteme de avionică compatibile cu cele de pe F-16, precum și un sistem de instruire, capacități de asistență aeriană apropiată și capacități de luptă aeriană.

Este un avion ultramodern, piloții români se vor putea antrena de acum pe acest avion. Se lucrează și la celelalte avioane, sperăm să nu mai întâmpinăm niciun fel de probleme cu furnizorii așa cum s-a întâmplat și să furnizăm cât mai repede toate avioanele Forțelor Aeriene Române", a declarat Victor Munteanu, director general Al Fabricii de Avioane Craiova.

Specialiștii de la Fabrica de Avioane Craiova sunt încrezători că avionul românesc ce tocmai a fost modernizat în va ajuta pe viitorii piloți să se antreneze la standarde ridicate, așa cum cer partenerii NATO.

Noi putem lucra în industria aeronautică la un nivel înalt. Pentru noi calitatea muncii este foarte importantă. Multă lume poate nu înțelege ce înseamnă să pui pe picioare un avion. Nu multe țări pot pune pe picioare un avion. România poate!", a declarat Ionuț Arghiropol, directorul de program IAR 99 SM.

Primul avion IAR 99 SM a fost deja testat la sol și urmează să intre în dotarea Bazei Militare Boboc din Buzău. Fabrica de avioane Craiova a început lucrările de modernizare și la celelalte nouă avioane, acestea fiind în diverse stadii de evoluție.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite