Podul Calafat-Vidin, tranzitat de 250.000 de autovehicule în şase luni de la inagurare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrările la podul Calafat-Vidin au început în anul 2013 şi au fost finalizate în 2013
Lucrările la podul Calafat-Vidin au început în anul 2013 şi au fost finalizate în 2013

250.000 de autovehicule au traversat podul Calafat-Vidin în cele şase luni de la inauguare. Toate taxele rutiere sunt încasate de statul român, iar bulgarii rămân doar cu taxele feroviare.

Noul pod peste Dunăre dintre România şi Bulgaria, de la Calafat-Vidin, a fost denumit „Noua Europă“ („New Europe“). În cele şase luni de la inaugurare, podul a fost traversat de 250.000 de vehicule. 

România şi Bulgaria au semnat acordul pentru construirea podului Calafat-Vidin în martie 2000, însă iniţierea proiectului a întârziat din cauza fondurilor insuficiente. 

Podul Calafat-Vidin are o lungime de aproximativ doi kilometri, două benzi rutiere pe sens, o linie de cale ferată, două trotuare şi o pistă pentru biciclişti. Toate taxele rutiere sunt încasate de statul român, iar bulgarii rămân doar cu taxele feroviare. Pentru traversarea podului din Bulgaria în România, este percepută o taxă de 6 euro în cazul autoturismelor, iar pietonii şi cicliştii trec gratuit.

Şoferii de autoturisme cu cel mult 8+1 locuri şi de maşini transport marfă cu greutate mai mică de 3,5 tone plătesc o taxă de 27 lei (6 euro) pentru trecerea peste noul pod de la Calafat la Vidin, pentru maşinile cu mai mult de 9 locuri şi maximum 23 locuri pe scaune taxa este de 54 lei (12 euro).

Firma constructoare a podului este FCC Construccion din Spania.Costul construcţiei podului a fost estimat la circa 273 de milioane de euro, din care partea bulgărească a plătit circa 225 de milioane de euro, iar restul revine statului român.

Ministerului Transporturilor de la Sofia, în primul an de existenţă podul urma să fie folosit de 415.000 de vehicule, dar acum se vede că numărul lor va fi mai mare.

Mai citeşte şi:

FOTO Trenurile vor circula pe podul Vidin-Calafat din februarie 2014

Ministru bulgar: Podul Calafat-Vidin are probleme majore, deşi a fost inaugurat în vară

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite